Sunday, 23 Jun 2024
De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet de Chinese leider Xi Jinping aan de zijlijn van de G20-top in Bali, Indonesië, op 14 november 2022. (Kevin Lamarque/Reuters)

Biden, Xi houden ‘zeer harde’ gesprekken over Taiwan, mensenrechten, concurrentie

President Joe Biden had op 14 november een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping in hun eerste persoonlijke ontmoeting tijdens Biden’s presidentschap. Zij bespraken de toekomst van Taiwan, de mensenrechten in China en de mondiale concurrentie, maar leken over geen van de kwesties nieuwe wegen in te slaan.

“We hadden een open en eerlijk gesprek over onze bedoelingen en onze prioriteiten”, zei Biden na de ontmoeting, die plaatsvond in de marge van de G20-top in Bali, Indonesië.

“Hij was duidelijk, en ik was duidelijk, dat we de Amerikaanse belangen en waarden zullen verdedigen, de universele mensenrechten zullen bevorderen, en zullen opkomen voor de internationale orde, waarbij we nauw zullen samenwerken met onze bondgenoten en partners.”

Biden vertelde Xi dat de Verenigde Staten “krachtig zullen blijven concurreren” met China door te investeren in binnenlandse productie en bondgenoten, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Biden legde Xi ook uit dat China en de Verenigde Staten zouden moeten samenwerken op het gebied van transnationale uitdagingen, waaronder klimaatverandering, economische instabiliteit en bescherming van gezondheid en voedsel.

Witte Huis journalist aangevallen

Even voordat Biden en Xi hun gesprek zouden voeren, riep een tv-producer van het Witte Huis een vraag naar Biden, waarin hij vroeg of de president zijn bezorgdheid zou uiten over de Chinese mensenrechtenschendingen in Xinjiang en elders. Een lid van de Chinese delegatie greep de journaliste onmiddellijk vast en duwde haar naar de uitgang in een poging haar met geweld uit de kamer te verwijderen. Medewerkers van het Witte Huis grepen fysiek in en zeiden dat de vrouw mocht blijven.

Verslaggever Sebastian Smith van AFP Witte Huis maakte een reisverslag met details over de kwestie.

“Net aan het einde, toen we naar buiten werden geleid, riep de producer van de pool TV naar president Biden met de vraag of hij de mensenrechten ter sprake zou brengen tijdens de gesprekken,” schreef Smith. “Onmiddellijk rukte een man van Chinese zijde (hij droeg een wit COVID-masker met een Chinese vlag erop) de producer aan de rugzak naar achteren. Ze verloor haar evenwicht zonder te vallen en werd naar de deur geduwd. Twee medewerkers van het Witte Huis grepen in en zeiden dat de producente met rust moest worden gelaten.”

Het incident is het laatste in fysiek agressieve incidenten door diplomatiek personeel van de Chinese Communistische Partij (CCP). Vorige maand grepen leiders van de Chinese ambassade in Manchester, Engeland, waaronder consul-generaal Zheng Xiyuan, een demonstrant voor de rechten van Hongkong van de stoep, sleepten hem naar het consulaire terrein, sloegen hem en trokken zijn haar uit.

Hongkongers die een manifestatie hielden, werden het Chinese consulaat binnengesleurd en geslagen door het personeel in Manchester, Engeland, op 16 oktober 2022. (Screenshot van Hong Kong Indigenous Defense Force)

Uiteenlopende discussiepunten over rechten, Taiwan

Na de ontmoeting reageerde Biden op een vraag over Xi’s toenemende gebruik van dergelijke autoritaire tactieken. Biden zei dat Xi dezelfde was als altijd.

“Ik vond hem niet meer confronterend of meer verzoenend,” zei Biden over Xi. “Ik vond hem zoals hij altijd is geweest: direct en recht door zee.

“We waren erg bot tegen elkaar over punten waar we het niet eens waren of waar we onzeker waren over elkaars standpunt.”

Het Witte Huis verklaarde met name dat Biden zijn bezorgdheid uitte over de mensenrechtenschendingen door de CCP in Xinjiang, Tibet en Hong Kong, hoewel de CCP in haar verslag van de ontmoeting geen melding maakte van enige discussie over mensenrechten.

Ook was er kennelijk onenigheid over de kwestie Taiwan, dat volgens de CCP een corrupte provincie van China is die met het vasteland moet worden verenigd.

Biden zei dat de Verenigde Staten vastbesloten is om vreedzame betrekkingen tussen China en Taiwan te onderhouden en dat noch Washington noch Peking moeten proberen om eenzijdig de status quo met betrekking tot Taiwan te wijzigen.

In plaats van vrede en stabiliteit te bevorderen, zei de CCP in haar verslag van de bijeenkomst dat er geen vrede mogelijk is met een onafhankelijk Taiwan.

“Vrede en stabiliteit tussen China en Taiwan en onafhankelijkheid van Taiwan zijn even onverenigbaar als water en vuur.

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 november 2022): Biden, Xi Hold ‘Very Blunt’ Talks on Taiwan, Human Rights, Competition

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.