Wednesday, 17 Apr 2024
President Joe Biden spreekt zijn State of the Union uit voor een gezamenlijke zitting van het Congres terwijl vicepresident Kamala Harris en Huisvoorzitter Kevin McCarthy applaudisseren in de Huiskamer van het Amerikaanse Capitool op 7 februari 2023. (Reuters/Kevin Lamarque)

Biden in State of the Union: ‘Als China onze soevereiniteit bedreigt, zullen we optreden’

President Joe Biden heeft gezworen de soevereiniteit van de VS te beschermen tegen Chinese communistische agressie, terwijl beide partijen zich zorgen maken over de groeiende dreiging van Peking.

Biden zei dat zijn bevel om een Chinese spionageballon neer te schieten die vorige week het Amerikaanse luchtruim doorkruiste, een bewijs was van zijn inzet om de natie te verdedigen en het communistische regime van China te bestrijden wanneer dat nodig is.

“Ik wil met China samenwerken waar dat de Amerikaanse belangen kan dienen en de wereld ten goede kan komen”, zei Biden tijdens zijn State of the Union-toespraak op 7 februari.

“Maar vergis u niet: Zoals we vorige week duidelijk hebben gemaakt, als China onze soevereiniteit bedreigt, zullen we optreden om ons land te beschermen. En dat hebben we gedaan.”

De president gebruikte de gelegenheid om te onderstrepen dat hij de Amerikaanse houding had geschetst aan de Chinese leider van de Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, en duidelijk had gemaakt dat hij de voorkeur gaf aan concurrentie boven conflict, een verklaring die de regering de afgelopen twee jaar herhaaldelijk heeft benadrukt.

“Ik heb aan Xi duidelijk gemaakt dat we concurrentie zoeken, geen conflict,” zei Biden. “En laten we duidelijk zijn: het winnen van de competitie moet ons allemaal verenigen.”

De president leek ook van het script af te wijken toen hij de gezamenlijke vergadering vroeg of iemand een persoon kon noemen die van plaats zou willen wisselen met Xi, waarmee hij leek te insinueren dat, hoewel velen bang zijn voor China, weinigen de positie van de communistische natie zouden willen innemen.

“Noem mij een leider die van plaats zou willen wisselen met Xi Jinping!” zei Biden.

“Het is nooit een goede gok geweest om tegen Amerika te wedden. Nooit.”

De president zei dat vóór zijn regering “het verhaal ging over hoe de Volksrepubliek China haar macht aan het vergroten was en Amerika aan het vallen was in de wereld”, maar dat deze situatie onder zijn leiding was omgeslagen.

Reacties

Maar sommige Republikeinen waren het niet eens met Bidens beweringen.

“Ik vond het jammer toen hij zei dat de vijanden van Amerika vandaag zwakker zijn, dat hij het opneemt tegen China,” vertelde Sen. Ted Cruz (R-Texas) aan The Epoch Times na de toespraak.

“Helaas lachte de hele wereld de president uit terwijl een Chinese spionageballon meer dan een week boven Amerika zweefde. … We hadden hem moeten neerschieten zodra hij het Amerikaanse luchtruim betrad.”

Senator Josh Hawley (R-Mo.) zei dat hij de manier waarop Biden de kwestie benaderde onoprecht vond.

“Ik vond het een complete mislukking om het Amerikaanse volk te overtuigen van wat er de afgelopen week is gebeurd, van het falen van zijn regering om China af te schrikken en van het feit dat hij ons afhankelijker heeft gemaakt van China, met alles van zijn energiebeleid tot zijn militaire beslissingen,” zei Hawley tegen The Epoch Times.

Andere Republikeinse wetgevers zeiden dat de president zich krachtiger had moeten opstellen tegenover het communistische regime.

“De president had China krachtiger moeten benoemen als een bedreiging voor de wereldwijde veiligheid,” schreef Sen. Deb Fischer (R-Neb.) in een tweet.

Maar Rep. Henry Cuellar (D-Texas) had een andere mening en zei dat het belangrijk was om op te staan tegen China.

“[Biden] zei dat hij sterk wilde staan tegenover China,” vertelde Cuellar aan The Epoch Times. “De ballon is slechts één aspect, maar ik denk dat sterk staan tegenover China … ons in een betere situatie brengt.”

De vermoedelijke Chinese spionageballon drijft naar de oceaan na te zijn neergeschoten voor de kust van Surfside Beach, S.C., op 4 februari 2023. (Randall Hill/Reuters)

Kritiek op de reactie van Biden op de ballon

In de afgelopen week hebben Republikeinse wetgevers vraagtekens gezet bij Bidens behandeling van de CCP-spionageballon en de beweringen van zijn regering dat zij eerder onopgemerkte balloninvasies heeft ontdekt die tijdens de Trump-regering zouden hebben plaatsgevonden.

Op 6 februari zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, dat de Verenigde Staten sinds het aantreden van Biden hun bewakingscapaciteiten hebben “verbeterd” zodat zij “dingen kunnen ontdekken die de regering-Trump niet kon ontdekken”.

Luchtmachtgeneraal Glen VanHerck, die dient als commandant van North American Aerospace Defense Command (NORAD), zei ook dat drie Chinese spionageballonnen blijkbaar eerder onopgemerkt waren gebleven.

“Ik zal u vertellen dat we die dreigingen niet hebben gedetecteerd, en dat is een lacune in domeinkennis,” zei VanHerck tijdens een persbriefing op 6 februari.

In tegenstelling tot de opmerkingen van Sullivan zei VanHerck dat de Amerikaanse inlichtingendienst de eerdere vluchten achteraf vaststelde op basis van “aanvullende middelen voor het verzamelen” van inlichtingen, zonder verdere details te geven over de vraag of dat cyberspionage, telefoontaps of menselijke bronnen kunnen zijn. Het is het leger verboden inlichtingen te verzamelen binnen het grondgebied van de VS, zei hij.

Rep. Michael McCaul (R-Texas), die voorzitter is van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, zei dat het incident de meest provocerende actie van de CCP tot op heden was. Hij vroeg zich ook af of er tijdens de Trump-regering soortgelijke incidenten hebben plaatsgevonden en waarom de inlichtingengemeenschap dergelijke informatie niet zou hebben gedeeld.

“Dit was de meest provocerende daad die we uit communistisch China hebben zien komen en echt een schot voor de boeg en een por in het oog van de president,” vertelde McCaul op 7 februari voorafgaand aan Bidens toespraak aan The Epoch Times.

“Als [eerdere inbreuken] hebben plaatsgevonden, roept dat ernstige vragen op over onze inlichtingengemeenschap, dat als ze deze informatie hadden, waarom hebben ze die dan niet gedeeld met de regering op beleids- of politiek niveau?”.

Hij beschreef verder de reis van de spionageballon als “zeer gevaarlijk” en zei dat hij vond dat het incident een mislukking was voor de regering Biden.

“Ze testen deze regering echt, naar mijn mening is het zwakte versus kracht. Elke keer als we als natie kracht uitstralen… heb je vrede. Als je zwakte toont, nodig je agressie uit,” zei McCaul.

“Ik ben van mening dat door toe te staan dat hij het Amerikaanse luchtruim doorkruist en foto’s maakt van onze meest geheime of gevoelige nationale veiligheidssites, [Biden] de test om de natie te beschermen heeft gefaald. En daarom won China, de Chinese Communistische Partij, deze test. En dat is wat voorzitter Xi denkt.”

Eerdere invasies

Volgens John Mills, voormalig directeur cyberbeveiligingsbeleid, strategie en internationale zaken bij het Pentagon, zijn eerdere Chinese invasies waarschijnlijk ontdekt aan de hand van gegevens uit dit meest recente ballonincident.

Maar hij kan zich dergelijke incidenten niet herinneren toen hij bij het Pentagon werkte, zei hij, waarbij hij opmerkte dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat dergelijke informatie niet zou worden doorgegeven.

“Ik heb ploegendienst gedaan bij het National Military Command Center [NMCC] in het Pentagon; ik kan me niet voorstellen waarom NORAD/NORTHCOM de balloninformatie niet zou doorgeven aan het NMCC en waarom dit niet zou worden gedeeld met de Situation Room van het Witte Huis,” vertelde Mills aan The Epoch Times.

“Ik heb sinds 2007 bij het Pentagon en de Nationale Veiligheidsraad gewerkt aan gevoelige Chinese kwesties, en er was veel Chinese bedriegerij, maar ik herinner me nooit enige Chinese ballonevenementen.”

Daartoe zei Mills, die het Pentagon in 2018 verliet, dat het waarschijnlijker was dat de Biden-administratie de inlichtingen van de spionageballon gebruikte om te leren hoe dergelijke luchtschepen op de radar verschijnen en terugging om meer te vinden.

“Het is niet bekend, maar we hebben altijd zeer grote gaten in radar- en spraakdekking gehad in de oceaanbenaderingen in het luchtverkeer,” zei hij. “We zouden failliet gaan als we een perfecte radardekking wilden hebben. We vertrouwen op andere capaciteiten om de gaten op te vullen. Maar ik weet niet wat er tijdens de Biden-jaren is ingevoerd om een verschil te maken.

“Nu ze weten hoe een Chinese ballonradar eruitziet, zijn ze waarschijnlijk teruggegaan naar de historische radartrackarchieven en hebben ze eerdere Chinese spionageballonsporen ontdekt waar geen aandacht aan is besteed.”

Emel Akan heeft bijgedragen aan dit verslag. 

Gepubliceerd door The Epoch Times (08 februari 2023): ‘If China Threatens Our Sovereignty, We Will Act’: Biden in State of the Union

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.