Sunday, 19 May 2024
Beoefenaars van Falun Gong houden een spandoek vast dat oproept om een einde te maken aan de 22 jaar durende vervolging van Falun Gong, tijdens een parade in San Francisco op 17 juli 2021. (Cynthia Cai/The Epoch Times)

Bijna 3.000 Falun Gong beoefenaars lastiggevallen of gearresteerd in de afgelopen maanden

Volgens Minghui.org, een Amerikaanse website die de vervolging van Falun Gong door het Chinese communistische regime documenteert, heeft de Chinese politie in de afgelopen twee maanden bijna 3.000 beoefenaars van Falun Gong lastiggevallen of gearresteerd.

Van de 2.941 personen werden er 884 gearresteerd, 101 werden opgesloten in centra voor hersenspoeling (een instelling om hen te dwingen hun geloof af te zweren), 34 werden gedwongen bloedtesten af te leggen en 17 werden gedwongen hun huis te ontvluchten.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een aloude Chinese spirituele praktijk die bestaat uit langzaam bewegende meditatie-oefeningen en morele leringen die waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid in het dagelijks leven bevorderen. Volgens officiële schattingen bereikte de populariteit in China aan het eind van de jaren negentig een hoogtepunt met 70 tot 100 miljoen aanhangers. De CCP heeft de groep echter sinds 1999 vanwege politieke motieven onderdrukt.

‘Zero-Out campagne’

De CCP heeft haar “Zero-Out campagne”, een nultolerantiebeleid tegen Falun Gong dat voor het eerst verscheen in de provincie Guizhou in maart 2020, uitgevoerd in meerdere provincies in het hele land gedurende juli en augustus, volgens Minghui rapporten.

In het district Linyi in de provincie Shanxi heeft het plaatselijke comité voor politieke en juridische zaken veiligheidsagenten, politieagenten en overheidspersoneel ertoe aangezet de beoefenaars van Falun Gong lastig te vallen. Zij intimideren elke beoefenaar met de atheïstische politieke indoctrinatie van de communistische partij en proberen hen te dwingen hun geloof af te zweren.

De belangrijkste daders in het district zijn Wang Shijun, het hoofd van het plaatselijke 610 Bureau, een geheime buitenwettelijke partijorganisatie die zich bezig houdt met de uitroeiing van Falun Gong; Li Quanzhou, voormalig hoofd van het plaatselijke 610 Bureau; en Yuan Jianqing, een ambtenaar die verantwoordelijk is voor veiligheidszaken.

Op 5 juli ontvoerden plaatselijke autoriteiten Falun Gong beoefenaar Yao Kangqiang, een inwoner van het dorp Pingyi in Beixin. Zij brachten Yao naar een hersenspoelcentrum in het Jinguo Hotel. De beoefenaar ging in hongerstaking om te protesteren tegen de mishandeling. Twee dagen later kreeg hij een aandoening en werd hij vrijgelaten. Maar een dag later werd hij opnieuw opgepakt. Momenteel is hij gedwongen zijn huis te ontvluchten om aan de intimidaties van de politie te ontsnappen.

Vervolging van bejaarde beoefenaars

Volgens het verslag waren 229 van de slachtoffers bejaarden van 65 jaar en ouder.

Falun Gong beoefenaar Jiang Xinying is een 65-jarige inwoonster van de stad Jinan in de oostelijke Chinese provincie Shandong. Op 22 juli vielen zeven of acht agenten van het politiebureau van Qianfoshan haar huis binnen, ontvoerden haar en namen enkele bezittingen in beslag.

Jiang is twee keer eerder opgesloten geweest in het werkkampsysteem van de CCP voor een totaal van drie en een half jaar. Daar ging haar gezondheid sterk achteruit en leed zij aan tuberculose en een ernstig gebogen rug.

In het noordoosten van China woont He Wencui, een 86-jarige gepensioneerde professor aan het College of Forestry van de Beihua Universiteit in Jilin City, provincie Jilin. Op 16 juli vielen zeven mensen van het politiebureau Taishan Road en het plaatselijke buurtcomité zijn huis binnen. Ze namen zijn Falun Gong boeken en aanverwante materialen in beslag en ontvoerden hem en een medebeoefenaar die hem verzorgde.

Eveneens in de provincie Jilin werd beoefenaar Ahn Bokja, een 82-jarige gepensioneerde universitair docente, eind augustus naar het detentiecentrum van Yanji gestuurd. Vier jaar geleden kreeg ze een straf van 3 jaar om buiten de gevangenis uit te zitten. Nu wordt ze opnieuw vervolgd.

In de noordelijke provincie Hebei woont de 85-jarige Falun Gong beoefenaar Zhang Wanxin in Tangshan City. Op 19 augustus ontvoerden politieagenten Zhang terwijl hij met de plaatselijke bevolking over Falun Gong sprak op een plaatselijke jaarmarkt in het district Luannan. De bejaarde man werd “op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces.”

Kort daarna werd hij echter door een plaatselijke rechtbank veroordeeld tot één jaar en zes maanden gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar en een boete van 1.000 yuan ($155).

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (13 september 2021): Nearly 3,000 Falun Gong Practitioners Harassed or Arrested in Recent Months

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.