Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Freepik, Shutterstock)

Betekent de overwinning van Milei een wereldwijd anticommunistisch keerpunt?

We moeten met elkaar opschieten, allemaal samen, zoals links dat doet voor het kwaad. We moeten het doen om onze landen te redden," zegt de Colombiaanse senator María Fernanda Cabal.

BUENOS AIRES, ARGENTINA—Javier Milei’s historische verkiezing tot president van Argentinië zou wel eens een keerpunt kunnen zijn in de dominantie van linkse regeringen in Latijns-Amerika. Sommigen hopen dat het verder gaat.

“Hij start een revolutie die hier begint, door Amerika zal gaan, helemaal naar het noorden en dan door naar Europa,” vertelde Lilia Lemoine, een nieuw gekozen congreslid in Argentinië en al lange tijd bondgenoot van Milei, aan The Epoch Times tijdens de inauguratie van president Milei op 10 december.

President Milei, een libertair en zelfbeschreven “anarcho-kapitalist,” heeft de linkse greep omver geworpen die begin 2023 alle landen in Amerika in zijn greep had, behalve Uruguay, Paraguay, El Salvador en Ecuador.

“Net zoals de val van de Berlijnse Muur het einde markeert van een tragisch tijdperk voor deze wereld, markeren deze verkiezingen het keerpunt in onze geschiedenis,” zei president Milei in zijn inaugurele rede.

De Braziliaanse wetgever Cristiano Caporezzo noemde Milei’s verkiezing “absoluut historisch.”

“Het markeert een zeer strategisch moment voor Latijns-Amerika, een rechtse ‘herovering’ van het continent,” vertelde de heer Caporezzo aan The Epoch Times.

“Milei’s komst naar Argentinië zal de Chileense verkiezingen kracht geven. Meer landen in Latijns-Amerika zullen de weg naar het conservatisme inslaan.”

De Colombiaanse senator María Fernanda Cabal was ook aanwezig bij de inauguratie van president Milei in Buenos Aires op 10 december.

“Hij gaf ons vandaag hoop, in Latijns-Amerika, ook in de VS en wereldwijd,” vertelde ze aan The Epoch Times.

“Wat we zien is dat Javier Milei de deur heeft geopend en al deze regeringen die hebben geregeerd, samenlevingen die hebben geleden onder al deze activisten die tegen de aard van de mens ingaan … alles gaat nu goed komen,” zei mevrouw Cabal.

“We hopen dat Trump wint. We hopen dat Jose Antonio Kast in Chili wint, en we hopen dat we Colombia ook kunnen redden.”

Ernesto Araújo, voormalig minister van Buitenlandse Betrekkingen van Brazilië, nu strategisch hulpverlener voor internationale zaken bij de in Spanje gevestigde denktank Fundación Disenso vertelde The Epoch Times dat hij een wereldwijde verschuiving naar conservatisme ziet.

De nieuwe beëdigde president van Argentinië, Javier Milei, spreekt supporters toe vanaf het balkon van het regeringsgebouw in Buenos Aires, Argentinië, op 10 december 2023. (Matilde Campodonico/AP Foto)

“Dit kan een echte ‘herovering’ van de vrijheid wereldwijd zijn, die misschien hier in Argentinië begint. Ik denk graag groot, en ik denk dat dit inderdaad het geval zou kunnen zijn,” zei dhr. Araújo

“Als [de voorstellen van de Milei-regering] werken, zullen mensen zich misschien realiseren dat de ideeën van vrijheid werken. Dat ze werken in een groot land.”

In zijn eerste week als president schrapte president Milei negen ministeries, zette hij stappen om handelspartnerschappen te versterken en bereidde hij zich voor om hard op te treden tegen protesten die zouden kunnen ontstaan door de komende drastische economische maatregelen.

Hij heeft beloofd de overheidsuitgaven te verminderen, de Argentijnse Centrale Bank op te heffen en mogelijk de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid in te voeren. Tijdens zijn campagne beloofde hij het openbare onderwijssysteem te vervangen door een alternatief op basis van vouchers en het openbare gezondheidszorgmodel te vervangen door een op verzekeringen gebaseerd systeem.

“Dit nieuwe sociale contract [waar de mensen voor hebben gestemd] biedt ons een ander land, een land waarin de staat ons leven niet regisseert, maar onze rechten waarborgt, een land waarin mensen verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden,” zei president Milei tijdens zijn inauguratietoespraak.

Hermann Tertsch, een Spaans lid van het Europees Parlement, vierde de overwinning van president Milei tijdens diens inauguratie in Buenos Aires op 10 december.

“Ik geloof dat deze overwinning van de waarheid in Argentinië een historische overwinning is, en een overwinning met enorme gevolgen,” zei de heer Tertsch tegen The Epoch Times.

“Het is zo belangrijk en het heeft gevolgen voor heel Amerika en voor het hele Westen, een extreem belangrijke ommekeer.”

De recente overwinning in Nederland van de conservatieve Geert Wilders, leider van de Partij voor de Vrijheid, heeft de conservatieven in de regio een hart onder de riem gestoken. Wilders won de verkiezingen, maar moet een meerderheidscoalitie vormen met andere politieke partijen om premier te worden.

De Nederlandse politicus Geert Wilders houdt een toespraak op een bijeenkomst van Europese nationalisten in Koblenz, Duitsland, op 21 januari 2017. (Michael Probst/AP Photo, Bestand)

“We kunnen, voor het eerst in de geschiedenis van het Europees Parlement, rechtse politiek bedrijven,” zei de heer Terstch.

“We kunnen stoppen met de gedrochten van de 2030-agenda, van het groene pact, van al hun permanente bemoeienis met het levensonderhoud [van mensen], de liquidatie van het levensonderhoud waar de huidige Europese Commissie op aanstuurt. Dit kan veranderen. We kunnen de Commissie veranderen. En dan zullen we een verschil zien in Europa.”

De 2030 Agenda is het plan van de Verenigde Naties om 17 “duurzame ontwikkelingsdoelen” te bereiken tegen het jaar 2030. De doelen omvatten “gendergelijkheid”, “verantwoorde consumptie en productie” en klimaatactie.

“Het groene pact waarnaar de heer Tertsch verwijst, is de “European Green Deal,” een kader waarin de landen van de Europese Unie zich ertoe hebben verbonden om tegen 2050 “klimaatneutraal” te zijn.

“We hebben in 50 jaar, 60 jaar zoveel opgebracht dat we niet meer kunnen opbrengen. Nu kunnen we alleen nog maar heroveren. En we zijn bezig met een volledige heroveringscampagne,” zei de heer Terstch.

Maar de conservatieve en libertaire politiek moet het opnemen tegen een aantal vastberaden en goed gecoördineerde krachten.

“Dit gaat niet alleen over de economie, dit gaat niet alleen over de inflatie in Argentinië, het gaat niet alleen over het feit dat er geen groei is,” zei Araújo.

“Het gaat ook over drugshandel, georganiseerde misdaad. Het is het probleem van de Latijns-Amerikaanse georganiseerde misdaad die verbonden is met de wereldwijde georganiseerde misdaad. Het is het probleem van het totalitaire blok China-Rusland-Iran.”

Socialistische regeringen in heel Latijns-Amerika, in het bijzonder het Venezolaanse regime, hebben de internationale drugshandel gefaciliteerd of er zich mee ingelaten en hebben jarenlang gecoördineerd met Iran, China en Rusland tegen de belangen van de Verenigde Staten en de regionale veiligheid.

In 2020 klaagde het Amerikaanse Ministerie van Justitie de Venezolaanse dictator Nicolás Maduro en 14 andere huidige en voormalige functionarissen aan voor een “narco-terrorisme” samenzwering om de Verenigde Staten te “overspoelen” met narcotica.

In februari 2023 meerden Iraanse militaire schepen die bestraft waren voor terrorisme aan in Brazilië en in juni bracht een defensiedeal tussen Iran en Bolivia de twee naties dichter bij elkaar.

Latijns-Amerikaanse socialistische regimes hebben de door Iran gesteunde terroristische groeperingen jarenlang in staat gesteld om op grote schaal in Zuid-Amerika te opereren.

Het Chinese communistische regime verspreidt al jaren zijn invloed in Latijns-Amerika door middel van handelsovereenkomsten, een groeiende militaire aanwezigheid en banden met radicaal linkse groeperingen in de regio.

Het Forum van São Paulo is het centrum voor linkse groeperingen en politieke overheden.

Deelnemers schreeuwen slogans tijdens de opening van het Sao Paulo Forum, naast een spandoek met portretten van Latijns-Amerikaanse linkse presidenten, in San Salvador, El Salvador, op 12 januari 2007. (Yuri Cortez/AFP via Getty Images)

De groep werd in 1990 opgericht door de Braziliaanse president Lula da Silva en de Cubaanse dictator Fidel Castro en verenigde communistische guerrillagroeperingen zoals de Colombiaanse FARC en politieke partijen die vaak aan de macht zijn, waaronder de Mexicaanse MORENA en de Braziliaanse Arbeiderspartij.

Het verklaarde doel van de groep is om de regio verder naar links te trekken.

Het Forum van São Paulo erfde een kader van samenwerking tussen linkse partijen die al meer dan een eeuw samensmelten met organisaties zoals de Derde Communistische Internationale.

Mike Gonzales van de Heritage Foundation heeft het São Paulo Forum “de grootste en meest invloedrijke marxistische internationale organisatie ter wereld” genoemd.

De leiders van de groep verkondigen vaak anti-Amerikaanse retoriek en zijn autoritair of keuren autoritarisme goed.

De Chinese Communistische Partij werkt steeds meer samen met partijen van het São Paulo Forum, waarvan sommige nu aan de macht zijn.

In maart 2022, in de aanloop naar verkiezingen in Brazilië en Colombia, hielden de Chinese Communistische Partij en het São Paulo Forum een reeks gesprekken. Tijdens een gesprek zei CCP-functionaris Sun Yanfeng, verbonden aan het China Institute of Contemporary International relations en aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid, dat hij hoopte op linkse overwinningen in beide landen.

“Ik hoop echt dat Colombia en Brazilië binnen afzienbare tijd landen zullen zijn die geregeerd worden door progressieve politieke krachten van links,” zei dhr. Yanfeng.

“Dan zullen de belangrijkste economieën van Latijns-Amerika geregeerd worden door linkse krachten, en dan zullen we in de toekomst grotere ruimtes hebben voor samenwerking tussen de Chinese Communistische Partij en het São Paulo Forum.”

In juli 2022 hield de Chinese Communistische Partij een internationale conferentie met 100 marxistische partijen, genaamd “CPC and World Marxist Political Parties Forum.”

Zes Latijns-Amerikaanse partijen waren prominent aanwezig op de conferentie: de Cubaanse Communistische Partij, de Communistische Partij van Brazilië, de Communistische Partij van Uruguay, de Arbeiderspartij van Mexico, de Communistische Partij van Argentinië en de Communistische Partij van Chili.

Oproerpolitie begeleidt een groep sympathisanten van de partij van de Boliviaanse president Evo Morales, Beweging naar Socialisme (MAS), als ze de stad Montero binnengaan, ten noorden van Santa Cruz, Bolivia, op 24 september 2008. (Aizer Raldes/AFP via Getty Images)

De Communistische Partij van Brazilië en de Communistische Partij van Chili maken nu deel uit van de regerende coalities in hun respectievelijke landen.

Maar als anticommunisten blijven winnen in de komende verkiezingen, kan dit de coördinatie tussen de heersende socialistische regeringen, criminele ondernemingen en sociale bewegingen beperken en helpen om de drugshandel en vrijheidsbeperkingen in Latijns-Amerika in te perken.

“De overwinning van Milei is een overwinning op al diegenen die tegen vrijheid zijn…Het is een verschuiving, een complete verschuiving, het is de verandering van een tijdperk, een lichtbaken voor ons allemaal.
Karolina Añez, de dochter van de gevangen voormalige president van Bolivia Jeanine Añez

Karolina Añez, de dochter van de gevangen voormalige president van Bolivia Jeanine Añez, hoopt dat president Milei de politiek in haar geboorteland zal beïnvloeden.

“De overwinning van Milei is een overwinning op al diegenen die tegen vrijheid zijn. Het is hoop voor Bolivia, voor de politiek gevangenen. Hij staat op het punt om te vechten voor de vrijheid van al onze landen. Het is een verschuiving, een complete verschuiving, het is de verandering van een tijdperk, een lichtbaken voor ons allemaal. En we zijn er zeker van dat hij het goed zal doen,” vertelde mevrouw Añez aan The Epoch Times in Buenos Aires.

“Bolivia leeft in donkere tijden waar alle burgers vervolgd en gevangen gezet worden omdat ze anders denken onder het regime van de MAS,” zei ze, verwijzend naar de Beweging voor Socialisme Partij.

Mevrouw Añez zei dat haar moeder een politieke gevangene is “omdat ze haar plichten vervulde. Omdat ze in overeenstemming was met de democratie. Omdat ze [haar verantwoordelijkheid] met mijn land vervulde.”

MAS, de huidige dominante politieke factie in Bolivia, heeft steeds meer banden met Venezuela en Iran. De MAS speelt al lange tijd een hoofdrol in het São Paulo Forum.

In het rapport van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2022 over de mensenrechten in Bolivia staat dat de opsluiting van Jeanine Añez “een voorbeeld is van de ‘structurele problemen’ in de rechtspraak, zoals het algemene gebruik van preventieve hechtenis.”

Een van de punten van zorg waren de “buitensporig brede en dubbelzinnige aanklachten tegen Áñez en het buitensporige gebruik van preventieve hechtenis.”

Aan de overkant van de Stille Oceaan

In Taiwan worden op 13 januari 2024 presidentsverkiezingen gehouden.

Ondanks het standpunt van de zittende Democratische Progressieve Partij over een aantal kwesties, hebben hun leiders tot nu toe bewezen niet te willen toegeven aan de herhaalde oproepen van de Chinese Communistische Partij om de controle over te dragen aan Peking en hebben ze in plaats daarvan aangedrongen op een toenemende militaire afschrikking.

De Taiwanese marine lanceert een in de VS gemaakte Standard-raket vanaf een fregat tijdens een jaarlijkse oefening op zee bij de marinehaven Suao, in Taiwan, op 26 juli 2022. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

De CCP heeft Taiwan nooit geregeerd, maar eist het op als haar eigen land. Als belangrijke producent van halfgeleiders die essentieel zijn voor de elektronica van het moderne leven en ook als strategische natuurlijke barrière die de oostkust van China scheidt van de open Stille Oceaan, is de eilandnatie een brandpunt van de moderne geopolitiek.

“Als er een oorlog uitbreekt over Taiwan, zullen de imperatieven van de Volksrepubliek China met betrekking tot Latijns-Amerika betrekking hebben op zowel het politieke en economische als het militaire domein,” schreef Evan Ellis, een voormalig ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en onderzoeksprofessor Latijns-Amerikastudies aan het U.S. Army War College Strategic Studies Institute, in een artikel dat in januari 2023 werd gepubliceerd.

“Zelfs vóór het begin van de vijandelijkheden zou de Volksrepubliek China waarschijnlijk personeel naar Latijns-Amerika en andere delen van de wereld sturen om het verzamelen van inlichtingen en het uitvoeren van speciale operaties in oorlogstijd te ondersteunen. In de Volksrepubliek China gevestigde bedrijven die in de regio actief zijn, zouden kunnen dienen als een logisch kanaal voor het huisvesten en ondersteunen van dit personeel en de speciale uitrusting die ze meebrengen.

Admiraal Craig Faller, voormalig commandant van het Amerikaanse Southern Command, vertelde het Congres in maart 2021 dat de CCP “ernaar streeft om een wereldwijde logistieke en basisinfrastructuur op te zetten op ons halfrond om militaire macht op grotere afstanden te projecteren en te behouden.”

Hij zei dat Peking overeenkomsten met buitenlandse havens “consequent misbruikt” om zijn eigen militaire doelstellingen te ondersteunen.

Commandant van het Amerikaanse Southern Command, admiraal Craig Faller, getuigt tijdens een hoorzitting van de Senate Armed Services Committee op Capitol Hill in Washington op 7 februari 2019. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Een volksbeweging

Conservatieven en rechtse leiders in Ibero-Amerika—dat Spanje, Portugal en Latijns-Amerika omvat—begonnen een ongekende dialoog in de aanloop naar de verkiezing van Milei.

“We hebben 60 of 70 jaar gezien hoe conservatieven zich overgaven aan een overheersing van links die alle informatie, alle onderwijs, communicatie en cultuur bezette, alles ging naar links zonder echt verzet, omdat er niets georganiseerd was tegen deze overheersing van totalitair links—en het is allemaal totalitair,” zei de heer Tertsch.

“Maar nu is er iets.”

In het Europees Parlement is de heer Tertsch vicevoorzitter van de Fractie Europese Conservatieven en Hervormers en lid van de Commissie Buitenlandse Zaken.

Hij is een leidende figuur in Foro Madrid, samen met zijn Vox-partij in Spanje. Het Foro Madrid is een internationale basisorganisatie die de dialoog en coördinatie bevordert tussen voorstanders van de “verdediging van vrijheid, democratie en de rechtsstaat.”

Het Foro Madrid heeft als doel om de invloed van het São Paulo Forum tegen te gaan. Het werd opgericht in oktober 2020 en brengt anticommunistische en conservatieve leiders uit de hele wereld samen. Dhr. Milei was een van de oorspronkelijke ondertekenaars van de Carta de Madrid, het oprichtingsdocument van het Foro Madrid.

“We vechten voor naties en vrije wezens, voor een comeback, een herstel van hun waarden, en om een verschil te maken—de herovering van een vrij Westen, voor mensen om vrij te zijn, om echt te breken met dit project om ons allemaal slaven te maken,” zei de heer Tertsch.

Foro Madrid houdt in 2022 en 2023 regionale conferenties in Latijns-Amerika.

Mevrouw Cabal, de Colombiaanse senator, zei dat conservatieven bij elkaar moeten blijven.

“We moeten met elkaar omgaan, allemaal samen, zoals links dat doet voor het kwaad. We moeten het doen om onze landen te redden,” zei ze.

“Omdat we door ervaring hebben begrepen dat links een kans heeft als we ons opsplitsen, en we hebben onze eenheid met sommige groepen verbroken. We hebben het voor hen gemakkelijker gemaakt om binnen te komen.

“We hebben fouten gemaakt en vandaag kunnen we dat niet meer. We hebben geen tijd om nog meer fouten te maken, want als ze aan de macht komen, zijn ze een van de ergste.”

De in de VS gevestigde Conservative Political Action Conference (CPAC) verbreedt zijn bereik ook overzee.

Gepromoot door de CPAC Foundation, voorheen de American Conservative Union (ACU) genoemd, beschrijft het zichzelf als “de oudste conservatieve basisorganisatie van de natie en streeft naar het behoud en de bescherming van de waarden van leven, vrijheid en eigendom voor elke Amerikaan.”

Het Braziliaanse congreslid Eduardo Bolsonaro, de zoon van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, heeft geholpen om sinds 2019 CPAC-evenementen naar Brazilië te brengen.

De Braziliaanse afgevaardigde Eduardo Bolsonaro, zoon van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, spreekt tijdens de Conservative Political Action Conference in Sao Paulo, Brazilië, op 11 oktober 2019. (Nelson Almeida/AFP via Getty Images)

Australië, Hongarije, Japan, Mexico en Zuid-Korea hebben sinds 2017 ook CPAC-evenementen georganiseerd.

Dhr. Bolsonaro hoopt dat president Trump wint in 2024.

“Dan is de goede wind niet alleen voor de zuidelijke kegel gebonden, maar ook voor de hele regio,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Wij allemaal, naast het feit dat de Verenigde Staten een baken van vrijheid en democratie is … We hebben veel te winnen met de verkiezing van Trump op het gebied van vrijheid, het bestrijden van censuur en communisme.”

Komende verkiezingen

Chili houdt op 17 december een referendum over de grondwet. Het land stemde voor een nieuwe grondwet en verwierp vervolgens een hard-linkse grondwet die door ambtenaren was voorgesteld.

Volgens de Chileense wet moeten er na het besluit om de grondwet te veranderen nieuwe voorstellen worden ingediend totdat er één wordt goedgekeurd. De conservatieven hebben nu een meerderheid in de groep die de voorgestelde nieuwe grondwet opstelt en Chili zal stemmen over de goedkeuring van hun ontwerp.

Het land heeft ook presidentsverkiezingen in november 2025.

Een man met een pet met de Chileense vlag staat in een stemlokaal tijdens het referendum over het voorstel voor een nieuwe grondwet voor Chili, in Santiago, Chili, op 17 december 2023. (Pablo Vera/AFP via Getty Images)

El Salvador heeft algemene verkiezingen in februari 2024, Panama volgt in mei, Mexico in juni en Uruguay in oktober. Conservatieven wonnen de presidentsverkiezingen in Paraguay in april.

In oktober 2024 zijn er in Brazilië gemeenteraadsverkiezingen die de reactie van het land op de regering van president Lula da Silva kunnen meten. Een socialist die in oktober 2022 met een flinterdunne marge werd verkozen, wordt nu door 38 procent van de Brazilianen goedgekeurd, volgens een opiniepeiling die op 7 december door Braziliaanse media werd gepubliceerd. De heer da Silva is ook een regionale leider voor de coördinatie van linkse partijen.

De Verenigde Staten houden verkiezingen in november 2024. Volgens de data van recente peiling is voormalig president Donald Trump de waarschijnlijke winnaar, volgens een opiniepeiling van de Wall Street Journal die op 9 december werd gepubliceerd.

In oktober 2025 zijn er federale verkiezingen in Canada waar de linkse liberaal Justin Trudeau het momenteel niet goed doet, volgens recente peilingen die ook wijzen op een groeiende conservatieve voorsprong.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan houdt het Europees Parlement verkiezingen in juni 2024 en Duitsland in oktober 2025.

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 december 2023): Does Milei’s Win Signal a Global Anti-Communist Turning Point?

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.