Saturday, 25 May 2024
President Joe Biden maakt opmerkingen na een briefing over noodreparaties en wederopbouw van de Interstate-95 snelweg, in Philadelphia, Pa, op 17 juni 2023. (Julia Nikhinson/AFP via Getty Images)

Biden noemt Xi een dictator na gesprekken VS-China

De opmerkingen van de president komen een dag nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zijn besprekingen in Peking had afgerond

President Joe Biden noemde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag een “dictator” terwijl hij terugdacht aan het incident met de spionageballon nadat staatssecretaris Antony Blinken zijn bezoek aan Beijing had afgerond om de banden tussen de VS en China te stabiliseren.

Biden zei dat het recente incident met de Chinese spionageballon, die door het Amerikaanse leger werd neergeschoten nadat hij boven de Verenigde Staten uit koers was geraakt, Xi in “grote verlegenheid” had gebracht.

“De reden waarom Xi Jinping erg van streek was toen ik die ballon neerschoot met twee kisten vol spionageapparatuur erin, was dat hij niet wist dat die ballon er was,” zei Biden tijdens een geldinzamelingsactie in Californië.

“Dat is een grote schande voor dictators. Als ze niet wisten wat er gebeurde. Het was niet de bedoeling dat het zou gaan waar het was. Het werd uit koers geblazen,” voegde hij eraan toe.

Gesprekken in Peking

Zijn opmerkingen kwamen slechts een dag nadat Blinken en Xi op 19 juni een “stevig gesprek” hadden in Peking, waarbij beide partijen het eens waren over de noodzaak om de gespannen relaties tussen de twee machten te stabiliseren.

Xi verklaarde tevreden te zijn met de vooruitgang die was geboekt tijdens de twee dagen van gesprekken tussen de Amerikaanse en Chinese topdiplomaten, maar Blinken zei dat het Chinese communistische regime weigerde om de bilaterale uitwisselingen op militair niveau te hervatten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken schudt handen met de Chinese leider Xi Jinping in de Grote Hal van het Volk in Peking op 19 juni 2023. (Leah Millis/AFP via Getty Images)

Blinken vertelde NBC News voorafgaand aan zijn bezoek dat zijn ontmoetingen in Peking “een belangrijk begin” zouden zijn voor het herstel van de stabiliteit in de betrekkingen tussen de VS en China en dat het tijd was om het spionageballonincident achter ons te laten.

“Dat hoofdstuk moet worden afgesloten”, zei hij op 19 juni tegen de nieuwszender. Blinken is de hoogste Amerikaanse ambtenaar die Peking heeft bezocht sinds Biden in 2021 aantrad.

Blinken zou in februari Peking bezoeken, maar het bezoek werd uitgesteld nadat een vermoedelijke Chinese spionageballon was waargenomen die over het vasteland van de Verenigde Staten vloog.

De ballon werd waargenomen boven Costa Rica, Nicaragua, Colombia en Venezuela. Peking beweerde dat de ballon en de ballon die de Verenigde Staten op 4 februari neerschoten voor de kust van South Carolina niet-militaire goederen waren die van hun oorspronkelijke koers waren afgeweken.

Amerikaanse functionarissen hebben de ballonnen beschreven als spionage-instrumenten die het wereldwijde bewakingsprogramma van het Chinese regime ondersteunen, dat zich volgens hen over vijf continenten uitstrekt.

Matrozen toegewezen aan Explosive Ordnance Disposal Group 2 bergen een Chinese bewakingsballon op grote hoogte op voor de kust van Myrtle Beach, S.C., op 5 februari 2023. (Amerikaanse marine via AP)

China weigert hervatting militaire hotline

Ondertussen heeft het regime van de Chinese Communistische Partij (CCP) geweigerd om de directe militaire communicatie met de Verenigde Staten te hervatten, ondanks de “herhaalde” pogingen van Blinken om de kwestie ter sprake te brengen tijdens zijn tweedaagse reis.

Blinken vertelde verslaggevers op een persconferentie dat “China er op dit moment niet mee heeft ingestemd om hiermee verder te gaan”.

“Ik denk dat dit een kwestie is waar we aan moeten blijven werken”, zei de Amerikaanse diplomaat op 19 juni. “Het is heel belangrijk dat we die kanalen herstellen.”

Terwijl de bilaterale spanningen blijven oplopen, heeft Peking zich verzet tegen een consequente Amerikaanse push om de communicatielijnen te openen om het risico van een mogelijke opflakkering te beperken.

Sinds 2021 hebben de Chinese leiders meer dan een dozijn verzoeken om met het Pentagon te praten en ongeveer 10 uitnodigingen van de VS om op werkniveau samen te werken afgewezen of genegeerd, meldde Reuters onder vermelding van een niet nader genoemde hoge Amerikaanse defensieambtenaar.

Dat geldt ook voor februari, nadat een Amerikaans militair vliegtuig een Chinese surveillanceballon had neergeschoten die de Verenigde Staten doorkruiste.

De gepensioneerde Amerikaanse luchtmacht brigadegeneraal Robert Spalding, nu een senior fellow aan het Hudson Instituut, zei dat de CCP het militaire communicatiekanaal kan gebruiken “als onderhandelingstroef om meer concessies te krijgen van de administratie van Biden.”

“Wij zijn degenen die erom vragen en eerlijk gezegd is Xi Jinping zelf de enige die een militaire beslissing zal nemen”, zei hij tegen NTD, een zusterorganisatie van Epoch Times.

“In wezen denk ik dat we voor iets gaan waar de Chinezen niet echt om geven, en daarom houden ze het achter de hand als onderhandelingstroef voor iets waar ze wel om geven.”

Eva Fu heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 juni 2023): Biden Calls Xi a Dictator After US-China Talks

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.