Saturday, 25 May 2024
Rookwolken tijdens Israëlische luchtaanvallen op Hamas-doelen in Gaza Stad op 12 oktober 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)

Inwoner van Gaza die oorlogszone probeert te verlaten, vertelt IDF dat Hamas uittocht van burgers blokkeert

Hamas is ervan beschuldigd Palestijnse burgers te belemmeren om naar het zuiden van de Gazastrook te evacueren in de aanloop naar een dreigende Israëlische militaire operatie

Hamas is er door een inwoner van Gaza en de Israel Defense Forces (IDF) van beschuldigd Palestijnse burgers te verhinderen de noordelijke Gazastrook te verlaten in de aanloop naar aangekondigde plannen voor een Israëlisch offensief tegen de infrastructuur en operatoren van Hamas in het door Hamas geregeerde Palestijnse gebied.

Gazaanse burgers worden door Israël aangespoord om bekende Hamas-locaties en schuilplaatsen te verlaten in de aanloop naar de geplande Israëlische militaire reactie als vergelding voor de verrassingsaanval op Israël van 7 oktober.

Naar verluidt zijn ongeveer 1,2 miljoen Palestijnen in beweging om de Gazastrook te ontvluchten, met alle middelen die ze tot hun beschikking hebben. Het gebied heeft een totale oppervlakte van ongeveer 141 vierkante mijl. Ter vergelijking: Montana is ongeveer 145.000 vierkante mijl groot.

De IDF heeft Hamas, een erkende terroristische organisatie, echter beschuldigd van het gebruik van verschillende tactieken, waaronder het blokkeren van wegen, om te voorkomen dat veel burgers in veiligheid konden komen.

In een persbericht van 15 oktober deelde de IDF een telefoongesprek, naar verluidt tussen een Israëlische inlichtingenofficier van Eenheid 504 en een inwoner van de Palestijnse stad Jabalya, gelegen ten noorden van Gaza Stad in de Gazastrook.

In de 35 seconden durende opname vertelt de inwoner de Israëlische officier dat Hamas de persoonlijke bezittingen van mensen in beslag heeft genomen, waaronder hun autosleutels en identiteitsbewijzen, om te voorkomen dat ze naar het zuiden gaan om zich in veiligheid te brengen.

De IDF zegt: “Dit is nog meer bewijs dat de terroristische organisatie Hamas actief verhindert dat Palestijnen het zuiden evacueren om zichzelf te beschermen.”

Hamas spoort burgers aan niet te vertrekken

IDF reserve luitenant-kolonel Jonathan Conricus beweerde in een situationele update op zondag dat Hamas de burgers in Gaza waarschuwt om niet te evacueren.

Toen velen zich daar niet aan hielden en probeerden te ontsnappen aan het groeiende conflict, zei de heer Conricus dat de terroristische organisatie andere methoden gebruikte om te voorkomen dat de burgers het zuiden van Gaza zouden bereiken.

Palestijnen evacueren een wijk in Gaza Stad op 11 oktober 2023. (Mohammed Abed/AFP via Getty Images)

Eerder had de IDF satellietfoto’s gepost op X, het platform dat vroeger bekend stond als Twitter, waarop te zien zou zijn hoe Hamas voertuigen in zuidelijke richting blokkeerde met hun vrachtwagens over vluchtroutes.

In een bericht van 14 oktober op X, had de IDF de Palestijnen verteld dat ze geen militaire operaties zouden uitvoeren langs een specifieke route-Salah Al-Din Straat-van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags om de Palestijnen van Gaza Stad en Noord-Gaza in staat te stellen veilig zuidwaarts te evacueren.

“Maak tijdens deze periode alstublieft van de gelegenheid gebruik om zuidwaarts te trekken vanuit het noorden van Gaza. Jullie veiligheid en die van jullie families is van belang,” stond er in het bericht.

“Volg alstublieft onze instructies op en ga zuidwaarts. Wees ervan verzekerd dat Hamas-leiders hun veiligheid en die van hun families al hebben verzekerd.”

De volgende dag zei de heer Conricus, terwijl Israël de situatie in de gaten hield, dat “Hamas actief verhindert dat burgers het zuiden verlaten.”

Hij noemde het “het meest sinistere en verachtelijke gebruik van burgers tijdens een oorlog” dat hij ooit had gezien.

“Het toont opnieuw aan hoe weinig waarde de terroristische organisatie Hamas hecht aan mensenlevens,” zei Conricus over de satellietbeelden van de geblokkeerde vluchtroutes.

In dezelfde update onthulde de heer Conricus dat er ‘s nachts ook raketten zijn afgevuurd op Tel Aviv en het zuiden van Israël.

“Er wordt nog steeds gevochten in en rond het noordelijke deel van de Gazastrook. IDF blijft opereren boven de Gazastrook en valt meerdere militaire doelen van Hamas aan,” zei hij.

IDF waarschuwt tegen vertrouwen in informatie afkomstig uit Gaza

De heer Conricus waarschuwde ook tegen het luisteren naar informatie die uit de Gazastrook komt, omdat het gebied alleen door Hamas wordt gecontroleerd, zonder enig ander toezicht, en hij denkt dat het niet betrouwbaar is.

Er zijn beelden opgedoken van burgerkonvooien die Palestina proberen te ontvluchten en die worden aangevallen door onbekende troepen.

Palestijnen vluchten uit het noorden van Gaza naar het zuiden nadat het Israëlische leger een ongekende evacuatiewaarschuwing heeft afgegeven aan een bevolking van meer dan 1 miljoen mensen in het noorden van Gaza en Gaza-stad om hun toevlucht te zoeken in het zuiden in de aanloop naar een mogelijke Israëlische grondoperatie, 13 oktober 2023. (Hatem Moussa/AP)

Pro-Hamas bronnen beweren dat de beelden het bewijs zijn dat Israël lukraak Palestijnen aanvalt. De heer Conricus heeft ontkend dat Israël dergelijke bedoelingen heeft om Palestijnen pijn te doen en zei dat Israël niet verantwoordelijk is voor de aanvallen.

Hij wees in het bijzonder op een video waarop te zien zou zijn hoe Palestijnse burgervoertuigen worden vernield terwijl ze op doorreis zijn. Hij beweerde dat Israël niet actief was waar de beelden werden genomen.

“Ik ben geen forensisch expert; ik zou niet kunnen zeggen of dit een bermbom is of een aanval van bovenaf,” zei de heer Conricus.

“Wat ik met vertrouwen kan zeggen, omdat we het gevraagd hebben, is dat de IDF niet opzettelijk heeft toegeslagen in dat gebied. Er werd niet gemikt op voertuigen; er werd niet gemikt op burgers.”

“We willen dat de burgers naar het zuiden gaan; Het slaat nergens op dat de IDF dit heeft gedaan,” voegde hij eraan toe.

Hamas werd in 1987 opgericht door de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap. Het is een islamistische politieke en paramilitaire groepering en een van de twee belangrijkste facties in de Palestijnse politiek, de andere is Fatah, die de leiding houdt over de Westelijke Jordaanoever en het grootste deel van de Palestijnse gebieden vormt. Hamas vocht in juni 2007 een burgeroorlog uit met Fatah, waardoor ze de controle over de Gazastrook kregen.

Hamas ontkent het bestaansrecht van Israël en verzet zich tegen de Israëlische bezetting van gebieden die volgens Hamas rechtmatig tot Palestina behoren. Hamas pleit voor de oprichting van een islamitische staat met alle middelen, inclusief geweld. De Fatah in 2023 kiest voor diplomatie en onderhandelingen om haar aanspraken op Palestina kracht bij te zetten, hoewel dit proces door vele factoren met uitdagingen gepaard is gegaan, waaronder terroristische acties die het vertrouwen ondermijnen dat nodig is voor succesvolle vredesbesprekingen.

Na de aanval van Hamas-terroristen op Israël op 7 oktober zijn er naar verluidt meer dan 1.200 Israëli’s gedood, meer dan 3.000 gewond en minstens 120 burgers als gijzelaars ontvoerd naar Hamas-gebieden in Gaza.

Israëlische troepen, gesteund door een toenemende inzet van oorlogsschepen van de Verenigde Staten in de regio, hebben zich langs de grens met Gaza gepositioneerd.

Volgens de IDF is het algemene doel om Hamas te ontmantelen en ervoor te zorgen dat het nooit meer een bedreiging voor Israël zal vormen.

Volgens de Verenigde Naties zijn er tot nu toe minstens 2.200 mensen gedood tijdens de luchtaanvallen op Gaza en zijn er nog eens 8.714 mensen gewond geraakt. Meer dan 400.000 Palestijnen hebben sindsdien onderdak gevonden in vluchtelingenkampen in Gaza, volgens de Organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA).

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 oktober 2023): North Gazan Resident Trying to Leave War Zone Tells IDF Hamas Blocking Civilian Exodus

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.