Sunday, 23 Jun 2024
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt tijdens het Global Taiwan Business Forum in Kaohsiung op 27 september 2022. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Blind engagement met China moet ophouden, zegt Pompeo tijdens bezoek aan Taiwan

De Verenigde Staten moeten de banden met het democratische Taiwan versterken en streven naar “strategische ontkoppeling” van het communistische regime van China na tientallen jaren van “naïeve engagementen”, aldus de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

“Het agressieve gedrag van China, diplomatiek, militair en economisch, heeft deze regio veranderd. En het heeft degenen die vrede en handel verkiezen nog dichter bij elkaar gebracht,” zei Pompeo dinsdag, een dag nadat hij in Taiwan was aangekomen als onderdeel van een vierdaags bezoek.

“Als we een vrije 21e eeuw willen en niet de Chinese eeuw, de eeuw waarvan [de Chinese leider] Xi Jinping droomt, moet er een einde komen aan het oude paradigma van blinde engagementen,” vervolgde hij.

Pompeo, die de hoogste Amerikaanse diplomaat was onder voormalig president Donald Trump, maakte zijn opmerkingen tijdens het bijwonen van het Global Business Forum in de zuidelijke havenstad Kaohsiung.

“Amerika moet in plaats daarvan kiezen voor een realistisch engagement met China en op onze voorwaarden, de voorwaarden van vrijheid,” waaronder “een diepere en veel enthousiastere relatie met Taiwan,” zei hij.

De Verenigde Staten hadden gehoopt de politieke en economische veiligheid van China te verbeteren door met Beijing in zee te gaan, aldus Pompeo. Maar dergelijke hoop “heeft zelfs het meest minimale doel niet bereikt”.

“Na tientallen jaren van naïeve betrokkenheid bij China hebben de Amerikanen erkend dat er niets vrij of eerlijk was aan die handel,” zei hij.

“Handel met China is tot nu toe niet vrij geweest en zal het in de nabije toekomst ook niet worden. Eerlijke handel voor de wereld is onmogelijk met landen die de rechtsstaat, fundamentele eigendomsrechten en het vermogen om overeenkomsten te doen nakomen niet respecteren.”

De Taiwanese vicepresident William Lai, rechts, stoot ellebogen met de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo tijdens het Global Taiwan Business Forum in Kaohsiung op 27 september 2022. (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

‘Reeds een onafhankelijke natie’

Pompeo is de laatste buitenlandse politicus die Taiwan bezoekt te midden van de geëscaleerde militaire operatie van het Chinese regime tegen het zelfbestuurde eiland.

Het communistische regime in China ziet het zelfbestuurde eiland als zijn eigen grondgebied dat desnoods met geweld moet worden ingenomen. Beijing is tegen elke officiële interactie tussen Taipei en andere regeringen in de wereld die zou kunnen suggereren dat het eiland de facto een natiestaat is.

De laatste keer dat Pompeo Taiwan bezocht was in maart, waarbij hij de Verenigde Staten opriep Taiwan als soevereine natie te erkennen.

Pompeo herhaalde dinsdag een dergelijk standpunt.

“Taiwan hoeft zijn onafhankelijkheid niet uit te roepen omdat het reeds een onafhankelijke natie is,” zei hij tegen het publiek.

“Het is een feit dat geen enkele Amerikaan die Taiwan en China bezoekt, zou denken dat beide plaatsen hetzelfde land zijn. Het ene is vrij. Het andere is dat niet. Het ene is een bondgenoot van de Verenigde Staten. Het andere is een repressieve tegenstander,” zei hij.

“We hebben dit fundamentele feit erkend in de Trump-regering en zijn begonnen met het aanpassen van het Amerikaanse beleid. Het is onze zaak om succes te blijven boeken naar een groter begrip en erkenning daarvan.”

De Verenigde Staten beëindigden de formele banden met Taipei in 1979 en stapten over op diplomatieke erkenning van Beijing. Maar Washington onderhoudt een robuuste onofficiële relatie met Taipei en is wettelijk verplicht de eilandnatie te voorzien van de wapens die nodig zijn om zich te verdedigen.

Pompeo sprak zijn bezorgdheid uit over de recente “verwarde en verwarrende verklaring” van president Joe Biden over een reeds lang bestaand Amerikaans standpunt van “strategische ambiguïteit”. Dit beleid houdt in dat Amerikaanse regeringen bewust vaag zijn geweest over de vraag of zij het eiland zouden verdedigen in geval van een Chinese invasie.

Toch zei Biden eerder deze maand dat de Verenigde Staten Taiwan zouden verdedigen tegen een Chinese aanval, wat de vierde keer was dat Biden een Amerikaanse militaire interventie beloofde. Net als de vorige keren rolde het Witte Huis de opmerking van de president snel terug en zei dat het Amerikaanse beleid niet is veranderd.

“Wat betreft de werkelijke betrokkenheid van Amerika bij Taiwan, is de dubbelzinnigheid die reeds in het Amerikaanse beleid aanwezig was, nu nog groter geworden”, zei Pompeo dinsdag. “Dit baart mij grote zorgen.”

Gepubliceerd door The Epoch times (27 september 2022): ‘Blind Engagement’ With China Must End, Says Pompeo During Taiwan Visit

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.