Thursday, 18 Jul 2024
Bezoekers bekijken een replica op ware grootte van een ZTZ-99 tank in het Chinese Industriemuseum in Shenyang, provincie Liaoning in China, op 15 september 2013. (Getty Images)

Betekent CCP’s overproductiemodel dat het regime zich klaarmaakt voor oorlog?

Nieuwsanalyse

China’s zwakke-vraag-economie zit in het slop. Maar in plaats van de hard getroffen consument mild te bejegenen, voert de Chinese Communistische Partij (CCP) de productie-overcapaciteit op en verergert ze de economische problemen in eigen land, terwijl ze ook de rest van de wereld in de problemen brengt, suggereren experts.

China-watchers deelden op “Pinnacle View”, een forumprogramma van New Tang Dynasty TV, dat dit politieke en economische model een poging is om agressief overzeese markten te veroveren met grote goedkope producten zoals EV-auto’s en, nog belangrijker, een versnelde ontwikkeling in de richting van een planeconomie die zich voorbereidt op mogelijke tekorten in oorlogstijd.

James G. Wen, een gepensioneerd hoogleraar economie en internationale studies aan het Trinity College in de Verenigde Staten, zei op “Pinnacle View” dat de Chinese economie te maken heeft met meerdere lagen van barrières.

“Veel systematische problemen binnen de regerende partij hebben de Chinese economie veranderd in een ‘monster’, dat wil zeggen, het heeft een aantal markteconomische elementen, maar de belangrijkste beslissende macht om middelen toe te wijzen komt van de partij die legitimiteit ontbeert,” zei hij.

Reflecterend op de Chinese economische dynamiek, merkte Wen op: “Meer dan tien jaar geleden bereikten mainstream economen in China al een consensus dat als China geen verdere hervormingen zou doorvoeren, de economische groei zou blijven dalen. Destijds wezen ook enkele hooggeplaatste leden van de CCP-regering, zoals voormalig premier Wen Jiabao, erop dat zonder politieke hervormingen de vruchten van de economische hervormingen verloren zouden gaan.

Deze hervormers pleitten ervoor dat de markt een beslissende factor zou zijn bij de toewijzing van middelen, terwijl het huidige hoofd van de CCP opnieuw bevestigde dat de partij alles bepaalt, inclusief de markt en de middelen, het is een complete ommekeer van 180 graden, aldus Wen.

“Xi Jinping kwam op het toneel met het imago dat hij de partij zou redden en hij hield vast aan de slogan om tegenstanders en degenen die meer hervormingsgericht zijn op het gebied van de economie, met name particuliere ondernemers, hard aan te pakken.”

Wen zei dat het leiderschap van de CCP de staatseconomie koste wat het kost wil laten groeien, waarbij de staatskas staatsbedrijven subsidieert. De economische theorie en praktijk hebben echter aangetoond dat deze methode, die lijkt op een planeconomie, op korte termijn wel wat stimulans kan geven, maar het fundamentele probleem niet oplost.

Een arbeidsmigrant wacht op een ontmoeting met potentiële werkgevers op de Human Resources Market in het Jinjiang District op 17 februari 2009 in Chengdu in de provincie Sichuan, China. China wordt in 2009 geconfronteerd met een moeilijke werkgelegenheidssituatie nu de wereldwijde financiële crisis zijn weerslag heeft op de economie van het land. (China Photos/Getty Images)

“Neem werkgelegenheid als voorbeeld. Niet alleen arbeidsmigranten op het platteland zijn werkloos, ook pas afgestudeerden kunnen geen baan vinden. Dit is een groot probleem voor de Chinese economie,” zei Wen.

Bovendien leidde de massaproductie onder de staatseconomie ertoe dat producten tegen lage prijzen op de markt werden gedumpt. Wen zei dat de Verenigde Staten, Europa en andere landen beginnen te reageren op het plan van de CCP om de wereldmarkt te veroveren.

Als cruciaal onderdeel van de economie wordt de binnenlandse grondmarkt gemonopoliseerd door het communistische regime, omdat het de Chinezen het recht op privébezit van land heeft ontnomen, zei Wen. Het regime heeft ook de aankoop van land in het buitenland uitgebreid.

“De CCP heeft lang gebruik gemaakt van landfinanciering om de rijkdom uit de waardestijging van land te halen. Een klein deel daarvan wordt geïnvesteerd in infrastructuur, het grootste deel in het vergroten van de bureaucratie van bijna 100 miljoen ambtenaren, het afkopen van een aantal arme landen of hun dictators om bondgenoten te worden en het uitbreiden van militaire uitgaven en paraatheid voor oorlog”.

Wen weersprak de officiële propaganda dat “China de absolute armoede heeft uitgebannen en gematigd welvarend is geworden” en zei dat China nog steeds op een achterstand staat. “We weten dat 600 miljoen mensen minder dan 1.000 yuan (ongeveer $138) per maand verdienen, en meer dan 900 miljoen mensen verdienen minder dan 2.000 yuan (ongeveer $276) per maand.”

‘Niet duurzame’ Chinese economie

Westerse economen en politici hebben hun bezorgdheid geuit over de haperende Chinese economie.

In een interview met Bloomberg op 3 juni zei Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman dat het economische model van China “niet duurzaam” is. Hij zei dat China’s leiders “bizar onwillig” zijn om meer overheidsuitgaven te gebruiken om de consumentenvraag te ondersteunen in plaats van de productie.

In augustus 2023 schreef Krugman dat China idealiter zou streven naar hervormingen aan de vraagzijde op de lange termijn, waardoor huishoudens meer inkomen zouden krijgen en de groeiende consumptie in de plaats zou komen van niet-duurzame investeringen.

Li Jun, een onafhankelijke tv-producent, zei dat Krugman dit jaar “heeft vastgesteld dat Peking volledig de tegenovergestelde weg is ingeslagen, dus hij gelooft dat deze blunder van Xi Jinping ervoor heeft gezorgd dat de economische crisis in China eerder is begonnen”.

“De westerse econoom is van mening dat Peking dringend iets moet doen aan de binnenlandse vraag en dat het moet doen wat de Amerikaanse regering heeft gedaan, namelijk het verstrekken van welvaart of geld, wat eenvoudig en effectief is, zodat wanneer mensen het geld hebben, de vraag zal toenemen”, zei Li in “Pinnacle View”.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen riep de CCP-regering op om niet langer te vertrouwen op de export om de economie te stimuleren, maar om de binnenlandse vraag en consumptie te stimuleren tijdens een bezoek aan China in april van dit jaar. Ze zei dat als het economische beleid van China ongewijzigd blijft, dit kan leiden tot tariefaanpassingen in de Verenigde Staten.

Yellen maakte ook duidelijk dat de Verenigde Staten niet zullen accepteren dat China elektrische voertuigen, batterijen en zonne-energieproducten dumpt in de Verenigde Staten.

In een recent interview met Time Magazine noemde de Amerikaanse president Joe Biden een reeks problemen met de Chinese economie en suggereerde dat deze niet floreert, maar op instorten staat.

Planeconomie en oorlogssysteem

Guo Jun, hoofdredacteur van de Hong Kong Epoch Times, zei op “Pinnacle View” dat de focus van de CCP op productie in plaats van consumptie is om “een machtsbedieningsmechanisme te versterken”.

Guo zei dat er twee mogelijke redenen zijn waarom Xi Jinping dit doet.

“De eerste is dat het systeem van het regime van de Communistische Partij zelf ontworpen is om het hoofd te bieden aan het tekort aan economie in tijden van oorlog. Dus als er problemen en druk zijn, is de CCP gewend om de richting in te slaan waar ze bekend mee is en het meest geschikt voor is,” zei ze.

“De tweede mogelijkheid is dat de CCP voorbereidingen treft voor een toekomstige oorlog. Vooral met betrekking tot de extreme lockdown en antivirusmaatregelen die drie jaar lang van kracht zijn geweest sinds COVID uitbrak.

“Sommigen hebben zich afgevraagd of dit een stresstest is voor Xi’s transformatie naar een oorlogssysteem, omdat hij wil zien waar de ondergrens van tolerantie ligt bij het Chinese volk, zodat de totalitaire regering meer ruimte heeft om te manoeuvreren in toekomstige extreme situaties,” zei Guo.

De CIA heeft geschat dat de CCP tegen 2027 klaar kan zijn om een oorlog tegen Taiwan te beginnen. Sommige inlichtingendeskundigen hebben voorspeld dat 2025 en 2026 de gevaarlijkste jaren zullen zijn.

Anti-tank fortificaties uit eerdere conflicten omzomen het strand tegenover de Chinese stad Xiamen op 09 april 2023 in Kinmen, Taiwan. Kinmen, een eiland in de Straat van Taiwan dat deel uitmaakt van het grondgebied van Taiwan, ligt zo dicht bij China dat de diepwaterhaven van Xiamen, een van de grootste van China, op minder dan 5 kilometer afstand aan de overkant van het water ligt. (Chris McGrath/Getty Images)

“We zien een aantal veranderingen op het vasteland van China, zoals de zwakke consumptie, de grootschalige militaire industriële ondernemingen in volle productie, de versterking van de sociale controle, de beperking van het beheer van de mobiele bevolking, de censuur van de publieke opinie, de mobilisatie van het leger voor de strijd, de rekrutering van soldaten enzovoort, dit zijn allemaal signalen dat de CCP zich beweegt in de richting van oorlogsparaatheid,” zei Guo.

Gezien de noodzaak om het Partij Planning Comité verschillende grondstoffen en productiefactoren te laten inzetten tijdens de gevechten, experimenteert de CCP ook met staatskantines om persoonlijke voedselrantsoenen te verstrekken, zei Guo.

“Dit soort oorlogseconomie kan ook een centraal geplande schaarste-economie genoemd worden, waarin alle benodigdheden en voorraden onderworpen zijn aan een quotasysteem,” zei ze, wijzend op de rantsoeneringssystemen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Als de CCP in oorlogstijd is, zal alles erop gericht zijn om de overwinning in de oorlog te behalen, en alle sociale middelen zullen worden geprioriteerd om aan de behoeften van de oorlog te voldoen”, zei Guo.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 juni 2024): Does CCP’s Overproduction Model Mean Regime Readying for War?

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.