Wednesday, 17 Jul 2024
Een arts bekijkt een CT-beeld van een patiënt in Haidian, Beijing, China, op 2 januari 2023. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Berichten over ‘witte long’ overspoelen Chinese sociale media bij toename COVID

Toen de vader van Fan Deng, een prominent voormalig presentator van de Chinese staatszender CCTV, overdag vaker begon in te dommelen, maakte de familie zich geen zorgen.

Dit was immers niet ongewoon voor iemand van 80 jaar. De man was helder van geest en zijn eetlust was als vanouds. Maar toen de familie uit voorzichtigheid een saturatiemeter gebruikte, bleek het zuurstofgehalte in zijn bloed gevaarlijk laag te zijn: 88 procent, 4 procent onder de drempelwaarde die medische hulp vereist. Tegen de tijd dat de familie hem naar het ziekenhuis bracht, was zijn zuurstofgehalte gedaald tot in de zestig.

Pas na een CT-scan in het ziekenhuis realiseerde de familie zich de ernst van de situatie: Zijn longen waren grotendeels wit. Gezonde longen, daarentegen, zouden normaal als donkere gebieden verschijnen.

Hij stierf na drie nachten in het ziekenhuis.

Fan deelde dit verslag op Chinese sociale media, die zijn overspoeld met soortgelijke verhalen van familie en vrienden van slachtoffers die naar verluidt dezelfde symptomen in hun longen vertoonden.

“Witte long”, ooit een weinig bekende uitdrukking, was een top trending woord op de Chinese sociale media tijdens een uitgebreide COVID uitbraak in China, voordat het censuurteam de discussie over het fenomeen aan banden legde. De witte vlekken duiden op ontstekingsgebieden, die overmatige vochtophoping in de longen veroorzaken.

Het verschijnsel heeft de vrees doen ontstaan dat het virus is gemuteerd of dat eerdere stammen van COVID de oorzaak zijn van de jongste uitbraak. Het Chinese regime, dat door de internationale gemeenschap scherp is bekritiseerd omdat het weigert gegevens over de uitbraak te delen, houdt vol dat Omicron achter de toename zit, dat er geen nieuwe varianten zijn opgedoken en dat er geen vroegere stammen opnieuw zijn opgedoken.

Een arts bekijkt een CT-beeld van een patiënt in Haidian, Beijing, China, op 2 januari 2023. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Er zijn veel vragen

De ouderen waren niet de enige groep die het witte long syndroom kregen. Recente berichten in de Chinese media en op sociale media hebben patiënten van 12 jaar oud tot in de 30 beschreven.

Het sterftecijfer is ongeveer 40 procent voor degenen met ernstige gevallen van een witte long; en zelfs voor mensen die herstellen, blijven er waarschijnlijk vezelachtige littekens achter, vertelde Zhang Li, adjunct-directeur van de neurochirurgie in het China-Japan Friendship ziekenhuis in Shanghai, aan de staatsmedia.

Hij en verscheidene andere Chinese topdeskundigen zeiden dat patiënten met een witte long—bij wie volgens hun definitie ongeveer driekwart van de longen wit te zien is op een CT-scan—slechts een klein deel uitmaken van de COVID-patiënten.

“Alle ernstige longontstekingen veroorzaken witte longen,” zei Zhang Wenhong, directeur van de afdeling infectieziekten van het Huashan-ziekenhuis van de Fudan-universiteit en tevens secretaris van de Chinese communistische partij, in een opiniestuk voor de Chinese media Caixin.

“Ook al is het aandeel ‘witte long’-patiënten niet hoog, door het aanzienlijke kardinale getal zal het aantal ‘witte long’-gevallen dat we klinisch waarnemen, toenemen.”

Een patiënt met zuurstof wordt op een brancard binnengereden in een drukke spoedeisende hulp in een ziekenhuis in Peking, China, op 2 januari 2023. (Getty Images)

Op de vraag of Omicron tot het syndroom kan leiden, antwoordde China’s hoogste gezondheidsautoriteit, de Nationale Gezondheidscommissie, niet direct, maar benadrukte dat witte long niets te maken heeft met de oorspronkelijke COVID-varianten of inenting door Chinese vaccins. Veeleer kunnen vele ziekteverwekkers leiden tot een dergelijke ontsteking van de longen, en “een aanzienlijk aantal” van de patiënten kan weer gezond worden, zei een ambtenaar van de commissie op een persconferentie vorige week.

De officiële verklaringen hebben veel Chinezen echter niet gerustgesteld.

Een naamloze arts met een medisch plastic schild over zijn chirurgisch masker zei dat hij in acht uur tijd 120 COVID-patiënten had gediagnosticeerd, waarvan een derde ernstig ziek was en tot 20, ongeveer 16 procent, witte longsymptomen had.

“De witte longen komen niet alleen voor bij ouderen,” zei hij in een video die werd gedeeld op de Chinese microblogsite Weibo, waarop een document staat met details van de getroffen patiënten.

“Er zijn mensen van 20, 40 en 60 jaar. Ik voel me een beetje paniekerig.”

De symptomen lijken nauw verband te houden met het acute ademhalingsnoodsyndroom, een ernstige longaandoening waarbij vocht zich ophoopt in de luchtzakken van de longen, waardoor geen zuurstof naar de organen kan stromen, aldus Dong Yuhong, een arts op het gebied van infectieziekten en voormalig senior medisch deskundige bij de Zwitserse fabrikant van antivirale geneesmiddelen Novartis.

Hoewel het gebrek aan gegevens uit China analisten belemmert om tot een duidelijker beeld te komen.

“Het probleem is dat we de cijfers uit China gewoon niet konden vertrouwen,” zei Dong, die ook bijdraagt aan Epoch Times. “De prioriteit van de partij is altijd hun macht, maar niet de waarde van mensenlevens, niet de gezondheid van het Chinese volk.”

Het gebrek aan nauwkeurige informatie over de in China circulerende virusstammen, aldus Dong, betekent dat de internationale gemeenschap niet weet of het virus is gemuteerd.

Anekdotes uit de praktijk

Zoals de vader van de voormalige presentator van CCTV, vertoonden sommige van deze patiënten weinig uiterlijke tekenen zoals koorts of hoesten, wat meer typisch is voor een COVID-infectie. Artsen beschrijven dit als “stille hypoxie”: een aandoening waarbij de zuurstof in het lichaam alarmerend laag is.

In recente interviews zeiden mensen uit verschillende gebieden in China dat zij dergelijke gevallen hebben gezien bij mensen in hun omgeving. De meeste geïnterviewden vroegen om anonimiteit uit angst voor represailles.

Een blogger in de zuidwestelijke megastad Chongqing noemde een vroegere schoolvriend die witte longsymptomen kreeg, terwijl hij herstelde van een milde COVID-infectie.

“De dokter zei dat het gevaarlijk zou zijn geweest als ze wat langer hadden gewacht,” vertelde hij aan The Epoch Times.

Zhang, de in Shanghai gevestigde infectieziektedeskundige, zei dat het belangrijkste tijdstip voor de behandeling van “ernstige gevallen van longontsteking” 72 uur is. Maar voor velen is dat niet mogelijk, omdat het zo moeilijk is om medische zorg te krijgen. Ziekenhuizen en gezondheidsklinieken in heel China zijn de afgelopen weken overstelpt sinds de toename van het aantal gevallen.

Een patiënt met een witte long uit Suzhou, een stad in de buurt van Shanghai, zei dat hij geen ziekenhuisopname kon krijgen nadat hij gediagnosticeerd was met een dubbele longontsteking en een virale longontsteking.

Een CT-beeld verstrekt door de Suzhou patiënt op 30 dec. 2022. (The Epoch Times)

“Er was geen bed,” zei hij tegen The Epoch Times.

Een man uit Wuhan, de eerste virus-hotspot van China in 2020, is ziek door het virus, samen met zijn vrouw en moeder. Zijn moeder was er het ergst aan toe en at nauwelijks. Na een reeks bezoeken aan grote ziekenhuizen die allemaal vol zitten met geïnfecteerden, hebben ze haar in een klein plaatselijk ziekenhuis gekregen, waar ze twee dagen lang ontstekingsremmers kreeg.

“Uit het onderzoek bleek dat ze een longinfectie heeft. De dokter zei niet veel, maar mijn vermoeden is dat het ook een ‘witte long’ is,” vertelde hij op 30 december 2022 aan The Epoch Times.

“Elke dag zijn er doden in mijn woonwijk, non-stop,” zei hij, eraan toevoegend dat de meesten van hen senioren zijn. “Om mij heen, als één persoon in een huishouden ziek wordt, raakt de rest besmet. Niemand wordt gespaard.” Hij voegde eraan toe dat zijn vriend zijn moeder verloor twee dagen nadat via beeldvorming van de borstkas een witte long was ontdekt.

Voorlopig is zijn oplossing het gebruik van immunoglobuline om bepaalde infecties te behandelen, een behandeling waarvan de prijs in sommige gebieden is verachtvoudigd, nadat sommige mensen op internet hadden gezegd dat het hielp om de COVID te verlichten. Hij heeft via zijn connecties 10 pakken weten te bemachtigen.

Het is onduidelijk hoeveel van deze sterfgevallen worden toegeschreven aan COVID. China’s officiële cijfers zijn tot nu toe zo laag dat een vooraanstaande wetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie op 3 januari opriep tot een “realistischer beeld van wat er werkelijk aan de hand is”.

Deze foto toont Covid-19-patiënten op bedden in het Tianjin Nankai ziekenhuis in Tianjin op 28 dec. 2022.(Noel Celis/AFP via Getty Images)

De infectiecijfers van het regime, die ze sinds kort niet meer dagelijks publiceert, hebben ook veel scepsis opgeroepen, maar gezondheidsfunctionarissen hebben gezegd dat het infectiepercentage in veel grote steden meer dan 50 procent bedraagt, en in Peking misschien wel 80 procent. Een uitgelekte memo van de Nationale Gezondheidscommissie onthulde dat het regime 250 miljoen infecties schatte in de eerste 20 dagen van december 2022.

Een inwoner van Peking, die Wang als familienaam heeft, zei dat hij tot 25 dagen van tevoren een afspraak moest maken om zijn broer te cremeren, die drie dagen na de diagnose van ademhalingsproblemen overleed.

Hij bezocht onlangs een vriend met witte longsymptomen in het ziekenhuis en schrok toen hij een stapel lichamen in de gangen aantrof.

“Ze vroegen me weg te gaan kort nadat we begonnen te praten, en vertelden me dat hun afdelingen de doden moesten verwerken. Elke dag sterft daar iemand,” vertelde Wang aan The Epoch Times.

“Je komt niets te weten,” zei hij. “En ze zullen het je niet vertellen. Ze zeggen alleen dat er een longontsteking is.”

Hong Ning en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Dit artikel is bijgewerkt met een reactie van Dong Yuhong.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 januari 2023): Accounts of ‘White Lung’ Flood Chinese Social Media Amid COVID Spike

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.