Wednesday, 12 Jun 2024
FTX-oprichter Sam Bankman-Fried (2e L) wordt geboeid weggeleid door agenten van de Royal Bahamas Police Force in Nassau, Bahama's, op 13 dec. 2022. (Mario Duncanson/AFP via Getty Images)

Borgtocht geweigerd voor FTX-oprichter Bankman-Fried op Bahama’s na arrestatie; kan 115 jaar gevangenisstraf krijgen

Sam Bankman-Fried, de oprichter en voormalig CEO van de gefaalde cryptocurrency beurs FTX, is borgtocht geweigerd na zijn arrestatie op 12 december op de Bahama’s op verzoek van de Amerikaanse overheid.

In een meer dan drie uur durende hoorzitting op 13 dec. weigerde hoofdmagistraat Joyann Ferguson-Pratt Bankman-Fried’s verzoek om een borgtocht van $250.000, op grond van een verhoogd vluchtrisico vanwege de toegang van de voormalige miljardair tot financiële middelen.

De rechter beval dat de 30-jarige tot 8 februari 2023 in Bahamaanse hechtenis moet blijven.

Bankman-Fried werd gearresteerd door de politie van de Bahama’s op verzoek van de Amerikaanse procureur voor het zuidelijke district van New York, die het kantoor van de procureur-generaal van de Bahama’s op de hoogte bracht van de strafrechtelijke vervolging van de voormalige cryptomiljardair, die ooit een geschatte nettowaarde van 26 miljard dollar had.

Tussen de Verenigde Staten en de Bahama’s bestaat sinds 1994 een uitleveringsverdrag. Advocaat-generaal van de Bahama’s, Sen. Ryan Pinder, zei dat de Verenigde Staten waarschijnlijk om de uitlevering van Bankman-Fried zullen vragen en dat hij van plan is dit snel te verwerken. Het juridische team van Bankman-Fried heeft de rechtbank kennelijk verteld dat zij van plan zijn een uitleveringsverzoek aan de Verenigde Staten aan te vechten.

Advocaten van het Southern District of New York kondigen de aanklacht tegen Samuel Bankman-Fried aan in New York op 13 dec. 2022. (Stephanie Keith/Getty Images)

“De heer Bankman-Fried bekijkt de aanklachten met zijn juridische team en overweegt al zijn juridische opties,” verklaarde Mark Cohen, juridisch adviseur van Bankman-Fried, in een e-mail.

Aanklagers kondigen meerdere aanklachten aan

Aanklagers en toezichthouders waaronder de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC) hebben aanklachten ingediend tegen Bankman-Fried, waaronder telefraude en samenzweringen tot het plegen van telefraude, goederenfraude, effectenfraude, het witwassen van geld en fraude tegen de Verenigde Staten.

Als hij voor alle acht aanklachten wordt veroordeeld, kan hij tot 115 jaar achter de tralies belanden.

SEC voorzitter Gary Gensler zei dat de voormalige FTX baas “een kaartenhuis bouwde op een fundament van misleiding terwijl hij beleggers vertelde dat het een van de veiligste gebouwen in crypto was” en een plan orkestreerde om aandelenbeleggers in FTX op te lichten.

De CFTC heeft Bankman-Fried beschuldigd van fraude en het geven van een verkeerde voorstelling van zaken en beweert dat zijn acties hebben geleid tot het verlies van meer dan 8 miljard dollar aan deposito’s van FTX-klanten. In een verklaring beschuldigde de CFTC FTX van het vermengen van fondsen van klanten met die van haar zuster hedgefonds, Alameda Research.

Volgens een aanklacht (pdf) die op 13 december werd bekendgemaakt, beweren de Amerikaanse aanklagers dat Bankman-Fried betrokken was bij een plan om de klanten van FTX op te lichten door de deposito’s van die klanten te misbruiken en ze te gebruiken om de uitgaven en schulden van Alameda Research te betalen.

Ze beschuldigen hem ook van het leveren van “tientallen miljoenen dollars aan illegale campagnebijdragen” aan zowel Democratische als Republikeinse kandidaten en campagnecomités die niet op zijn naam stonden, aldus Damian Williams, de Amerikaanse procureur voor het zuidelijke district van New York.

FTX, gevestigd op de Bahama’s, werd ooit gewaardeerd op 32 miljard dollar nadat het in de laatste financieringsronde 400 miljoen dollar had opgehaald bij investeerders, en Bankman-Fried werd bekend om zijn filantropische levensstijl en werd de op één na grootste individuele geldschieter van de Democratische Partij, terwijl hij ook beweerde een vergelijkbaar bedrag te hebben bijgedragen aan de Republikeinen.

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried spreekt virtueel tijdens The New York Times DealBook Summit in de Appel Room in het Jazz in het Lincoln Center in New York op 30 november 2022. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Bankman-Fried ontkent fraude.

In november stortte de cryptobeurs echter spectaculair in te midden van een liquiditeitscrisis nadat was onthuld dat Alameda activa van FTX-klanten had gebruikt om het overeind te houden. Een potentiële reddingsdeal door grotere rivaal Binance werd vervolgens ingetrokken en handelaren haastten zich om miljarden van het platform te halen.

FTX vroeg op 11 november het faillissement aan. Miljoenen mensen die de platformen gebruikten hebben geen toegang meer tot hun crypto portemonnees.

Volgens de rechtbank was FTX zijn 50 grootste schuldeisers bijna 3,1 miljard dollar schuldig.

Ondanks de ineenstorting van de beurs en de dreigende vragen over miljarden aan vermiste fondsen, is Bankman-Fried interviews blijven geven aan verschillende media en sprak hij onlangs op The New York Times DealBook Summit op 30 november.

Tijdens deze interviews heeft hij herhaaldelijk ontkend fraude te hebben gepleegd bij FTX, maar hij heeft toegegeven dat hij meerdere “fouten” heeft gemaakt toen hij aan het hoofd stond van het bedrijf.

In een op 10 december gepubliceerd interview met de BBC onthulde hij plannen om een nieuw bedrijf op te zetten in een poging om investeerders terug te betalen die miljarden dollars hebben verloren.

“Ik ga nadenken over hoe we de wereld kunnen helpen en als gebruikers niet veel hebben teruggekregen, ga ik nadenken over wat ik voor hen kan doen,” zei hij. “En ik denk dat ik op zijn minst een plicht heb tegenover FTX gebruikers om hen zo goed mogelijk te helpen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (14 december 2022): FTX Founder Bankman-Fried Denied Bail in Bahamas After Arrest, Faces Up to 115 Years in Jail

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.