Sunday, 19 May 2024
De Chinese leider Xi Jinping ontvangt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan hun ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Peking op 19 juni 2023. (Leah Millis/Pool/AFP via Getty Images)

Blinken had ‘stevig gesprek’ met China’s Xi, als afsluiting van zeldzame reis naar Peking temidden van kritiek

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, had op 19 juni in Peking een “stevig gesprek” met de Chinese leider Xi Jinping en andere topdiplomaten, waarmee hij een tweedaagse reis afsloot die volgens sommige critici een overwinning is voor de Chinese Communistische Partij (CCP).

Blinken, de hoogste Amerikaanse functionaris die naar China reist sinds het aantreden van president Joe Biden, had op 18 juni een ontmoeting met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang voordat hij op 19 juni gesprekken voerde met de topdiplomaat van het regime, Wang Yi.

Zijn reis markeert het eerste bezoek aan China van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sinds oktober 2018.

In tegenstelling tot de gesprekken met Qin en Wang, die enkele uren duurden, duurde Blinken’s ontmoeting met Xi ongeveer 35 minuten.

“Ik kwam naar Peking om de uitdagingen van communicatie op hoog niveau te versterken, om onze standpunten en intenties op gebieden van onenigheid duidelijk te maken, en om gebieden te verkennen waar we zouden kunnen samenwerken als onze belangen op één lijn liggen wat betreft gedeelde transnationale uitdagingen. En dat hebben we allemaal gedaan,” zei Blinken op een persconferentie na de ontmoeting met Xi.

“Tijdens die ontmoetingen hadden we een stevig gesprek over regionale en mondiale uitdagingen.”

Blinken zei dat hij kwesties ter sprake bracht als “de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne”; de “provocerende acties van de CCP in de Straat van Taiwan en in de Zuid- en Oost-Chinese Zee”; en mensenrechtenschendingen in Xinjiang, Tibet en Hongkong.

De Amerikaanse topdiplomaat zei dat de gesprekken ook gingen over het economisch beleid, waaronder de “bezorgdheid van Washington over de oneerlijke behandeling van Amerikaanse bedrijven door China”.

“Het was duidelijk dat de relatie op een punt van instabiliteit stond”, vertelde hij aan verslaggevers in Peking. “Beide partijen erkenden de noodzaak om te werken aan de stabilisatie ervan.”

Een van de prioriteiten van de VS was het hervatten van bilaterale uitwisselingen op militair niveau. Maar “op dit moment heeft China er niet mee ingestemd om daarmee verder te gaan”, vertelde Blinken aan verslaggevers, ook al had hij de kwestie “herhaaldelijk” aangekaart tijdens de tweedaagse reis.

“We zullen niet op elke dag succes hebben op elk punt tussen ons, maar op een hele reeks gebieden hebben we vooruitgang geboekt op de voorwaarden die we voor deze reis hadden gesteld,” zei hij.

“Maar nogmaals, ik wil benadrukken dat niets van dit alles wordt opgelost met één bezoek, één reis, één gesprek. Het is een proces.”

Een Chinees marineschip voert wat Amerikaanse functionarissen een “onveilige” manoeuvre noemden uit, waarbij het pad van een Amerikaanse destroyer in de Straat van Taiwan scherp wordt afgesneden op 3 juni 2023. (Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP)

Taiwan

Hoewel Blinken en Xi beiden aangaven bereid te zijn om de communicatie voort te zetten, zijn er weinig aanwijzingen dat het Chinese regime bereid is om zijn standpunten over kwesties als Taiwan bij te stellen.

In de afgelopen jaren heeft Xi herhaaldelijk gezworen Taiwan, een zelfbestuurd eiland dat de CCP als zijn eigen grondgebied beschouwt, te zullen annexeren en heeft hij rechtstreeks gedreigd met oorlog om dat doel te bereiken.

Op 18 juni zei Qin tegen Blinken dat Taiwan “de kern van de kernbelangen” van het communistische regime is en “het meest prominente risico” in de banden tussen de VS en China.

Blinken herhaalde op 19 juni dat de Verenigde Staten zullen blijven pleiten voor hun “Eén China”-beleid, waarbij Washington officieel Peking erkent in plaats van Taipei.

Blinken merkte echter op dat de Taiwan Relations Act duidelijk maakt dat het besluit van de VS om diplomatieke banden aan te gaan met China in plaats van met Taiwan, berust op de verwachting dat de toekomst van Taiwan met vreedzame middelen zal worden bepaald.

“Wij en vele anderen maken ons grote zorgen over sommige van de provocerende acties die China de afgelopen jaren heeft ondernomen, teruggaand tot 2016,” vertelde hij aan verslaggevers. “De reden dat zoveel landen, niet alleen de Verenigde Staten, zich hier zorgen over maken, is dat als er een crisis over Taiwan uitbreekt, dit waarschijnlijk een economische crisis zou veroorzaken die letterlijk de hele wereld zou kunnen treffen.”

De Chinese leider Xi Jinping woont een ontmoeting bij met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (niet op de foto) in Peking op 19 juni 2023. (Leah Millis/Pool/AFP via Getty Images)

Bezoek ‘versterkt imago voorzitter Xi’

Hoewel er geen grote doorbraak lijkt te zijn in de bilaterale banden, vertelden experts The Epoch Times voorafgaand aan Blinkens ontmoeting met Xi dat het bezoek Pekings belangen zou dienen.

“Als de relatie met de Verenigde Staten verder verslechtert of op een conflict uitloopt, zullen buitenlandse investeerders in een hoger tempo geld uit China weghalen, waardoor de toch al wankele economie nog kwetsbaarder wordt”, vertelde Li Linyi, commentator voor China-zaken, op 19 juni aan The Epoch Times.

“Dat is wat [Xi] niet wil zien,” zei Li, gezien de “zeer slechte” toestand van de Chinese economie.

China-expert Feng Chongyi, een universitair hoofddocent aan de University of Technology Sydney, merkte op dat het tijdperk van snelle groei in China gebaseerd was op een strategie van misleiding om te “parasiteren” op de kapitaalmarkt in de Verenigde Staten en het Westen om technologie en rijkdom te verkrijgen.

Feng gelooft dat de Koude Oorlog nooit is weggeweest, ook al zijn de communistische regimes in Europa uiteengevallen, “omdat de Chinese Communistische Partij, die tot het ergste, koppigste en brutaalste front in het communistische kamp behoort, nog steeds bestaat.”

Na het aantreden van Xi in 2012 onthulde hij volgens Feng de ambitie van de CCP.

“Hij wil concurreren en de vrije wereld confronteren met zijn groeiende militaire en economische macht,” zei hij. “Dat dwong het Westen om de realiteit te erkennen dat de Koude Oorlog nog steeds gaande is.”

Terwijl Blinken zei dat de Verenigde Staten er niet op uit zijn om de banden met communistisch China te verbreken, gelooft Feng dat dit al aan de gang is, hoewel het Westen de term “de-risking” gebruikt.

“De strategie van de Verenigde Staten is om geleidelijk te ontkoppelen, te beginnen met het snijden in technologie en stap voor stap te upgraden. Dit is de algemene trend,” zei hij.

De CCP heeft ook de noodzaak van zelfredzaamheid en voedselzekerheid benadrukt, wat volgens Feng een voorbereiding is op de ontkoppeling van het Westen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (4e L) woont een ontmoeting bij met de Chinese leider Xi Jinping (R) in Peking op 19 juni 2023. (Leah Millis/POOL/AFP via Getty Images)

Volgens Feng hoopte Washington “te voorkomen dat de koude oorlog heet zou worden” door middel van gesprekken op hoog niveau, maar hij waarschuwde dat een dergelijke verbintenis met de CCP was als “dansen met vuur”.

“[De CCP] wil nog steeds blijven parasiteren op de kapitaalmarkt. Het is als een virus dat niet kan overleven zonder zijn gastheer of kapitaal,” zei Feng.

Kort na afloop van de bijeenkomst zei Carlos Giménez (R-Fla.) op Twitter dat het bezoek van Blinken China’s propaganda in de kaart speelt.

“De verontschuldigingstournee van minister Blinken in communistisch #China draagt weinig bij aan de nationale veiligheid van de VS en versterkt het imago van voorzitter Xi binnen het wrede regime in Peking—en speelt zo de propagandamachine van de CCP in de kaart”, schreef Giménez.

Luo Ya, Frank Fang en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 juni 2023): Blinken Had ‘Robust Conversation’ With China’s Xi, Wrapping Up Rare Trip to Beijing Amid Criticism

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.