Wednesday, 12 Jun 2024
Ivanka Trump luistert naar procureur-generaal Bill Barr tijdens een bijeenkomst over mensenhandel in het Eisenhower Executive Office Building in Washington op 4 augustus 2020. (Nicholas Kamm/AFP via Getty Images)

Bill Barr roept Hooggerechtshof op om uitspraak tegen Trump in Colorado ‘onderuit te halen’

De voormalige procureur-generaal reageerde op de uitspraak van het hooggerechtshof van Colorado om te voorkomen dat voormalig president Trump op stembiljetten verschijnt.

Voormalig procureur-generaal Bill Barr heeft gezegd dat het Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak van het Hooggerechtshof van Colorado moet verwerpen die voormalig president Donald Trump van het stembiljet van de staat heeft gehaald.

Vorige week zei een meerderheid van de rechters in het hooggerechtshof van Colorado dat de voormalige president niet in aanmerking komt voor het Witte Huis op grond van de opstandigheidsclausule in de Amerikaanse grondwet en verwijderde hem van het stembiljet voor de presidentsverkiezingen in de staat. Volgens sommige analisten is het waarschijnlijk dat de voormalige president in beroep gaat bij het Hooggerechtshof.

Het Hooggerechtshof van de VS “moet dit heel snel afbreken,” zei Barr vorige week tegen Fox News in reactie op de beslissing.

En de heer Barr—die in de Trump-regering diende maar na zijn aftreden veel kritiek had op president Trump en beweringen over verkiezingsfraude in 2020 betwistte—voegde eraan toe dat “het juridische argument hiervoor belachelijk is.”

“Nog belangrijker, het is zeer destructief, en het is precies het soort tactiek van links dat Donald Trump in de eerste plaats heeft gecreëerd,” zei hij.

De beslissing van een rechtbank waarvan alle rechters zijn benoemd door Democratische gouverneurs is de eerste keer in de geschiedenis waarbij Sectie 3 van het 14e Amendement is gebruikt om een presidentskandidaat te diskwalificeren. Het vernietigde een uitspraak van een arrondissementsrechtbank die zei dat hij niet van het stembiljet kon worden uitgesloten omdat het onduidelijk was dat de bepaling bedoeld was voor het presidentschap.

“Een meerderheid van het hof is van mening dat Trump gediskwalificeerd is van het bekleden van het presidentschap onder Sectie 3 van het 14e Amendement,” schreef het hof in zijn 4–3 beslissing. De dissidente rechters voerden aan dat de uitspraak de rechten van de voormalige president op een eerlijk proces schendt.

Het hof heeft zijn beslissing aangehouden tot 4 januari, of totdat het Amerikaanse Hooggerechtshof uitspraak doet in deze zaak. Ambtenaren van Colorado zeggen dat de kwestie voor 5 januari, de deadline voor het drukken van de stembiljetten voor de presidentsverkiezingen, geregeld moet zijn.

“We komen niet lichtvaardig tot deze conclusies”, schreef de meerderheid van de rechtbank. “We zijn ons bewust van de omvang en het gewicht van de vragen die nu voor ons liggen. We zijn ons ook bewust van onze plechtige plicht om de wet zonder vrees of gunst toe te passen, en ons niet te laten beïnvloeden door de reactie van het publiek op beslissingen die we volgens de wet moeten nemen.”

Andere hooggerechtshoven in staten hebben soortgelijke argumenten van linkse groeperingen verworpen die beweren dat president Trump niet op stembiljetten mag verschijnen vanwege de opstandigheidsclausule. Hoewel de voormalige president het afgelopen jaar in verschillende rechtsgebieden is beschuldigd van misdrijven, is hij niet beschuldigd van of veroordeeld voor opstand of rebellie tegen de Verenigde Staten.

In een verklaring vorige week zei de juridische woordvoerster van Trump, Alina Habba, dat “deze uitspraak van het Hooggerechtshof van Colorado het hart van de democratie van deze natie aantast. Het zal geen stand houden en we vertrouwen erop dat het Hooggerechtshof deze ongrondwettelijke uitspraak zal terugdraaien.”

Naast de heer Barr hebben een aantal juridische experts en zelfs enkele Democratische functionarissen de legitimiteit van de op het 14e Amendement gebaseerde pogingen om de voormalige president tegen te houden betwist.

De zaak was aangespannen door een groep kiezers uit Colorado, geholpen door de belangengroep Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), die aanvoerde dat president Trump gediskwalificeerd zou moeten worden omdat hij volgens de groep probeerde de overdracht van de presidentiële macht aan president Biden na de verkiezingen van 6 januari 2020 te belemmeren.

CREW-president Noah Bookbinder, die momenteel zitting heeft in de adviesraad van het Department of Homeland Security en werd benoemd door de huidige minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas, zei in een verklaring dat de beslissing van de rechtbank “niet alleen historisch en gerechtvaardigd is, maar ook noodzakelijk om de toekomst van de democratie in ons land te beschermen.”

Ondertussen hebben sommige opiniepeilers en consultants voorspeld dat de uitspraak de kansen van president Trump in de verkiezingen van 2024 alleen maar zal vergroten. Volgens een gemiddelde van RealClearPolitics is de voorsprong van de voormalige president in de GOP voorverkiezingen sinds de uitspraak van het hof alleen maar toegenomen.

Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 december 2023): Bill Barr Calls on Supreme Court to ‘Smack’ Down Colorado Trump Ruling

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.