Wednesday, 17 Jul 2024
De Amerikaanse president Joe Biden houdt een toespraak ter gelegenheid van het feit dat een jaar geleden de Promise to Address Comprehensive Toxics (PACT) Act werd ondertekend in het George E. Wahlen Department of Veterans Affairs Medical Center in Salt Lake City, Utah, op 10 aug. 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

Biden zegt dat Chinese economie ‘een tikkende tijdbom’ is

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de economie van China afgelopen donderdag een “tikkende tijdbom”, een opmerking die protest uitlokte bij de Chinese autoriteiten nu zijn regering de banden met Peking aanhaalt.

Tijdens een politieke fondsenwerving in Utah noemde president Biden het leiderschap van de Chinese Communistische Partij (CCP) “slechte mensen”. Hij zei dat het land “in de problemen zit” omdat de economische groei is verzwakt en de werkloosheid een recordhoogte heeft bereikt.

“Ze hebben een aantal problemen. Dat is niet goed, want als slechte mensen problemen hebben, doen ze slechte dingen,” zei president Biden volgens een pool verslaggever.

“China is een tikkende tijdbom,” zei hij.

“China groeide met 8 procent per jaar om de groei vast te houden. Nu bijna 2 procent per jaar,” beweerde hij.

De president heeft het groeipercentage van het land echter verkeerd weergegeven.

‘China’s economie zit in grote problemen’- Miles Yu over Janet Yellen’s reis naar China | ATL:NOW

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 4,5% en in het tweede kwartaal met 6,3%. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide in april-juni met 0,8% ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens gegevens van het National Bureau of Statistics (NBS).

President Biden vertelde donateurs dat hij China niet wilde kwetsen en een rationele relatie met het land wilde.

De opmerking trok de woede van Peking. Het staatspersbureau Xinhua reageerde vrijdag door Amerikaanse politici en westerse media ervan te beschuldigen dat ze het economische probleem van China gebruiken om de op één na grootste economie ter wereld een slechte naam te geven.

Hernieuwde betrekkingen met China

De opmerkingen van president Biden echoden de opmerkingen die hij maakte tijdens een andere fondswerving in juni, toen hij naar de Chinese leider Xi Jinping verwees als een “dictator”. De verklaring kwam een dag nadat minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een “stevig gesprek” had gehad met Xi en andere topdiplomaten in Peking.

Woordvoerder Mao Ning van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de opmerkingen van president Biden “een ernstige schending van de politieke waardigheid van China” waren.

“Ze zijn een openlijke politieke provocatie,” vertelde mevr. Mao tijdens een persconferentie in juni.

De regering Biden probeert de spanningen tussen Peking en Washington te verminderen omdat de bilaterale banden verslechterd zijn over kwesties, van de oneerlijke handelspraktijken van Peking tot de agressie tegen Taiwan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (L) woont een ontmoeting bij met de Chinese leider Xi Jinping in de Grote Hal van het Volk in Peking op 19 juni 2023. (Leah Millis/Pool/AFP via Getty Images)

President Biden heeft eerder gezegd dat zijn verwijzing naar Xi als een “dictator” de relaties met Peking niet zal doen ontsporen.

“Ik verwacht ergens in de toekomst, op korte termijn, een ontmoeting te hebben met president Xi en ik denk niet dat het echt gevolgen heeft gehad,” zei president Biden.

Inderdaad verwelkomde het Chinese leiderschap in de daaropvolgende drie weken afzonderlijk twee andere hoge regeringsfunctionarissen.

Een vierde hoge Amerikaanse functionaris zou binnenkort China kunnen bezoeken. Volgens een bericht van Xinhua van 13 juli was het Chinese ministerie van Handel “in gesprek” met de VS over een mogelijk bezoek van de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, aan China.

Volgens mediaberichten zal mevr. Raimondo later deze maand naar Peking reizen.

Op donderdag ondertekende president Biden een uitvoerend bevel om een begin te maken met de beperking van Amerikaanse hightechinvesteringen in China op het gebied van kunstmatige intelligentie, kwantumtechnologie en halfgeleiders. Chinese functionarissen maken zich grote zorgen over het decreet. Het Chinese ministerie van Handel zei vrijdag dat Peking het recht heeft teruggedraaid om tegenmaatregelen te nemen.

China ‘heeft het Westen nodig’

Waarnemers van buitenaf hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat dergelijke gesprekken op hoog niveau met Amerikaanse functionarissen de belangen dienen van Peking, waarvan het leiderschap moeizaam meer beleid uitrolt om de binnenlandse vraag te herstellen en de zwakke economie nieuw leven in te blazen.

“China heeft zich de afgelopen maanden hard opgesteld en wilde niet praten. Nu hebben ze toegegeven en zijn ze akkoord gegaan om te praten met hooggeplaatste Amerikaanse kabinetsleden over zaken die van vitaal belang zijn voor de economieën van beide naties,” aldus Miles Yu, senior fellow en directeur van het China Center aan het Hudson Instituut.

“De reden waarom ze hebben toegegeven is omdat de Chinese economie in grote problemen zit,” zei Yu tijdens een interview in juli op EpochTV’s “American Thought Leaders: NOW.”

“Ze hebben het Westen veel harder nodig dan het Westen China. Dus ze zijn deze keer wat realistischer.”

Het interview kwam op het moment dat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen naar Peking reisde voor een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang, die onlangs de opdracht kreeg van president Xi om de door COVID lockdowns geplaagde Chinese economie nieuw leven in te blazen.

Een bouwvakker rust uit bij een gebouw in het nieuwe financiële district Yujiapu in Tianjin, Noord-China, op 14 mei 2015. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Uit de laatste micro-economische gegevens blijkt dat de consumentensector in deflatie is geraakt. De consumentenprijsindex (CPI) daalde volgens de NBS in juli met 0,3 procent jaar-op-jaar, de eerste daling sinds februari 2021. De producentenprijsindex (PPI) daalde voor de 10e maand op rij met 4,4 procent en sneller dan de voorspelde daling van 4,1 procent.

Deskundigen merkten op dat China een tijdperk van veel tragere economische groei ingaat, vergelijkbaar met de “verloren decennia” van Japan, waarin de consumentenprijzen en lonen een generatie lang stagneerden. Een schril contrast met de snelle inflatie die elders werd waargenomen.

Reuters, Andrew Thornebrooke en Frank Fang hebben bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (12 augustus 2023): Biden Says China’s Economy Is ‘Ticking Time Bomb’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.