Sunday, 16 Jun 2024
Militaire radar opgesteld door Canadees en Amerikaans militair personeel in Resolute Bay, Nunavut Territory, Canada op 27 mei 2015. (Korporaal Patrick Drouin, 4 Wing Imaging)

Belgische man beschuldigd van het exporteren van VS militaire technologie naar China, Rusland

De goederen omvatten 'onderdelen die worden gebruikt in raketten, onbemande luchtvaartuigen, elektronische oorlogsontvangers en militaire radar, volgens het DOJ.

Een Belg is aangeklaagd voor illegale pogingen om militaire technologie vanuit de Verenigde Staten naar China en Rusland te exporteren.

Het Departement van Justitie onthulde op 6 december twee aanklachten tegen Hans De Geetere, 61, uit Knokke-Heist, België, voor zijn vermeende rol in de regeling, waarbij verschillende bedrijven over de hele wereld werden gebruikt om de goederen naar China en Rusland te smokkelen.

“Naar verluidt, organiseerde Hans Maria De Geetere meerdere smokkelplannen om op illegale wijze geavanceerde Amerikaanse technologieën opnieuw te exporteren naar China en Rusland,” zei Assistant Attorney General Matthew Olsen in een verklaring.

De technologieën omvatten “elektronische componenten die gebruikt worden in raketten, onbemande luchtvaartuigen, elektronische oorlogsontvangers en militaire radar,” aldus de aanklagers.

Op basis van inlichtingen uit de Verenigde Staten voerden de Belgische autoriteiten huiszoekingsbevelen uit in verschillende huizen en kantoren in de provincie West-Vlaanderen. De invallen resulteerden in de arrestatie van de heer De Geetere en verschillende anderen, volgens een verklaring van het Belgische federale parket.

“We zijn de Belgische autoriteiten dankbaar voor hun coördinatie met de Amerikaanse rechtshandhaving terwijl ze werken om de beklaagde verantwoordelijk te houden volgens de Belgische wet,” zei de heer Olsen.

Ook aangeklaagd in Oregon, Texas

De Belgische verklaring zei dat de heer De Geetere werd onderzocht voor de illegale export van technologieën voor tweeërlei gebruik. Hij wordt ook aangeklaagd in afzonderlijke zaken in de Verenigde Staten, in Oregon en Texas.

In een verklaring van het ministerie van Financiën staat dat de heer De Geetere leiding gaf aan een multinationaal netwerk dat zich onder andere bezighield met de “aankoop van elektronica met militaire toepassingen voor Russische eindgebruikers.”

Het netwerk zou bestaan uit negen entiteiten die gecontroleerd worden door vijf personen die opereren vanuit België, Cyprus, Hong Kong, Nederland, Rusland en Zweden.

De activiteiten van de heer De Geetere zouden hebben geduurd van 2016 tot 2023 en betrekking hebben op verschillende plannen om gevoelige technologieën te exporteren, waaronder elektronische schakelingen, bewakingsapparatuur en versnellingsmeters die worden gebruikt in navigatiesystemen voor militaire vliegtuigen en raketten.

De tweevoudig Amerikaans-Belgische staatsburger Eddy Coopmans pleitte eerder schuldig aan samenwerking met de heer De Geetere in Florida om illegaal elektronische circuits en bewakingsapparatuur te exporteren naar China en Rusland.

De heer De Geetere en zijn twee bedrijven, Knokke-Heist Support Management Corporation en European Trading Technology BV, zijn volgens het Amerikaanse Ministerie van Handel op een zwarte handelslijst geplaatst.

De aanklachten benadrukken dat De Geetere opereerde in een omgeving die verzadigd was met undercover wetshandhavers en degenen die namens hen werkten.

Volgens het DOJ werd de heer Geetere voor het eerst betrokken toen een Pakistaanse burger werd betrapt toen hij probeerde soortgelijke goederen illegaal de Verenigde Staten uit te smokkelen. Die persoon stemde ermee in om samen te werken met de autoriteiten en deed zich uiteindelijk voor als tussenpersoon voor smokkelwaar namens de overheid.

De regeling werd vervolgens doorgevoerd via LLC gevestigd in Texas dat beweerde bereid te zijn om exportbeperkingen te overtreden, maar was eigendom van wetshandhavers.

De acties werden gecoördineerd door de Disruptive Technology Strike Force, een wetshandhavingsgroep onder gezamenlijke leiding van de ministeries van Justitie en Handel en bedoeld om illegale actoren aan te pakken, toeleveringsketens te beschermen en te voorkomen dat kritieke technologie in handen komt van autoritaire regimes en vijandige naties, aldus de DOJ in haar verklaring.

Gepubliceerd door The Epoch Times (6 december 2023): Belgian Man Charged With Exporting US Military Tech to China, Russia

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.