Thursday, 18 Jul 2024
We kunnen ervoor kiezen om grenzen te stellen aan technologie en prioriteit te geven aan onze relaties. (Biba Kayewich)

Beweging voor ‘verzet tegen technologie’ biedt vrijheid van het internet

Onze relatie met technologie heroverwegen.

Het internet is een verbazingwekkend hulpmiddel dat ons met elkaar verbindt. Het biedt ons een immens scala aan verbindingen, ideeën en mogelijkheden. Maar het is ook een web waar we in vast kunnen komen te zitten.

Van verslaving aan sociale media tot YouTube konijnenholen en het Tetris effect tot mobiele telefoons die permanent in onze handpalmen lijken te zitten, technologie is een lastig iets om je van los te maken en het heeft een manier om je leven langzaam over te nemen, als een spinnenweb in een verlaten huis.

Als zoveel van ons leven in beslag wordt genomen door technologie, wat dreigen we dan te verliezen? De ervaring om gewoon echt te leven, misschien? De vorming van echte, belichaamde menselijke gemeenschappen en relaties die niet worden beïnvloed door de kunstmatigheid en vervreemding van een scherm? Geworteld zijn in onze zintuigen en daardoor in de werkelijkheid?

Een lange, harde blik op schermen

Veel slimme mensen stellen deze vragen. Zo is er MIT-professor Sherry Turkle, die een aantal boeken en artikelen heeft geschreven over hoe het gebruik van technologie de samenleving beïnvloedt – zoals de manier waarop het diepe, persoonlijke gesprekken heeft doen opdrogen. Er is journalist en techschrijver Nicholas Carr, die een boek schreef over hoe het internet onze hersenen opnieuw heeft bedraad en onze aandachtsspanne heeft verkort. Historica Dixie Dillon Lane ontkoppelt zich in het weekend om vollediger te leven en meer aanwezig te zijn bij haar gezin. En dan zijn er nog de schrijvers Peco en Ruth Gaskovski, die een Substack runnen, gewijd aan het formuleren van een kader voor gezonder technologiegebruik en het benadrukken van manieren om zaken terug te winnen die verloren zijn gegaan in de techno-vortex.

Commentatoren zoals deze stellen dat we onze relatie met technologie moeten heroverwegen. Dat betekent dat we concrete grenzen moeten stellen aan het gebruik ervan om prioriteit te geven aan echt menselijk welzijn door middel van aanwezigheid, heelheid, focus, contemplatie en persoonlijke verbinding. Dit is “verzet tegen technologie”. Het is een groeiende beweging om onze menselijkheid terug te winnen van de overheersing door machines. In “The 3 R’s of Unmachining: Guideposts for an Age of Technological Upheaval” stellen de Gaskovskis dat “we ergens in de geschiedenis een verkeerde afslag hebben genomen op de weg van de technologie en dat het tijd is voor een koerscorrectie.”

Waarom zijn tech resisters zo bezorgd over onze relatie met technologie? Ze halen verontrustende feiten aan die aangeven dat onze afhankelijkheid van technologie een ongezond niveau heeft bereikt. In een recente TED Talk presenteerde Dino Ambrosi, spreker over digitaal welzijn en oprichter van Project Reboot, een opzienbarende statistiek. Vandaag de dag is de gemiddelde 18-jarige in de Verenigde Staten goed op weg om 93 procent van de resterende vrije tijd te besteden aan het staren naar een scherm.

“Bedenk eens hoe triest dat is”, vervolgt Ambrosi. “Stel je voor dat je 90 jaar oud wordt en ziet … hoe je al je tijd hebt doorgebracht na je 18e en denkt aan alle dingen die je had kunnen doen en die je niet hebt gedaan omdat je werd afgeleid.”

Al deze schermtijd eist zijn tol. Er is een gedocumenteerde toename van eenzaamheid in de afgelopen jaren en het lijkt te correleren met het gebruik van sociale media, ondanks de onderlinge verbondenheid die deze apps zogenaamd bieden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat er een verband is tussen technologiegebruik en een hoger slaaptekort, depressie, angst en zelfs zelfmoord.

Een onderzoek uit 2017 door onderzoekers van de Florida State University vond een verband tussen een hoog beeldschermgebruik en een verhoogd zelfmoordpercentage onder kinderen en tieners. De onderzoekers begonnen met gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention waaruit bleek dat van 2010 tot 2015 het aantal zelfmoorden onder tienermeisjes met 65 procent omhoog schoot. Hun onderzoek vond vervolgens een verband tussen deze toename in zelfmoordcijfers en het bezit van een mobiele telefoon.

We kunnen ervoor kiezen om grenzen te stellen aan technologie en prioriteit te geven aan onze relaties. (Biba Kayewich)

“Er is een zorgwekkend verband tussen buitensporige schermtijd en het risico op zelfmoord, depressie, zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen,” zei Thomas Joiner, een van de coauteurs van het onderzoek. Tieners die meer tijd besteedden aan echte activiteiten, zoals persoonlijk praten met vrienden, sporten of naar de kerk gaan, hadden daarentegen meer kans om gelukkig te zijn. Over het algemeen lijkt er een onthutsend verband te bestaan tussen het gebruik van technologie en geestelijke gezondheidsproblemen.

Beperk de technologie

Natuurlijk gaat het er bij verzet tegen technologie niet om dat je alle gadgets afwijst in een Luddite-achtige overreactie. In plaats daarvan gaat het om het stellen van regels en grenzen aan apparaten om negatieve effecten te voorkomen. Tegelijkertijd gaat verzet tegen technologie niet alleen over het vermijden van het negatieve; het gaat ook over het herstellen van het positieve: het herstellen van de aandachtsspanne, het opnieuw opbouwen van een gemeenschap en het nieuw leven inblazen van betekenisvolle herinneringen en relaties.

“Omdat we stedelingen zijn en onontkoombaar verbonden met het elektriciteitsnet, hebben we niet alle technologische communicatie afgezworen, maar ons geconcentreerd op die vormen die de banden van de gemeenschap het meest direct lijken te ondermijnen”, zegt Jeanne Schindler, een tech resister.

“Dit zijn de smartphone en sociale media; de eerste omdat hij het vermogen tot permanente aandacht en bewustzijn voor onze omgeving radicaal ondermijnt, het tweede omdat het ons vermogen vermindert om natuurlijke relaties op te bouwen en in stand te houden in de juiste vorm en op de juiste schaal.”

Weerstand tegen technologie gaat over het herstellen van de aandachtsspanne en het onderhouden van betekenisvolle face-to-face relaties. (Biba Kayewich)

Mevrouw Schindler hielp bij het creëren van de “Postman belofte”. De belofte, gebaseerd op het werk van Neil Postman, is een belofte die ouders doen om het gebruik van technologie voor zichzelf en hun kinderen te beperken.

“We willen dat onze kinderen het soort mensen worden dat de goedheid van de wereld, van wat echt is, kan herkennen en vieren,” zei Schindler.

“Onze Postman Belofte groep probeert onze banden met echte dingen, zoals de natuurlijke wereld, te bevorderen door middel van fysieke activiteiten in prachtige omgevingen (bijv. familiepicknicks en excursiedagen in het park, kerstliedjes zingen bij lantaarnlicht onder de sterrenhemel, zingen voor het haardvuur).”

Steeds meer gezinnen proberen een minder door technologie gedomineerde omgeving voor hun kinderen te creëren door Postman Belofte groepen of soortgelijke entiteiten op te richten.

Ik heb onlangs geprobeerd om de rol van technologie in mijn eigen huis en gezin te overdenken. We hebben geëxperimenteerd met huishoudelijke regels die apparaten uitsluiten uit bepaalde kamers in ons huis, zoals de woonkamer. Op die manier hoop ik dat technologie niet het fysieke of psychologische middelpunt van ons leven wordt.

Onze dochter ziet ons minder met glazige ogen naar een telefoon staren. Hoewel ze pas 1 jaar oud is, is ze op een zeer beïnvloedbare leeftijd en zal ze onze technologische gewoonten imiteren. Ze houdt nu al vaak een boek of een ander vierkant voorwerp tegen haar gezicht en praat erin alsof het een telefoon is. Als ze ons altijd met elektronische apparaten bezig ziet, zal dat ook haar neiging zijn als ze ouder wordt.

Technologie gaat nergens heen. Het kan zeker ten goede worden gebruikt. Maar tech resisters stellen voor dat we onszelf een belangrijke vraag stellen: Zullen wij onze technologieën de baas zijn, of zullen zij ons de baas zijn?

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 juni 2024): ‘Tech Resistance’ Movement Offers Freedom From the Web

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.