Wednesday, 12 Jun 2024
President Joe Biden spreekt tijdens een Nowruz-receptie in de East Room van het Witte Huis in Washington, op 20 maart 2023. (Richard Pierrin/AFP via Getty Images)

Biden ondertekent wetsvoorstel om informatie over de oorsprong COVID vanuit Wuhan Lab openbaar te maken.

WASHINGTON – President Joe Biden heeft op 20 maart een wetsvoorstel ondertekend dat de vrijgave van informatie over de oorsprong van COVID verplicht maakt en zegt dat hij “het doel van het Congres om zoveel mogelijk informatie vrij te geven” deelt.

“We moeten de oorsprong van COVID-19 tot op de bodem uitzoeken om toekomstige pandemieën beter te kunnen voorkomen”, zei Biden in een verklaring. “Mijn regering zal alle geheime informatie over de oorsprong van COVID19 blijven onderzoeken, met inbegrip van mogelijke banden met het Wuhan Instituut voor Virologie.”

Hij voegde eraan toe dat de regering bij de uitvoering van de wetgeving “zoveel mogelijk van die informatie zal vrijgeven en delen, in overeenstemming met mijn grondwettelijke bevoegdheid om de openbaarmaking van informatie die de nationale veiligheid zou kunnen schaden, te voorkomen”.

Deze maand namen zowel de Senaat als het Parlement unaniem het tweepartijdige wetsvoorstel aan, genaamd “COVID-19 Origin Act of 2023,”. Daarna werd het naar Biden gestuurd voor ondertekening. Het wetsvoorstel geeft de directeur van de nationale inlichtingendienst opdracht om “alle informatie met betrekking tot mogelijke verbanden tussen het Wuhan Instituut voor Virologie en de oorsprong” van COVID-19 te declassificeren.

Pogingen om de oorsprong van COVID-19 te achterhalen, stuiten op weerstand van China, waar de doofpotaffaire van het communistische regime klokkenluiders de mond heeft gesnoerd die vanaf het begin van de pandemie waarschuwden voor het gevaar van het virus. De CCP heeft ook herhaaldelijk geweigerd externe onderzoekers de oorsprong van het virus te laten onderzoeken.

Het P4-laboratorium op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan, China, provincie Hubei, China, op 13 mei 2020. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Het Wuhan Institute of Virology is het middelpunt van discussie geweest als vermoedelijke bron waar het virus kan zijn gelekt.

Het debat kwam onlangs weer aan de oppervlakte na berichten dat het Amerikaanse ministerie van Energie de theorie van het laboratoriumlek heeft beoordeeld als de “meest waarschijnlijke” bron van de pandemie, een conclusie die ook door de FBI werd geformuleerd.

In mei 2021 gaf Biden de Amerikaanse inlichtingendiensten opdracht de kwestie te onderzoeken, wat resulteerde in een onbesliste beoordeling van de oorsprong van het virus, maar “dat werk is nog gaande”, zei hij op 20 maart.

Een ander twistpunt zijn de aanzienlijke bedragen aan Amerikaanse federale financiering die via de New Yorkse non-profit EcoHealth Alliance naar het laboratorium in Wuhan zijn gesluisd. Deskundigen zeggen dat een deel van deze financiering het onderzoek in het laboratorium heeft ondersteund, waarmee experimenten worden bedoeld die de dodelijkheid of pathogeniteit van een virus vergroten.

Wetenschappers van EcoHealth organiseerden in de eerste dagen van de pandemie ook een campagne om het verhaal te verspreiden dat het virus uit de natuur afkomstig was, als onderdeel van een uitgebreide poging van westerse academici, Amerikaanse staatsambtenaren en de media om de discussie over de vraag of het virus uit een lab is gelekt, te censureren.

Senator Josh Hawley (R-Mo.), die aan het hoofd stond van het wetsvoorstel, vierde het nieuws op Twitter.

“Vandaag heeft President Biden eindelijk mijn wetsvoorstel ondertekend om te declassificeren wat de regering weet over de oorsprong van Covid. Het volk mag het zelf zien!” schreef hij.

Sen. Mike Braun (R-Ind.), een co-sponsor van het wetsvoorstel, prees Biden ook voor het maken van “de juiste keuze”.

“Het Amerikaanse volk verdient meer dan verdraaiing en ‘het narratief’. Ze verdienen ‘de feiten’, en nu zijn er meer op komst,” zei hij in een verklaring.

Rep. Dan Newhouse (R-Wash.), die zetelt in de House Select Committee on Strategic Competition between the United States and the Chinese Communist Party, merkte op dat de wet belangrijk is om ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de pandemie ter verantwoording worden geroepen.

“Het is altijd belangrijk om transparantie en verantwoording te hebben, vooral voor iets dat niet alleen ons land, maar de hele wereld heeft getroffen,” vertelde hij aan NTD tijdens de GOP bijeenkomst in Florida.

“Het wordt een cliché, maar we moeten er alles aan doen om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt.”

Steve Lance van NTD droeg bij aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (20 maart 2023): Biden Signs Bill to Declassify COVID Origins Intelligence on Wuhan Lab

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.