Saturday, 25 May 2024
De politie draagt bewijsmateriaal dat ze in beslag hebben genomen uit het hoofdkwartier van de krant Apple Daily en diens uitgever Next Digital Ltd. op 17 juni 2021 in Hongkong, China. (Anthony Kwan/Getty Images)

Brede coalitie van regeringen veroordeelt aanvallen van de CCP op persvrijheid in Hongkong

Eenentwintig regeringen die lid zijn van de Media Freedom Coalition hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin zij hun “diepe bezorgdheid” uitspreken over de voortdurende censuur en onderdrukking van de media van Hongkong door de autoriteiten van Hongkong en de Chinese Communistische Partij (CCP).

Terwijl een groot deel van de wereld zijn aandacht richt op de Olympische Winterspelen in Peking, heeft Hongkong te lijden onder een agressieve en escalerende onderdrukking van de lokale media. In december deed de politie een inval in de kantoren van de onafhankelijke website Stand News, waarbij zeven medewerkers werden gearresteerd en de site gedwongen werd de deuren te sluiten. In januari kondigde de onafhankelijke website Citizen News aan dat het zijn deuren zou sluiten uit bezorgdheid om het welzijn van zijn personeel in het verslechterde klimaat.

Een onmiddellijk precedent voor deze beide ontwikkelingen is de inval in de kantoren van de prodemocratische krant Apple Daily in juni en de inbeslagname van notebooks, computers, schijven en bestanden van de nieuwsmedewerkers. De autoriteiten arresteerden ook oprichter Jimmy Lai en beschuldigden hem van misdrijven op grond van de strenge nationale veiligheidswet die in juni 2020 aan Hongkong is opgelegd en al snel volgden aanvullende aanklachten in verband met zijn werk aan wat de autoriteiten beschouwden als een opruiend tijdschrift.

En in oktober heeft de wetgevende macht van Hongkong, ogenschijnlijk in naam van de nationale veiligheid, een nieuwe filmcensuurwet uitgevaardigd waarvan algemeen wordt voorspeld dat hij het voor plaatselijke filmmakers moeilijker zal maken om hun visie aan de wereld te laten zien. Volgens deskundigen zal de wet waarschijnlijk een grotere impact hebben op kleinere onafhankelijke filmmakers in Hongkong, aangezien de grotere namen die actief zijn in zowel China als Hongkong, zoals Tsui Hark, die een kantoor in China heeft, daar al zijn geconfronteerd met de censuur van de CCP.

Bewakingsbeelden van de brandstichting bij de drukpers van de Hongkongse editie van de Epoch Times op 19 november.

Ook het personeel en de activiteiten van de Hongkong-editie van deze publicatie zijn aangevallen. In de vroege uren van 12 april 2021 drongen vier indringers de drukkerij van de Epoch Times in Hongkong binnen en brachten daar schade toe aan drukapparatuur en computers. Het incident was vergelijkbaar met een brandstichting in dezelfde drukkerij in november 2019, waarbij ook vier indringers betrokken waren. Op 11 mei 2021 kwam een aanvaller met een aluminium knuppel op Epoch Times-verslaggever Sarah Liang af toen zij voor haar woning stond en gaf haar meer dan tien klappen, waarna hij op de vlucht sloeg. Sarah liep ernstige kneuzingen op en moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

In de verklaring van de Media Freedom Coalition van 8 februari worden de recente razzia’s en het hardhandig optreden tegen lokale nieuwsbronnen aangehaald om de uitholling van de vrijheid van meningsuiting in Hongkong aan te klagen. De campagne heeft volgens de coalitie “de beschermde rechten en vrijheden van de basiswet uitgehold en ondermijnt de verplichtingen van China in het kader van de Chinees-Britse Gezamenlijke Verklaring”. De gezamenlijke verklaring is een internationaal verdrag over de overdracht van Hongkong van het Britse naar het Chinese bestuur in 1997, waarbij Peking zich ertoe verbond de stad vrijheden en autonomie te geven die China zelf in de afgelopen periode van 50 jaar niet heeft gehad.

Volgens de verklaring hebben de autoriteiten niet alleen bijna alle onafhankelijke media in het gebied weggevaagd, maar hebben zij ook de internationale reputatie van Hongkong ernstige schade toegebracht.

“Een stabiel en welvarend Hongkong, waar de mensenrechten en de fundamentele vrijheden worden beschermd, zou in ieders belang moeten zijn. Wij dringen er bij de autoriteiten van Hongkong en het Chinese vasteland op aan de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Hongkong te respecteren, overeenkomstig de basiswet en de verplichtingen van China in het kader van de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring”, zo luidt de verklaring verder.

De verklaring is ondertekend door de regeringen van Australië, Oostenrijk, Canada, de Tsjechische Republiek, Estland, Finland, Duitsland, IJsland, Italië, Japan, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Slowakije, Slovenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Michael Washburn is een in New York gevestigde freelance verslaggever die China-gerelateerde onderwerpen verslaat. Hij heeft een achtergrond in juridische en financiële journalistiek en schrijft ook over kunst en cultuur. Daarnaast is hij de gastheer van de wekelijkse podcast Reading the Globe. Zijn boeken zijn onder andere “The Uprooted and Other Stories,” “When We’re Grownups,” en “Stranger, Stranger.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (8 februari 2022): Broad Coalition of Governments Denounces CCP’s Attacks on Press Freedom in Hong Kong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.