Sunday, 16 Jun 2024
Doria Liu met haar man en zoon die vragen voor de vrijlating van haar gedetineerde moeder, Meng Zhaohong, voor het consulaat-generaal van de Volksrepubliek China in San Francisco, op 19 juni 2023. (Yu Yuan/The Epoch Times)

Beoefenaars van Falun Gong getuigen over de 24 schrijnende jaren van verzet tegen vervolging door de CCP

Voor de beoefenaars was het jarenlang lijden onder zware vervolging, net als 'leven in een hel', alleen maar omdat ze vasthielden aan hun geloof.

In haar 34 jaar heeft Doria Liu haar moeder bijna nooit zien huilen – zelfs niet toen haar moeder vertelde over de schrijnende martelingen door de Chinese autoriteiten in een poging haar geloof te breken.

Maar tijdens een videogesprek op 6 mei, toen mevrouw Liu haar moeder een foto liet zien van haarzelf en haar man samen met hun 8 maanden oude zoontje, begon de 68-jarige Meng Zhaohong stilletjes haar ogen af te vegen. Op de foto straalt het echtpaar en draagt felgele kleding tijdens een viering van de Wereld Falun Dafa Dag, de dag waarop hun spirituele praktijk, Falun Dafa, ook bekend als Falun Gong, in het openbaar wordt geïntroduceerd.

Vanaf een oceaan ver weg in San Francisco zat mevrouw Liu er toen sprakeloos bij.

De twee zijn hecht aan elkaar verbonden, vooral nadat mevrouw Liu op 10-jarige leeftijd haar vader verloor, maar mevrouw Liu heeft sinds ze acht jaar geleden uit China is ontsnapt, haar moeder niet meer gezien . In China kan het dragen van dezelfde felgele kleding met de woorden “Falun Dafa is goed” en “waarachtigheid, mededogen, verdraagzaamheid” – de drie kernprincipes van het geloof – leiden tot een arrestatie.

Doria Liu met haar man en zoontje die vragen voor de vrijlating van haar gedetineerde moeder, Meng Zhaohong, op 15 juli 2023. (Met dank aan Doria Liu)

Hoe goedaardig deze woorden ook mogen zijn, deze zijn een doorn in het oog van het Chinese communistische regime, dat al bijna een kwart eeuw een wrede oorlog voert tegen de geloofsgroep.

Mevrouw Liu moedigde haar moeder, ook een Falun Gong beoefenaar, aan om China te ontvluchten: “Als je de kans hebt, kom dan meteen.”

“OK,” antwoordde haar moeder. Het was laat op de avond in de Verenigde Staten en de baby sliep al diep, dus mevrouw Meng haastte zich om het telefoongesprek te beëindigen om hem niet wakker te maken.

Mevrouw Liu dacht dat ze de volgende dag verder zouden praten, maar dat gebeurde nooit. Haar telefoontjes bleven meer dan een maand onbeantwoord. Uiteindelijk hoorde ze dat haar moeder gearresteerd was omdat ze op een boerenmarkt met het publiek over Falun Gong en de vervolging had gesproken.

Tijdens een verhoor sloeg de politie mevrouw Meng meer dan 20 keer en martelde haar vervolgens in een donkere ondergrondse cel omdat de plaatselijke gevangenis haar weigerde op te nemen nadat een gezondheidsscreening tuberculose, hoge bloeddruk en andere problemen aan het licht had gebracht.

Mevrouw Liu rekende dat dit de zevende keer in 24 jaar was dat haar moeder gearresteerd werd, alleen omdat ze volhield in haar geloof.

20 juli 1999 was de dag dat het Chinese regime een bloedige uitroeiingscampagne startte tegen Falun Gong, een meditatieve beoefening die spirituele leringen combineert met langzaam bewegende oefeningen. Voor die tijd werd het aantal aanhangers in het land geschat op wel 100 miljoen. De regerende Communistische Partij steunde de praktijk aanvankelijk, maar vond de populariteit ervan uiteindelijk onaanvaardbaar, omdat ze het zag als een bedreiging voor de controle van het regime over de samenleving.

Al 24 jaar lang zijn tientallen miljoenen aanhangers het doelwit van een allesomvattende vervolging door autoriteiten die de vrije hand kregen en werden aangemoedigd om maximale pijn toe te brengen – fysiek, financieel en sociaal.

In het hele land hebben aanhangers geleden onder willekeurige arrestaties, opsluiting, bewaking, spionage, dwangarbeid, geweld en zelfs gedwongen orgaanoogst; niets is te gek voor het regime om het geloof uit te roeien.

Falun Gong beoefenaars tijdens een demonstratie in Taipei, Taiwan, op 23 april 2006. Ze beelden de praktijken van de Chinese Communistische Partij uit waarbij Falun Gong beoefenaars met geweld hun organen worden afgenomen. (PATRICK LIN/AFP via Getty Images)

Als onderdeel van de vervolgingscampagne overlaadde het communistische regime de media, schoolboeken en het internet met desinformatie over Falun Gong om de publieke opinie tegen aanhangers van Falun Gong te keren.

De ochtend dat de grootschalige vervolging begon, ging mevrouw Liu, die toen 10 jaar oud was, mediteren met ongeveer een dozijn mensen op een lokale Falun Gong oefenterrein, dat gehuisvest was in een politiebureau in de Noord-Chinese provincie Heilongjiang.

Uren later, toen ze thuis de televisie aanzetten, realiseerden ze zich dat het geloof dat zij en tientallen miljoenen anderen aanhingen het onderwerp was geworden van haatdragende propaganda die door het hele land werd uitgezonden.

‘Leven in een hel’

De vijandigheid was alomtegenwoordig en onmiddellijk.

Langs de zuidoostelijke Chinese kust werd Feng Liping, een apotheker in het industriële centrum van Shenzhen, geconfronteerd met tientallen politieagenten die haar en andere beoefenaars omsingelden en foto’s maakten terwijl ze Falun Gong oefeningen deden in een park. Kort daarna begonnen er politieauto’s rond het flatgebouw van mevrouw Feng te rijden en haar apotheekvergunning werd ingetrokken.

In oktober reisde ze naar Peking om een oproep te doen aan de leiders van de CCP om een einde te maken aan de vervolging. Ze werd gearresteerd en in een detentiecentrum geplaatst, waar ze elke dag duizenden plastic bloemen moest maken en beledigingen van bewakers moest verdragen vanwege haar geloof. Mevrouw Feng kreeg een miskraam van haar eerste kind toen ze in de inrichting zat.

Zelfs na haar vrijlating werd ze dagelijks gecontroleerd en lastiggevallen door de politie. Vier maanden na de geboorte van een zoon in 2001 ontvluchtte mevrouw Feng haar huis nadat de politie haar bedreigde met een gevangenisstraf van twee jaar als ze geen documenten zou ondertekenen om haar geloof af te zweren. Maar de autoriteiten spoorden haar op en veroordeelden haar in 2002 tot drie jaar in een werkkamp.

Feng Liping en haar zoon in Shenzhen, in 2005. (Met dank aan Feng Liping)

Mevrouw Feng heeft nooit hoge ambities gehad. Ze wilde een gezin, een plek om te wonen en een baan om beide te onderhouden, maar alle drie leken van de ene op de andere dag verdwenen. In het werkkamp, na een brutaal pak slaag, overhandigden bewakers haar scheidingspapieren die door haar schoonfamilie waren opgemaakt. Vervolgens maakten de bewakers dit kenbaar aan een grote groep van honderden mensen om haar te vernederen. Dan vertelden de bewakers haar dat ze haar konden “helpen” als ze “met hen meewerkte” en stopte met het beoefenen van Falun Gong.

Ze weigerde beide. Na aanhoudende druk en meer arrestaties verslechterde de gezondheid van mevrouw Feng en de hartproblemen waarvan ze zei dat ze verdwenen waren na het beoefenen van Falun Gong doken weer op. Met hulp van overzeese aanhangers ontsnapte Feng in 2008 naar Thailand om zich te herenigen met haar man, die een jaar eerder gevlucht was. Haar plan was geheim, zelfs voor haar ouders, die er pas achter kwamen nadat ze Thailand had bereikt.

Tot haar ontsnapping, zei ze, had ze “in een hel geleefd”.

Maar de schaduw van de vervolging blijft hangen. De afgelopen 11 jaar heeft mevrouw Feng haar oudste zoon, nu 23 jaar oud, niet meer kunnen zien. Haar tweede zoon, die in de Verenigde Staten is geboren en nu 10 jaar is, heeft zijn oudere broer nooit ontmoet.

Feng Liping mediteert op Union Square ter viering van de Wereld Falun Dafa Dag in New York, op 10 mei 2018. (Larry Dye/De Epoch Times)

Haar ouders waren zowel verdrietig als opgelucht dat ze niet langer bij hen in China zou kunnen zijn.

“Weet je dat ik al die jaren zoveel heb gehuild, tot ik bijna blind was?” zei haar moeder tegen mevrouw Feng toen ze belde vanuit Thailand. “Telkens als mijn telefoontje niet doorkwam, vroeg ik me af of je weer ergens in de gevangenis zat en vervolgd werd.”

Families uit elkaar gerukt

Met naar schatting van 1 op de 13 mensen in China die Falun Gong praktiseerden in 1999, is het moeilijk te bevatten welke tol deze ingrijpende vervolging op families eiste.

Xia Deyun, toen een ingenieur voor de grote olieproducent Shengli Oil Field in het oosten van China, sprak zelfs vandaag nog over een schuldgevoel tegenover haar zoon, die net een maand op de middelbare school zat toen de politie haar in een werkkamp plaatste en hun huis binnenviel.

De tiener was zo radeloos dat hij wegzakte in een depressie en het hele jaar niet naar school ging terwijl mevrouw Xia achter de tralies zat. Hij bracht de meeste dagen in zijn kamer door en vermeed het om iemand te zien. Soms moest hij overgeven zonder duidelijke reden, volgens mevrouw Xia, die in 2021 naar New York vluchtte. Haar zoon woont nu in Canada.

Xia Deyun neemt deel aan een Falun Gong-optocht ter herdenking van de 24e herdenkingsdag van de vervolging van de spirituele discipline in China, in Chinatown in New York op 15 juli 2023. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

De eerste keer dat hij haar zag nadat ze was vrijgelaten, hield hij haar stevig vast zonder een woord te zeggen.

In die omhelzing was het alsof hij veel dingen losliet die hij had opgekropt, zei mevrouw Xia.

Een bord met dumplings

In 1999 zat mevrouw Liu nog op de basisschool – te jong om alles te begrijpen wat er aan de hand was.

“Iedereen beoefende [Falun Gong], in de parken of op school, alles was in orde. Waarom zouden ze plotseling verklaren dat het niet goed is?” herinnert ze zich toen ze dit dacht.

De winter in haar woonplaats Tahe, een provincie in het uiterste noorden van China’s meest noordelijke provincie Heilongjiang, was ijskoud. Die winter maakten zij en haar grootouders dumplings uit het niets en namen warme kleren mee naar haar gevangen moeder, die net als mevrouw Feng was gearresteerd omdat ze een petitie had ingediend bij het Chinese leiderschap over Falun Gong. De politie spotte met het eten en weigerde botweg aan de familie om mevrouw Meng te ontmoeten. Ook wilden ze haar niets geven van wat de familie gebracht had.

Meng Zhaohong met haar familie in Heilongjiang, China, begin jaren ’90. (Met dank aan Doria Liu)

Het duurde meer dan tien jaar voordat de moeder van mevrouw Liu de duistere details onthulde die ze meestal voor zichzelf had gehouden. Haar moeder, zo zou ze leren, kreeg twee keer per dag koude Chinese koolsoep te eten terwijl ze twee maanden lang opgesloten zat in een cel met een gebroken raam.

Blijven vechten

Mevrouw Liu leefde 16 jaar lang in China onder de dreiging van vervolging. In die tijd waren zij en haar moeder in totaal niet meer dan vijf jaar samen. Meer dan de helft van de tijd zat mevrouw Meng in de gevangenis, en als dat niet zo was, probeerde ze vaak de meedogenloze achtervolging door de autoriteiten te ontlopen.

Tijdens haar gevangenschap kreeg Meng geconcentreerd zout water toegediend, werden haar kleren van haar afgenomen en terwijl ze vastgebonden zat aan een metalen stoel, werd ze geslagen waarbij haar kwelgeest haar ringvinger brak. In 2012, na vier jaar marteling in de gevangenis, woog mevrouw Meng slechts 77 pond en kon ze niet opstaan zonder ondersteuning. Haar vriendin die in dezelfde inrichting gevangen zat, heeft het niet gehaald.

Toen mevrouw Liu haar moeder in bad hielp, deed het haar pijn om de wonden en littekens op haar lichaam te zien.

“Ik kan me niet voorstellen hoe ze het heeft overleefd,” zei mevrouw Liu.

Beoefenaars van Falun Gong tijdens een heropvoering van de vervolging van beoefenaars in China, in Melbourne, Australië, op 17 november 2006. (WILLIAM WEST/AFP via Getty Images)

Mevrouw Liu kan de laatste tijd niet meer slapen vóór 3 uur ‘s nachts. Ze heeft een hulpeloos gevoel omdat ze nog steeds onder de schaduw van de voortdurende vervolging leeft, hoe ver ze ook van de Chinese kust is. Vorige week, op 14 juli, arresteerden de autoriteiten een andere Falun Gong-aanhanger die hielp een advocaat te vinden voor haar moeder.

Maar mevrouw Liu belooft vanuit de Verenigde Staten alles te doen wat ze kan om de vrijheid van haar moeder veilig te stellen en een einde te maken aan de mishandelingen.

Ondertussen hoopt ze dat haar moeder “volhoudt”.

Haar moeders kleine gestalte van 1,60 meter heeft “zoveel doorstaan”, zegt ze.

“Elke dag maak ik me zorgen of ik weer met haar kan praten.

Mevrouw Liu blijft haar stem en haar vrijheid in Amerika gebruiken om het kwaad in China onder de aandacht te brengen.

Ze zegt dat het openbaar maken van de misstanden niet alleen voor haar familie of aanhangers van haar geloof is; vandaag zijn Falun Gong beoefenaars het doelwit, maar morgen kan het iemand anders zijn.

“Het gaat erom te vechten voor de rechten van iedereen”, zegt ze. “Vervolging is nooit te ver weg.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (20 juli 2023): Falun Gong Practitioners Recount a Harrowing 24 Years of Withstanding CCP Persecution

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.