Thursday, 18 Jul 2024
De voorstelling "Flowing Sleeves" uit het 2009 Shen Yun Performing Arts programma. Het Chinese regime heeft het gezelschap al bijna twee decennia als doelwit gekozen. (Shen Yun Uitvoerende Kunsten)

Bommeldingen en sabotage – hoe de campagne tegen Shen Yun escaleert

"Deze e-mails zijn echt de laatste wanhopige poging van een regime om de waarheid te verbergen. Het is van vitaal belang dat ze niet slagen," zegt de vicepresident van Shen Yun.

In de loop van iets meer dan een week zijn er drie bommeldingen gedaan aan het adres van Shen Yun Performing Arts – een topdoelwit van het Chinese regime vanwege de uitbeelding van “China vóór het communisme”.

Naast de bommeldingen, die loos bleken te zijn, werden twee van Shen Yun’s bussen vernield op een manier die suggereert dat het de bedoeling was om een ernstig ongeluk te veroorzaken.

De incidenten zijn de laatste in wat een escalerende campagne lijkt te zijn van de Chinese Communistische Partij (CCP) tegen het in New York gevestigde podiumkunstengezelschap.

Shen Yun is een wereldwijde culturele kracht geworden door haar artistieke prestaties en vertoning van traditionele Chinese cultuur, waardoor de controle van Peking over het culturele verhaal aan het wankelen is gebracht.

De eerste bommelding was gericht op het hoofdkantoor van Shen Yun in de staat New York. De bedreiging werd gedaan in een e-mail van 18 maart, verstuurd vanaf een e-mailaccount met de naam van de afzender in het Chinees.

“Ik heb een op afstand bedienbare bom geplaatst bij de Dragon Springs tempel,” stond er in de e-mail die The Epoch Times in handen kreeg. Dragon Springs is de naam van de locatie waar de trainingsfaciliteiten van Shen Yun zich bevinden en verschillende tempels in de stijl van de Tang Dynastie.

Een vertegenwoordiger van Shen Yun vertelde The Epoch Times dat de FBI het incident onderzoekt. The Epoch Times heeft de FBI om commentaar gevraagd.

De andere twee bedreigingen waren gericht aan theaters met aankomende Shen Yun-voorstellingen. Op 22 maart werd een bommelding gericht aan een theater in Californië waar Shen Yun zich voorbereidde op een weekend vol voorstellingen.

“We hebben willekeurig veel bommen in het theater geplaatst,” stond er in de e-mail die naar de beheerders van het theater werd gestuurd. “Als u niet wilt dat we de bommen laten ontploffen, weiger dan alstublieft onmiddellijk Shen Yun Performing Arts om hier op te treden!”.

De naam van de afzender was in Chinese karakters, anders dan in de eerste dreigmail, en het onderwerp luidde in het Engels, “The Theater has been bombed,” volgens de e-mail die The Epoch Times in handen kreeg.

De curtain call voor Shen Yun Performing Arts in het David H. Koch Theater at Lincoln Center in New York op 11 januari 2015. (Larry Dai/Epoch Times)

“Als de show met succes begint, zullen we deze bommen direct tot ontploffing brengen!!!” stond er. De e-mail bevatte een afbeelding van twee bommen die eerder online waren gepubliceerd.

Na ontvangst van de e-mail evacueerde het theaterpersoneel het pand en voerde de plaatselijke politie een zoektocht uit met bomtechnici en bomdetectie K-9’s, maar vond niets.

“Deze melding was ongegrond”, vertelde een woordvoerder van de politie van Santa Barbara aan The Epoch Times. “Uit voorzorg heeft de politie het hele weekend het theater gecontroleerd, zonder enig bewijs van een explosief.”

De woordvoerder zei dat de zaak en de informatie zijn doorgestuurd naar de FBI voor verder onderzoek.

De derde bedreiging werd hetzelfde weekend verstuurd naar een theater in Vancouver, maar de voorstellingen werden niet onderbroken.

“Ik kan bevestigen dat er zaterdagmiddag een bommelding was voor het theater. Er heeft een onderzoek plaatsgevonden en daaruit bleek dat de dreiging vals was,” vertelde een woordvoerder van het Vancouver Police Department aan The Epoch Times.

“Shen Yun laat de wereld zien hoe diepgaand, inspirerend en prachtig de authentieke Chinese cultuur was voordat de CCP de macht greep, en biedt tegelijkertijd een fascinerende visie op hoe geweldig China weer zou kunnen zijn zonder de CCP,” zei Ying Chen, een vicevoorzitter van Shen Yun Performing Arts.

“Dit is het laatste wat de CCP zo duidelijk wil laten zien op podia over de hele wereld, en dus hebben ze al meer dan 15 jaar niets nagelaten om Shen Yun tegen te werken.”

“Natuurlijk nemen we deze bedreigingen serieus en zorgen we ervoor dat de wetshandhavingsinstanties erbij betrokken worden, maar ik denk dat het ook belangrijk is om te begrijpen wat deze e-mails werkelijk zijn – de laatste wanhopige poging van een regime om de waarheid te verbergen. Het is van vitaal belang dat ze daar niet in slagen.”

Tourbussen gesaboteerd

Een week eerder werden op 15 maart de banden van twee tourbussen van Shen Yun kapot gesneden in Costa Mesa, Californië. De banden waren op precies dezelfde manier gesneden als bij eerdere incidenten: halverwege het rubber, zodat de band niet leeg zou lopen maar zou klappen als er op de snelweg gereden werd.

Het politiebureau van Costa Mesa beschreef een “ongeveer 18 cm grote snee in de zijwand” van een band op een Shen Yun-tourbus, op 15 maart 2024. De band was zo gesneden dat hij niet leegliep, maar zou klappen als er op de snelweg gereden werd. (Met dank aan Shen Yun-beveiliging)

Een verslag van het politiebureau in Costa Mesa Police Department beschrijft een “ongeveer 18 cm grote snee in de zijwand”.

“De schade zag eruit als een verse snee in het rubber,” aldus het politieverslag.

Vanwege eerdere soortgelijke incidenten in de Verenigde Staten en Canada, waarbij de banden van Shen Yun’s tourbussen op dezelfde manier werden kapot gesneden, is het bedrijf gedwongen om beveiligingspersoneel in te zetten om de bussen dag en nacht in de gaten te houden. In Costa Mesa werden de bussen echter naar een plaatselijke garage gebracht voor routineonderhoud, en de insnijdingen werden opgemerkt nadat ze werden opgehaald.

Het politieverslag meldt dat vertegenwoordigers van Shen Yun vermoedden dat iemand van de CCP de bussen volgde naar het onderhoudscentrum en profiteerde van het feit dat de bus niet bewaakt werd en de bus opzettelijk beschadigde.

De politie onderzoekt het incident momenteel nog.

De snee aan de zijwand van een gesaboteerde band op een Shen Yun-tourbus zag eruit als een verse snee, volgens het politiebureau van Costa Mesa, op 15 maart 2024. De band was zo gesneden dat hij niet leegliep maar zou klappen wanneer er op de snelweg gereden werd. (Met dank aan Shen Yun-beveiliging)

CCP vreest Shen Yun

De CCP beschouwt Shen Yun “als zeer gevaarlijk” vanwege zijn inspanningen om de traditionele Chinese cultuur nieuw leven in te blazen en uit te beelden, vertelde Trevor Loudon, een expert op het gebied van communistische infiltratie in het Westen, eerder aan The Epoch Times.

“Ze [de CCP] wil zeggen dat de Chinese cultuur socialistisch is,” zei hij.

De populariteit van Shen Yun is in de loop der jaren exponentieel gegroeid, met het gezelschap dat nu in 200 steden over de hele wereld optreedt voor een publiek van in totaal meer dan 1 miljoen mensen per jaar. De voorstellingen zijn geprezen door theaterbezoekers over de hele wereld. Actrice Cate Blanchett noemde het “uitzonderlijk mooi” en auteur en motivatiespreker Tony Robbins beschreef het als “magnifiek”.

Voordat ze naar de Verenigde Staten ontsnapten, ondervonden veel van de artiesten van Shen Yun spirituele vervolging in China vanwege hun geloof in Falun Gong.

Falun Gong is een oude Chinese spirituele praktijk die bestaat uit langzaam bewegende oefeningen en spirituele zelfverbetering gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie.

Voormalig CCP-hoofd Jiang Zemin startte zijn vervolging tegen de groep in 1999 nadat overheidsonderzoeken hadden geschat dat 70 tot 100 miljoen mensen Falun Gong beoefenden.

Mensenrechtenactivisten hebben berekend dat miljoenen Falun Gong-beoefenaars ten onrechte zijn gearresteerd, ontvoerd, gemarteld en gedood door het regime.

Paramilitaire politie staat op wacht op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 10 maart 2021. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

De CCP-politie heeft, om Shen Yun-artiesten te intimideren, hun familieleden in China lastiggevallen en sommigen van hen zelfs opgesloten.

In voorgaande jaren hebben Chinese ambassades en consulaten over de hele wereld theaters aangeschreven om hen onder druk te zetten om Shen Yun te laten stoppen met optreden. In bijna alle gevallen was de druk niet succesvol.

“Eerst bedreigden ze regeringen om Shen Yun niet toe te laten. Toen dat niet echt werkte, begonnen ze theaters te bedreigen. Toen dat niet werkte, begonnen ze onze de banden van onze bus kapot te snijden,” zei mevrouw Chen.

“Toen bleek dat dat ons niet tegenhield, begonnen ze online lastercampagnes en stuurden ze gekke e-mails naar theatermanagers. Nu zijn ze nog lager gezonken en sturen ze e-mails met valse bommeldingen.”

Onlangs werden leden van een van de groepen lastiggevallen op O’Hare International Airport in Chicago door een douanebeambte die Mandarijns sprak met een accent van het vasteland. Het incident heeft verschillende leden van het Congres ertoe aangezet om een onderzoek in te stellen.

Los van de reeks incidenten zijn de artiesten van Shen Yun verontrust over het feit dat The New York Times heeft gewerkt aan een artikel over het gezelschap, rapporteerde The Epoch Times onlangs.

Een artikel dat Shen Yun aanvalt en gepubliceerd wordt in een grote Amerikaanse krant zou een zegen zijn voor de CCP in haar propaganda-inspanningen, zei Larry Liu, een adjunct-directeur van het Falun Dafa Informatie Centrum (FDIC), een non-profit organisatie gewijd aan het monitoren van de vervolging van Falun Gong.

The New York Times heeft kantoren in China en heeft ondanks tegenslagen veel geïnvesteerd in het in stand houden en uitbreiden van haar aanwezigheid in China en haar toegang tot de Chinese mediamarkt.

Correctie: De eerste bommelding werd gedaan op 14 maart. The Epoch Times betreurt de fout.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 maart 2024): Bomb Threats and Sabotage—How the Campaign Against Shen Yun Is Escalating

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.