Thursday, 18 Jul 2024
De Amerikaanse president Joe Biden houdt een toespraak in de Royal Castle Arcades in Warschau, Polen, op 21 februari 2023. (Omar Marques/Getty Images)

Biden: geen bewijs dat Poetin van plan is kernwapens te gebruiken

President Joe Biden heeft op 22 februari de beslissing van Rusland om zijn deelname aan het laatst overgebleven nucleaire wapenbeheersingsverdrag met de Verenigde Staten op te schorten een “grote fout” genoemd, maar benadrukt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat de Russische president Vladimir Poetin kernwapens wil gebruiken.

Biden maakte de opmerkingen in een interview met ABC News, kort nadat Poetin in een nationale toespraak had aangekondigd dat Moskou zijn deelname aan een belangrijk nucleair wapenbeheersingsverdrag opschortte.

“Het is een grote fout om dat te doen. Niet erg verantwoordelijk. En – maar ik lees daar niet in dat hij denkt aan het gebruik van kernwapens of iets dergelijks,” zei Biden.

Biden werd gevraagd of hij gelooft dat de Verenigde Staten minder veilig zijn nu Rusland het verdrag heeft opgezegd.

“Ik denk dat we minder veilig zijn als we weglopen van wapenbeheersingsovereenkomsten die zeer in het belang van beide partijen en de wereld zijn. Maar ik heb niets gezien, we hebben niets gezien – waar er een verandering is in zijn houding en wat ze doen,” reageerde Biden. “Het idee dat dit betekent dat ze nucleaire wapens gaan gebruiken… intercontinentale ballistische raketten, daar is geen bewijs voor.”

Biden zei ook dat hij “erop vertrouwt” dat Washington en Moskou “het kunnen oplossen”.

Voorwaarden nucleair verdrag

Poetin zei in zijn aankondiging van 21 februari dat Rusland zich niet terugtrekt uit het New START-verdrag, maar “alleen [onze deelname aan] het verdrag opschort”.

Het verdrag werd voor het eerst ondertekend in 2010 door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev en werd het jaar daarop op 5 februari van kracht.

In 2021, kort na het aantreden van Biden, werd het verdrag met nog eens vijf jaar verlengd en het zou op 4 februari 2026 aflopen.

Het is bedoeld om grenzen te stellen aan het aantal strategische kernkoppen dat beide landen kunnen inzetten zolang het verdrag van kracht blijft. In het akkoord hebben Moskou en Washington zich ertoe verbonden niet meer dan 1.550 strategische kernkoppen en maximaal 700 intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s), onderzees geleide ballistische raketten (SLBM’s) en zware bommenwerpers tot hun beschikking te hebben.

De overeenkomst dient ook om de nationale veiligheid van de VS te bevorderen door Washington toe te staan jaarlijks 18 inspecties ter plaatse uit te voeren van strategische kernwapenlocaties in Rusland om er zeker van te zijn dat de beperkingen van het verdrag niet worden geschonden.

Rusland kan op zijn beurt ook 18 inspecties ter plaatse per jaar uitvoeren in de Verenigde Staten.

De inspecties in het kader van de overeenkomst werden in maart 2020 opgeschort naar aanleiding van de COVID-19-pandemie en in november zouden besprekingen worden gevoerd over de hervatting ervan, maar deze werden door Rusland opgeschort.

De Verenigde Staten en Rusland zouden samen goed zijn voor ongeveer 90 procent van de bestaande kernwapens in de wereld.

Maar te midden van de voortdurende Russische invasie in Oekraïne en de consequente steun van het Westen aan Kiev, beweerde Poetin in zijn recente nationale toespraak dat de Verenigde Staten van de oorlog een wereldwijd conflict maken.

Biden bezoekt Oekraïne

“De Verenigde Staten en de NAVO verklaren openlijk dat hun strategische doelstelling is om Rusland te verslaan,” zei hij. “Toch denken ze dat ze onze kernwapeninstallaties mogen inspecteren?”

Poetin betoogde dat terwijl Washington aandrong op hervatting van de inspecties ter plaatse van Ruslands nucleaire installaties, de NAVO-bondgenoten Oekraïne actief hielpen bij het aanvallen van Ruslands strategische luchtmachtbases.

Russische troepen meldden in december vorig jaar dat zij Oekraïense drones rond luchtmachtbases diep in het land neerschoten.

“De daarvoor gebruikte drones werden uitgerust en gemoderniseerd met deskundige hulp van de NAVO,” zei Poetin. “En nu willen ze onze defensiefaciliteiten inspecteren? In de omstandigheden van de huidige confrontatie klinkt dat als klinkklare onzin.”

Poetin benadrukte in zijn toespraak dat Rusland zich niet helemaal terugtrekt uit het nucleaire verdrag, maar alleen de deelname opschort. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat het kernwapenplafond nog steeds zal worden gerespecteerd en dat Rusland informatie zal blijven uitwisselen over testlanceringen van ballistische raketten in overeenstemming met eerdere afspraken met de Verenigde Staten.

Eerder deze week bracht Biden een verrassingsbezoek aan Kiev, waar hij een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en een half miljard dollar extra hulp toezegde aan het door oorlog verscheurde land.

Washington informeerde Rusland over het bezoek van de president aan Kiev uren voor zijn vertrek, zeiden ambtenaren.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 februari 2023): Biden: No Evidence Putin Plans to Use Nuclear Weapons

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.