Thursday, 18 Jul 2024
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt tijdens een discussie over buitenlands beleid in het Brookings Institute in Washington op 1 juli 2024. (Roberto Schmidt/AFP via Getty Images)

Antony Blinken: De Verenigde Staten en China wedijveren om ‘vorm te geven aan de toekomst’.

'Onze partners in Azië begrijpen dat als je agressie waar dan ook ongecontroleerd zijn gang laat gaan, het overal een grotere bedreiging wordt,' zei minister Antony Blinken.

De Verenigde Staten moeten samenwerken met hun bondgenoten om de pogingen van communistisch China om de internationale orde te herschikken te weerstaan, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

De Verenigde Staten moeten investeren in binnenlandse industrieën en samenwerken met hun bondgenoten om alle betrekkingen met China “vanuit een sterke positie te benaderen”, zei Blinken tijdens een lezing op 1 juli bij de denktank Brookings Institution.

“We zijn op een punt aanbeland dat het tijdperk na de Koude Oorlog voorbij is, en er is nu een wedloop en een competitie gaande die zal bepalen hoe de toekomst eruit zal zien,” zei hij.

Blinken merkte op dat de Chinese Communistische Partij (CCP) ernaar streeft om de Verenigde Staten te verdringen en zichzelf te vestigen als “het dominante land in het internationale systeem” op economisch, diplomatiek en militair gebied.

Hoewel het een dure aangelegenheid is, zei Blinken, moeten de Verenigde Staten de CCP confronteren waar het zijn macht probeert uit te breiden om te voorkomen dat het regime aan kracht wint in zijn pogingen om een nieuw autoritair model voor mondiaal bestuur te vestigen.

“Onze partners in Azië begrijpen dat als je agressie ergens ongecontroleerd zijn gang laat gaan, het overal een grotere bedreiging wordt,” zei hij.

“Het betekent niet alleen erkennen maar ook omarmen dat we inderdaad in een intense competitie zitten, een intense competitie om vorm te geven aan hoe de internationale verhoudingen er de komende decennia zullen uitzien.”

Blinken zei dat de regering Biden probeert samen te werken met regionale bondgenoten om de groeiende en onderling verbonden bedreigingen tegen te gaan waarmee de liberale, op regels gebaseerde internationale orde wereldwijd wordt geconfronteerd.

Hij wees op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De overgrote meerderheid van de nieuwe Russische munitie, raketten en tanks zijn gemaakt met Chinese onderdelen, zei hij, waarbij hij opmerkte dat meer dan 90 procent van alle micro-elektronica die door Rusland wordt gebruikt nu uit China komt, evenals 70 procent van de machinewerktuigen.

Blinken zei dat Amerikaanse bondgenoten in Europa China nu zien als een speler in de grootste oorlog in 80 jaar in de regio en dat ze steeds meer bereid zijn om de Amerikaanse inspanningen te steunen om het regime tegen te gaan. Dat markeert een verandering ten opzichte van het begin van de regering Biden, zei hij.

“We zijn nu op een plek waar we 3 1/2 jaar geleden nog niet waren … waar we dit met enorm vertrouwen kunnen benaderen, de ontwikkelingen en uitdagingen erkennend, maar wetende dat we de juiste investeringen in onszelf hebben gedaan en wetende dat we de juiste investeringen in bondgenoten en partners hebben gedaan,” zei hij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 juli 2024): Blinken: US, China in Competition to ‘Shape What Comes Next’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.