Friday, 19 Apr 2024
Chatbots worden meestal gebruikt voor het automatiseren van klantenservice- en verkooptaken op laag niveau, maar onderzoekers hebben geprobeerd om ze geavanceerdere taken te laten uitvoeren, zoals therapie. (Tero Vesalainen/Shutterstock)

Bots hebben bijna de helft van het internet overgenomen, maar bijna een derde van de gebruikers ziet het verschil niet

Het pad kruisen met een robot of “bot” online is net zo gewoon als het vinden van een paar schoenen in je kast.

Het is een fundamenteel onderdeel van het internet, maar gebruikers hebben een kritiek omslagpunt bereikt: Steeds meer mensen verliezen het vermogen om bots van mensen te onderscheiden.

Het is een scenario waar ontwikkelaars al jaren voor waarschuwen en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Een recent onderzoek concludeerde dat 47 procent van al het internetverkeer op dit moment bestaat uit door bots gegenereerde inhoud. Dat is een toename van meer dan 5 procent tussen 2022 en 2021. Tegelijkertijd heeft de menselijke activiteit op het internet het laagste punt in acht jaar bereikt.

In combinatie met de vooruitgang in op mensen lijkende uitwisselingen door kunstmatige intelligentie (AI), kan bijna een derde van de internetgebruikers niet meer zien of ze contact hebben met een persoon.

In april werd een baanbrekende studie genaamd “Human or Not?” gelanceerd om te bepalen of mensen konden identificeren of ze met een andere persoon of een AI-chatbot aan het praten waren.

Meer dan 2 miljoen vrijwilligers en 15 miljoen gesprekken later koos 32 procent van de deelnemers verkeerd.

Er was ook weinig verschil in de resultaten op basis van leeftijdscategorieën. Oudere en jongere volwassenen hadden beide evenveel moeite om te onderscheiden wie of wat er aan de andere kant van het gesprek was.

De conclusie: Terwijl superrealistische bots bijna de helft van het internet hebben overgenomen, kunnen steeds meer mensen dat niet eens zien.

Bovendien veroorzaakt deze historische kruising van snel evoluerende technologie en afnemende perceptie bij de algemene bevolking al problemen in de echte wereld.

Hou me een keer voor de gek

“De bot-mens vervaging is als een goocheltruc … Naarmate bots slimmer worden, dreigen we het vertrouwen in online interacties te verliezen,” vertelde Daniel Cooper aan The Epoch Times.

Cooper is een technisch ontwikkelaar en managing partner bij Lolly. Hij merkte op dat transparantie van bedrijven en websites essentieel is voor het vertrouwen van mensen in hun online interacties. Maar in de tussentijd is er geen vervanging voor het ouderwetse menselijke instinct.

“Het opsporen van bots is als het vinden van Waldo in een menigte. Let op herhalende patronen, gebrek aan personalisatie of snelle reacties. Vertrouw ook op je gevoel. Als het vreemd aanvoelt, kan dat ook zo zijn,” zegt hij.

Een man typt op een computertoetsenbord op 28 februari 2013. (Kacper Pempel/Reuters)

Hoewel veel van de discussie over kwaadaardig of “slecht bot”-verkeer zich concentreert op sociale media, heeft de invloed van verguisde AI-interacties veel verdergaande gevolgen.

Het vertrouwen van de consument in het lezen van online beoordelingen van een product of dienst is al jaren problematisch, maar het lijkt een nieuwe mijlpaal te zijn gepasseerd.

In april van dit jaar doken er meldingen op van AI-taalmodellen die beoordelingen achterlieten voor producten op sites als Amazon. De botrecensies waren gemakkelijk te herkennen omdat de chatbot lezers letterlijk in de eerste zin vertelde dat het om een AI-taalmodel ging.

Maar niet elke bot die zich voordoet als mens is zo makkelijk te herkennen.

Als gevolg hiervan worden grote bedrijven en zoekmachines zoals Google geplaagd door een sterke toename van valse beoordelingen.

Vorig jaar spande Amazon een rechtszaak aan tegen valse reviewbrokers op Facebook en moest Google 115 miljoen vervalste beoordelingen verwijderen.

Dit is verontrustend, gezien het aantal mensen dat vertrouwt op productbeoordelingen. Uit een onderzoek van 2023 bleek dat online beoordelingen voor 93 procent van de internetgebruikers een rol spelen bij aankoopbeslissingen.

“Meer botverkeer kan inderdaad de sluizen openen voor online zwendel”, aldus Cooper.

Het lijkt er echter op dat die poorten al zijn geopend.

Vos in het kippenhok

Het verkeer van slechte bots is sinds vorig jaar met 102 procent toegenomen en kan de door mensen gegenereerde inhoud volledig overtreffen. Nogmaals.

Dit gebeurde in 2016 en was vooral problematisch tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Sindsdien is AI-gegenereerde content steeds geavanceerder geworden en tech-insiders zeggen dat mensen voorbereid moeten zijn op een nieuwe botgolf in 2024.

En nu steeds meer mensen moeite hebben om het verschil te zien, hebben online scammers een groot voordeel.

“De moeilijkheden om bots van echte mensen te onderscheiden zullen waarschijnlijk erger worden naarmate deze technologie zich verder ontwikkelt, wat internetgebruikers zal benadelen. De mogelijkheid om gebruikt te worden door slechte actoren is een grote zorg,” vertelde Vikas Kaushik, CEO van TechAhead, aan The Epoch Times.

Meneer Kaushik zei dat zonder de mogelijkheid om bots te identificeren, mensen gemakkelijk verstrikt kunnen raken in desinformatie en phishing-zwendel. Bovendien zijn deze digitale oplichters niet altijd voor de hand liggend.

Technisch beveiligingsonderzoeker Kai Greshake vertelde Vice in maart dat hackers de AI-chatbot van Bing zo konden misleiden dat hij gebruikers om persoonlijke informatie vroeg door verborgen tekstvragen te gebruiken.

Sommige oplichters beweren van een financiële dienstverlener te zijn en vragen je om informatie bij te werken—maar doe het niet! Dit kan een phishingaanval zijn met als doel je persoonlijke gegevens te stelen. (BestForBest/Shutterstock)

“Als lid van de sector zie ik dit uitgroeien tot een serieus probleem,” zei Kaushik en voegde eraan toe: “Om complexere detectietechnieken te creëren en open standaarden te bouwen voor het herkennen van bots, moeten ontwikkelaars en academici samenwerken.”

Hij gelooft dat educatie en bewustwordingscampagnes essentieel zijn, zodat het publiek voorzichtiger en zelfverzekerder kan zijn als het “online gesprekken voert met vreemden.”

De heer Cooper is het daarmee eens.

“De bot-mens verwarring kan leiden tot misverstanden, wantrouwen en misbruik van persoonlijke gegevens. Het is net als chatten met een papegaai, denken dat het een persoon is: amusant totdat hij je geheimen herhaalt.”

Hij vergeleek de toename van botverkeer met het uitnodigen van een vos in het kippenhok. “We moeten waakzaam en proactief zijn in onze verdediging.”

Actie ondernemen

Voor sommigen is de oplossing eenvoudig. Gewoon de stekker uit de digitale wereld trekken.

Het is een sentiment dat vaak wordt gedeeld met noties van verhuizen van het net en een verlangen naar de dagen toen de “dood internet theorie” veel minder aannemelijk leek. Maar voor velen is dit niet realistisch.

Als alternatief streven sommigen naar een balans in hun online gebruik, waaronder het beperken van het gebruik van sociale media.

De haat-liefdeverhouding van de mensheid met sociale media, vooral Facebook en Twitter, heeft bij miljoenen mensen angst, woede en depressie veroorzaakt.

Ondanks een toename in het gebruik van sociale media dit jaar, gelooft ongeveer tweederde van de Amerikanen dat de platforms een voornamelijk negatief effect op het leven hebben.

En de toename van botverkeer gooit gas op dit vuur.

Een pauze nemen van sociale media en hun botzwermen heeft zijn voordelen.

De resultaten van een onderzoek uit 2022 toonden aan dat deelnemers die een pauze van een week namen van de platforms, verbeteringen ondervonden op het gebied van angst, depressie en hun algehele gevoel van welzijn.

Omdat de dagelijkse interacties van de mensheid steeds meer verschuiven van fysiek naar virtueel, zijn mensen steeds afhankelijker geworden van het web. Dus rijst de vraag: Kunnen mensen het internet terugnemen van de bots?

Sommige tech-experts geloven dat het mogelijk is. En het begint met mensen te helpen identificeren waar ze zich mee bezighouden.

“Er zijn een paar strategieën die gebruikers kunnen gebruiken om bots te identificeren,” vertelde Zachary Kann, de oprichter van Smart Geek Home, aan The Epoch Times.

In zijn ervaring als netwerkbeveiliger zei de heer Kann dat er methoden zijn die een gebruiker kan gebruiken om vast te stellen of er interactie is met een andere persoon.

Net als dhr. Cooper stelde hij voor om reactiepatronen goed in de gaten te houden.

“Bots reageren vaak direct en kunnen herhalende taal gebruiken.”

Kann zei ook dat mensen profielen moeten controleren omdat bots vaak algemene of onvolledige online profielen hebben.

Hij voegde eraan toe dat het onvermogen om onderscheid te maken tussen bots en mensen kan leiden tot problemen met de nauwkeurigheid van onderzoek.

“Het kan leiden tot vertekende gegevensanalyses, omdat botinteracties het websiteverkeer en de engagementcijfers kunnen opblazen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 augustus 2023): Bots Have Taken Over Nearly Half the Internet, but Almost a 3rd of Users Can’t Tell Difference

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.