Thursday, 20 Jun 2024
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreekt tijdens de Global Solutions Summit 2022 in Berlijn op 28 maart 2022. (Annegret Hilse/Reuters)

Bezoek Duitse bondskanselier aan China gedreven door ambitie om economische relaties te versterken

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft bevestigd dat hij een Duitse bedrijfsdelegatie zal leiden die begin november China zal bezoeken. Het bezoek komt nadat de EU-leiders hun bezorgdheid hadden geuit over de Europese economische afhankelijkheid van China onder invloed van het Chinese communistische regime. Scholz heeft echter herhaaldelijk verklaard dat Duitsland de handelsbetrekkingen met China moet voortzetten.

Scholz kondigde zijn lang geplande reis naar China aan na de EU-top van 21 oktober. Hij zal de eerste westerse leider zijn die China bezoekt na het 20e volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) en de eerste leider van een G7-land die China bezoekt sinds de uitbraak van COVID-19. De reis is gepland voor 3 en 4 november. De timing is vooral belangrijk omdat de Chinese leider Xi Jinping net is begonnen aan zijn derde ambtstermijn, die zijn macht binnen de CCP verder heeft versterkt.

Het geplande bezoek van Scholz aan China heeft veel stof doen opwaaien in de Duitse pers. Begin oktober werd gemeld dat de reis was uitgesteld, maar mogelijk nog voor het eind van het jaar zou plaatsvinden.

Het is nog maar 10 maanden geleden dat Scholz in december 2021 aantrad als Duits bondskanselier. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de EU en China verslechterd door een aantal uiteenlopende kwesties, gaande van de mensenrechten in Xinjiang tot de pro-democratische protesten in Hongkong en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De relatie van de EU met China stond op de agenda van de EU-top van 21 oktober in Brussel, België. Naast de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn enkele kleinere EU-lidstaten begonnen met een oproep voor een uniform EU-standpunt ten aanzien van het Chinese regime. Scholz zei daarentegen dat Duitsland zijn handelsbetrekkingen met China moet voortzetten. In zijn recente verklaringen zei hij onder meer dat het niet juist is om de Duitse economie los te koppelen van de Chinese economie en dat Duitsland handel moet drijven met vele landen, waaronder ook China.

Samenwerkingsverbanden voor de productie van elektrische auto’s

Volgens Mike Sun, een ervaren Amerikaans-Chinese beleggingsexpert en China-expert, kan het bezoek van Scholz aan China worden gezien als een gebaar van goede wil ten aanzien van de CCP op een moment dat andere EU-landen een negatieve kijk hebben gekregen op het regime.

De Chinese markt is momenteel de grootste markt voor Duitse auto’s en overtreft zowel de Amerikaanse alsook de binnenlandse Duitse markt. Tegelijkertijd werken Chinese fabrikanten van elektrische auto’s, zoals BYD en Azera, al samen met Duitse fabrikanten om nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Europa op te richten, vertelde Sun aan The Epoch Times.

In het verleden, met betrekking tot auto’s op traditionele brandstof, vertrouwden de Chinese autofabrikanten grotendeels op geïmporteerde onderdelen en technologieën omdat China’s knowhow achterbleef bij het Westen. Maar bij de productie van elektrische auto’s zijn alle technologieën vergelijkbaar en is er minder verschil tussen Chinese en westerse technologieën. China kan nu een aanpak hanteren waarbij Chinese autofabrikanten in Europa investeren en qua technologie samenwerken met Europese fabrikanten. Die elektrische voertuigen worden niet alleen naar Europa geëxporteerd, maar worden ontwikkeld door Chinese en Europese fabrikanten die de winst en de technologie delen.

Chinese arbeiders aan de lopende band in de FAW-Volkswagen fabriek in Chengdu, in de provincie Sichuan, tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op 6 juli 2014. Deze fabriek produceerde zijn eerste auto in oktober 2011 en draaide in 2014 op volle capaciteit met een productie van ongeveer 600.000 voertuigen. (Got Chai/AFP via Getty Images)

Sun wees erop dat Europa in zekere zin meewerkt aan het plan van de CCP om de economie van de EU te gijzelen, aangezien landen als Duitsland nu niet eenvoudigweg de handel met China willen opgeven, aangezien hun eigen bedrijven enorm profiteren van de samenwerking. Dit zal de Europese regeringen er ook toe aanzetten de andere kant op te kijken als het gaat om China’s mensenrechtenkwesties en het groeiend autoritaire karakter van het regime.

Chinese overname in de haven van Hamburg

Luchtfoto van een containerterminal in de haven van Hamburg, Duitsland, op 14 nov. 2019. (Fabian Bimmer/Reuters)

Onlangs stond Scholz de Chinese rederij COSCO toe om belangen te verwerven in de Duitse haven van Hamburg, ondanks unaniem verzet van de Duitse ministeries van economie, binnenlandse zaken, defensie, vervoer, buitenlandse zaken en financiën. De Duitse media Deutsche Welle meldde dat Scholz door de deal onder vuur is komen te liggen bij zowel zijn bondgenoten alsook bij de oppositie, en ook kritiek heeft gekregen van andere EU-landen.

De haven van Hamburg is de grootste haven van Duitsland en een van de belangrijkste knooppunten voor de Europese handel met China. COSCO is China’s grootste rederij en wil momenteel voor 35 procent aandeelhouder worden van de Container Terminal Tollerort van de haven van Hamburg. De overname zou deel uitmaken van een breder strategisch plan van de CCP om controle te krijgen over infrastructuur die van cruciaal belang is voor haar wereldwijde Belt and Road-initiatief.

Het Belt and Road-initiatief bestaat uit een reeks infrastructuurprojecten, van wegen en havens tot telecommunicatie en banken. De voornaamste strategie bestaat erin dat Chinese staatsbanken leningen verstrekken aan ontwikkelingslanden, en dat de lenende landen deze middelen gebruiken om Chinese bedrijven te betalen voor de aanleg van infrastructuur.

COSCO heeft reeds aandelen in de havens van Rotterdam en Antwerpen, twee van Europa’s grootste havens. Zij heeft ook een participatie in de Haven van Piraeus in Athene, Griekenland. De haven van Hamburg vormt de laatste schakel in haar Europese plan.

De Deutsche Welle berichtte op 21 oktober dat Hamburg zich zorgen maakt dat als de deal van COSCO zou mislukken, een groot deel van de containeractiviteiten zal worden weggekaapt door Rotterdam en Antwerpen, of Wilhelmshaven in Duitsland, en dat zelfs havens in het Middellandse Zeegebied in de toekomst activiteiten van de haven van Hamburg zullen overnemen. Volgens het rapport kwam het groene licht van Hamburg voor Chinese investeringen in de haven als een verrassing, aangezien de stad zich eerder had verzet tegen buitenlandse investeringen in de haven omdat belangrijke infrastructuur niet door buitenlandse mogendheden mag worden beïnvloed.

De Duitse vicekanselier Robert Habeck heeft herhaaldelijk gezegd dat Duitsland zijn algemene handelsbeleid met China aan het herzien is. Het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie onderzoekt de overeenkomst met Hamburg in het kader van een investeringsonderzoek. Scholz van zijn kant heeft het ministerie gevraagd een compromisvoorstel uit te werken dat tegen eind oktober, de wettelijke deadline voor de regering, moet worden goedgekeurd. Als de regering tegen het einde van deze deadline geen resolutie aanneemt die de deal verbiedt, wordt de deal wettelijk beschouwd als zijnde gesloten.

Bovendien kan een Chinees aandeel in de haven van Hamburg voor COSCO een onrechtmatig concurrentievoordeel opleveren. Voor Duitse bedrijven is het tot dusver onmogelijkheid om zelf aandeelhouder te worden in belangrijke infrastructuur zoals havens in China, terwijl COSCO, een door de CCP gecontroleerde onderneming, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, aanzienlijke subsidies zal ontvangen van het Chinese regime. Dit doet de vrees ontstaan voor verdere inmenging van het Chinese regime in binnenlandse aangelegenheden in Duitsland en daarmee ook ruimer binnen de EU.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woont op 27 april 2022 een vergadering bij van het college van Europese commissarissen op het hoofdkantoor van de EU in Brussel. (Kenzo Tribouillard/Pool via Reuters)

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat de EU een les heeft geleerd uit haar afhankelijkheid van Russische energie-import en ook waakzaam moet blijven voor het Chinese regime. Van alle EU-landen is Duitsland het meest afhankelijk geweest van Russische energie en Duitsland was aanvankelijk terughoudend om af te zien van Russische olie en gas te midden van Poetins invasie in Oekraïne. Het wordt steeds zorgwekkender dat Duitsland nu ook economisch afhankelijk dreigt te worden van een ander autoritair regime, namelijk de CCP, aldus von der Leyen.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met die van The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 oktober 2022): German Chancellor’s China Visit Motivated by Eagerness to Strengthen Economic Ties

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.