Thursday, 18 Apr 2024
Een eenzame Chinese man blokkeert een rij tanks op weg naar het oosten op de Laan van de Eeuwige Vrede in Peking tijdens het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede op 5 juni 1989. (Jeff Widener/AP Foto)

Broadway-ster stopt plotseling met Amerikaanse musical over het bloedbad van Tiananmen tijdens tournee in China

Broadway-ster Zachary Noah Piser heeft zich enkele weken voor het debuut abrupt teruggetrokken uit de hoofdrol in een musical over het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Piser maakte de aankondiging op 25 augustus tijdens een concerttournee in China. Hij plaatste een korte ondertekende verklaring op Instagram: “Ik heb me teruggetrokken uit de musical Tiananmen”. Er werd geen reden gegeven.

Piser, een Amerikaanse acteur geboren in Californië uit een Chinese moeder en een Amerikaanse vader, zou de hoofdrol spelen in ‘Tiananmen: The New Musical‘, die 4 oktober in Phoenix, Arizona, debuteert.

Volgens andere Instagram-posts van Piser en berichten in de Chinese staatsmedia was hij op tournee in Shanghai, China, waar hij Broadway-hits uitvoerde toen hij zijn aankondiging deed.

Zijn manager, Dave Brenner, vertelde CNN dat “een creatief verschil” leidde tot zijn terugtrekking uit de musical.

Piser werd geciteerd in een Playbill artikel dat een dag voordat hij stopte met de musical werd gepubliceerd: “Ik ben er trots op om dit krachtige verhaal tot leven te brengen op het podium. Omdat ik sinds 2015 heb meegeholpen aan de ontwikkeling van dit stuk, is deze rol nog veel betekenisvoller.”

Zachary Noah Piser treedt op tijdens de 9e jaarlijkse ‘Revels & Revelations’ ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid van tieners in City Winery op 2 dec. 2021 in New York City. (Craig Barritt/Getty Images)

De protesten en het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 staan in China bekend als het 4 juni incident.

Het leger van het Chinese communistische regime opende het vuur op ongewapende prodemocratische studenten en burgers op het Plein van de Hemelse Vrede en hoofdwegen in Peking na twee maanden van massale protesten tegen de corruptie van het regime en eisen voor democratie.

Schattingen van het aantal mensen dat werd gedood tijdens het harde optreden zijn omstreden, maar volgens geheime Britse documenten die in 2017 werden vrijgegeven, werden minstens 10.000 mensen gedood.

Wat er op 4 juni gebeurde is in China een streng gecensureerd onderwerp door de Chinese Communistische Partij (CCP), en elke herdenking van het incident kan leiden tot gevangenisstraf.

Vragen over waarom Piser stopte

Wu Zuolai, een cultuurwetenschapper die nu in de Verenigde Staten woont en een voormalig ambtenaar van de Chinese Academie van Kunsten vertelde aan The Epoch Times dat de CCP alles over het 4 juni incident streng censureert.

Wu zei dat de CCP elk jaar rond 4 juni strenge voorzorgsmaatregelen zal nemen en dat alle herdenkingsactiviteiten volledig zullen worden stilgelegd; zelfs het aansteken van kaarsen en het plaatsen van een kaars op internet zal worden gecensureerd.

“Omdat de CCP bang is dat het 4 juni incident de pijnlijke herinneringen van veel mensen zal opfrissen, de wrok van veel mensen tegen de CCP weer zal aanwakkeren en dat de herdenking van 4 juni een golf van anticommunisme zal ontketenen die ze niet zal kunnen weerstaan,” zei hij.

Wu zei dat hij gelooft dat de CCP een rol heeft gespeeld in de beslissing van Piser om te stoppen met ‘Tiananmen: The New Musical’.

Piser is een bekende Broadway-artiest, zei Wu, en het zou een grote impact hebben gehad als hij de hoofdrol in de productie had gespeeld.

Wu zei dat hij denkt dat er zorgvuldige regelingen door de CCP moeten zijn getroffen rond de terugtrekking van Piser uit de show, omdat een dergelijke last-minute actie zeldzaam is in een westerse samenleving die geloofwaardigheid hoog in het vaandel draagt.

Wu had veel vragen over wat er was gebeurd.

Aangezien ‘Tiananmen: The New Musical’ in oktober in première gaat, waarom kan Piser dan op dit moment in China optreden? Hoe kon hij worden uitgenodigd voor een tournee door China? Wat voor soort betaling kan er zijn aangeboden om hem terug te laten trekken uit het gecontracteerde podiumproject?

Wu merkte op dat omdat Piser een Chinese achtergrond heeft, “de CCP hem ofwel mentaal onder druk heeft gezet of hem veel geld heeft betaald om hem uit de musical te laten stappen. Dit zijn de gebruikelijke methodes van de CCP.”

Hij waarschuwde: “Dit is geen triviale zaak. Dit incident zou de Amerikaanse samenleving eraan moeten herinneren dat de strategie van het Verenigd Front van de CCP – inmenging met speciale methoden – het punt heeft bereikt van welke middelen dan ook die nodig zijn.”

Chinezen verzamelen zich op het Plein van de Hemelse Vrede rond een replica van 10 meter van het Vrijheidsbeeld, de Godin van de Democratie genoemd, op 2 juni 1989. (Catherine Henriette/AFP via Getty Images)

Hu Ping, hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Beijing Spring’, een maandblad in de Chinese taal dat zich richt op mensenrechten, democratie en sociale rechtvaardigheid in China, vertelde op 31 augustus aan The Epoch Times dat hoewel het al 34 jaar geleden is dat het 4 juni incident plaatsvond, het nog steeds een zeer gevoelig onderwerp is voor de CCP.

Hu zei dat wat er op 4 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede is gebeurd een enorme misdaad is en dat de CCP dit in de doofpot wil blijven stoppen.

Hu dacht ook dat Piser was opgestapt onder druk van de CCP, een daad die de Amerikaanse productiemaatschappij veel problemen bezorgd heeft.

“Dit weerspiegelt ook een veel voorkomend probleem – sommige Chinezen die zich in het Westen gevestigd hebben en er werken, hopen de kans te krijgen om terug te keren naar China om zaken te doen, op te treden of bepaalde activiteiten uit te voeren,” zei Hu.

“Maar ze hebben veel aarzelingen en zorgen wanneer ze hun mening vrij willen uiten buiten het Chinese vasteland.”

Luo Ya en Fang Xiao hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 september 2023): Broadway Star Suddenly Quits US Musical About Tiananmen Massacre While on Tour in China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.