Thursday, 18 Jul 2024
David Kilgour, voormalig Canadees kabinetsminister en minister van Buitenlandse Zaken (Azië-Stille Oceaan), spreekt op een bijeenkomst ter herdenking van de twintigste gedenkdag van de vervolging van Falun Gong in China, op het westelijke gazon van Capitol Hill in Washington op 18 juli 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Canadese wetgever en mensenrechtenactivist David Kilgour overleden

David Kilgour, voormalig minister van het Canadese kabinet, oud parlementslid en vermaard verdediger van de mensenrechten, is op 5 april op 81-jarige leeftijd overleden.

Hij werd gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte die snel verergerde, zei zijn familie, eraan toevoegend dat hij vredig overleed.

Kilgour, advocaat van beroep, werd voor het eerst verkozen in het Lagerhuis als vertegenwoordiger van Edmonton Strathcona in 1979. Daarvoor was hij Kroonadvocaat in Manitoba en grondwettelijk adviseur van de regering van Alberta.

Kilgour kwam aanvankelijk als progressieve conservatief in het Lagerhuis, maar werd in 1990 uit het Lagerhuis verwijderd nadat hij het niet eens was met toenmalig premier Brian Mulroney over de invoering van de belasting op goederen en diensten.

Later trad hij toe tot de liberale partij en werd staatssecretaris voor Latijns-Amerika en Afrika, en later voor Azië en de Stille Oceaan tijdens de regering van Jean Chrétien.

Hij verliet de Liberale Partij in 2005 na principiële meningsverschillen en werd onafhankelijk parlementslid. In 2006 stelde hij zich niet herkiesbaar en trok zich terug uit de politiek.

Kilgour heeft een groot aantal mensenrechtenzaken behartigd, waaronder onderzoek naar en het zich uitspreken tegen de vervolgingscampagne van de Chinese Communistische Partij tegen beoefenaars van Falun Dafa.

David Matas (L) en David Kilgour, die beiden te zien waren in de film “Human Harvest: China’s Illegal Organ Trade,” houden de Peabody Award vast die de film won tijdens de 74e jaarlijkse Peabody Awards in New York op 31 mei 2015. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

In 2006 schreef hij samen met mensenrechtenadvocaat David Matas het baanbrekende rapport “Bloody Harvest“, dat onderzoek deed naar de gedwongen orgaanoogst door het Chinese regime bij levende gewetensgevangenen van Falun Dafa. De twee verklaarden dat zij op basis van hun bevindingen konden bevestigen dat Peking zich met de gruwelijke praktijk bezighield.

Hij en Matas wonnen diverse prijzen voor hun werk aan het onthullen van orgaanoogst in China, waaronder de mensenrechtenprijs 2009 van de in Duitsland gevestigde International Society for Human Rights, en werden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2010.

“We behoren echt alleen maar tot degenen die de eerste dominostenen of speelkaarten hebben omgeduwd, en we zouden willen dat het kaartspel jaren geleden was ingestort, maar ik ben ervan overtuigd dat ze gaan stoppen met [gedwongen orgaanoogst]”, zei Kilgour tijdens een ceremonie waarbij hij in 2018 de Friends of Falun Gong Human Rights Award in Washington in ontvangst nam.

Na de publicatie van “Bloody Harvest” reisde Kilgour naar talrijke landen over de hele wereld, hield panels en sprak met wetgevers, om hen te informeren over de vervolgingscampagne van het Chinese regime en het oogsten van organen van Falun Gong-beoefenaars. Vorig jaar nog getuigde hij in de Canadese Senaat toen het Hogerhuis een wetsvoorstel behandelde om de handel in organen tegen te gaan.

Kilgour was ook actief op vele andere mensenrechtengebieden, waaronder de genocide in Rwanda en de gruwelijkheden op het gebied van de rechten in Soedan en andere delen van de wereld.

“David was een moedige en goedhartige voorvechter van mensenrechten die door miljoenen in China en over de hele wereld zal worden herinnerd als één van de eersten die het aandurfde om de orgaanoogstmisdaden van de CCP te onderzoeken en te veroordelen. De Falun Gong gemeenschap eert zijn nalatenschap en geest”, zei het Falun Dafa Informatie Centrum in een Twitter bericht.

David Kilgour houdt een toespraak op een evenement aan de McGill Universiteit (archieffoto). (Evan Ning/The Epoch Times)

“Wat een verlies voor Canada”, zei Michael Mostyn, CEO van B’nai Brith, een onafhankelijke Joodse mensenrechtenorganisatie in Canada, op Twitter. “David was een voorvechter van mensenrechten, die hartstochtelijk opkwam voor de meest onderdrukten. Zo vriendelijk en optimistisch, hij was altijd zo bemoedigend en inspirerend voor mij. Hij zal enorm gemist worden. Mijn oprechte deelneming aan zijn familie.”

Alex Neve, voormalig secretaris-generaal van Amnesty International Canada, schreef op Twitter: “Zoveel dankbaarheid voor de vele keren dat ik met David een gemeenschappelijke zaak vond op het gebied van mensenrechten, over zoveel onderwerpen en hoeken van onze wereld. Zoveel geleerd van de keren dat we van mening verschilden. Energie, overtuiging, duidelijkheid, compassie. We zullen er mee doorgaan, mijn vriend.”

Benedict Rogers, mede-oprichter van Hong Kong Watch, schreef in een Twitter post: “Een van mijn persoonlijke, politieke en spirituele helden was de opmerkelijke David Kilgour, die vandaag is overleden. David was, naast vele andere dingen, een beschermheer van [Hong Kong Watch] & ons hele team zal hem zeer, zeer intens missen.”

Voormalig conservatief parlementslid en minister van Industrie James Moore zei op Twitter: “Een echte heer en vooraanstaand parlementslid van de eerste orde. Ik herinner me nog goed dat hij op een avond laat in het Lagerhuis de vloer overstak om naast me te komen zitten en me advies en bijles gaf als beginnend parlementslid. Hij zal gemist worden. Een waarlijk fijne man.”

Kilgour schreef een aantal boeken en was te zien in diverse documentaires.

Hij laat zijn echtgenote en vier kinderen achter.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (6 april 2022): Canadian Lawmaker and Human Rights Champion David Kilgour Dies

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.