Saturday, 20 Apr 2024
Jacob Chansley is seen outside the U.S. Capitol in Washington on Jan. 6, 2021. (Brent Stirton/Getty Images)

Capitoolpolitie diende als ‘gidsen’ voor QAnon Sjamaan op 6 januari: Tucker Carlson

Uit nooit eerder vrijgegeven videobeelden van het 6 januari incident blijkt ook dat provocateur Ray Epps tegen de onderzoekers heeft gelogen

Het gezicht van de inval van 6 januari, de zogenaamde “QAnon Shaman” Jacob Chansley, werd blijkbaar vreedzaam door de politie in het Amerikaanse Capitool rondgeleid op 6 januari, beweerde Fox News presentator Tucker Carlson op 6 maart in zijn eerste special gebaseerd op exclusieve toegang tot 41.000 uren aan niet eerder vrijgegeven bewakingsbeelden van het Capitool.

Carlson toonde beelden van de bewakingscamera’s waarop Chansley te zien is terwijl hij rustig door het Capitool wandelt op 6 januari 2021. Niet alleen probeerde de politie Chansley helemaal niet te stoppen, ze begeleidden hem zelfs, zei Carlson.

“Vrijwel elk moment van zijn aanwezigheid in het Capitool werd vastgelegd op tape,” vertelde Carlson in zijn programma. “De tapes laten zien dat de politie van het Capitool Jacob Chansley nooit tegenhield. Ze hielpen hem. Ze fungeerden als zijn gidsen.

“Politieagenten van het Capitool nemen hem mee naar meerdere ingangen en proberen zelfs gesloten deuren voor hem te openen,” zei Carlson. “We telden minstens negen agenten die vlakbij de ongewapende Jacob Chansley staan.

“Niet één van hen probeerde hem zelfs ook maar tegen te houden. Chansley begreep dat de politie van het Capitool zijn bondgenoten waren. Op video is te zien hoe hij hen vanop de vloer van de Senaat bedankt in een gebed.”

Jacob Chansley, midden, en andere demonstranten zijn te zien in het Amerikaanse Capitool in Washington op 6 januari 2021. (Manuel Blace Ceneta/AP Photo)

Carlson zei dat zijn producenten, dankzij House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.), drie weken lang in Washington “vrije toegang” hadden gekregen tot de bewakingsbeelden. Het merendeel van dit enorme videoarchief was niet relevant, zei hij, zoals beelden van lege kamers. Maar de producenten mochten de computers van het Capitool gebruiken om relevante tijden en locaties op te sporen, zei hij.

De media en een groot deel van het Democratische establishment maakten van Chansley een karikatuur tijdens en na 6 januari 2021. Hij droeg geen shirt, was gehuld in een dierenvacht, droeg viking-horens, en een speer met een Amerikaanse vlag eraan. Zo werd de Sjamaan al snel het meest herkende gezicht in Amerika.

Chansley pleitte schuldig aan het belemmeren van een officiële procedure in september 2021. Hij werd veroordeeld door de Amerikaanse rechter Royce Lamberth tot 41 maanden gevangenisstraf in november 2021. Openbare aanklagers hadden een straf van 51 maanden geëist.

‘Hij zou moeten worden gedood’

Chansley werd niet beschuldigd van geweld op 6 januari. Hij vernielde het gebouw niet. Hij stond op het podium van de Senaat en liep door de gangen van het Capitool. Toch kreeg hij één van de langste gevangenisstraffen van de meer dan 1000 verdachten van 6 januari.

“Tegenover de realiteit van wat Jacob Chansley werkelijk deed in het Capitoolgebouw op 6 januari, de onbetwistbare feiten opgenomen op video, waarvan sommige nooit eerder zijn gezien, staat het beeld van Jacob Chansley dat u meer dan twee jaar lang in de media heeft gezien,” zei Carlson. “Hij is een terrorist, en hij zou moeten worden gedood, werd gezegd.”

Aanklagers pleitten voor een zware straf voor Chansley omdat hij volgens hen mensen aanmoedigde om op 6 januari naar Washington te komen om zogenaamde verraders in de regering te ontmaskeren, om “het stelen te stoppen” en de agenda van corrupte politici een halt toe te roepen.

Nadat de toenmalige president Donald Trump een video had uitgegeven waarin hij demonstranten vertelde vreedzaam te zijn en het Amerikaanse Capitool op 6 januari te verlaten, gebruikte Chansley een megafoon om iedereen aan te sporen naar huis te gaan, zo blijkt uit open source video’s.

Jacob Chansley, de zogenaamde “QAnon Shaman”, werd op 6 januari rondgeleid door het Amerikaanse Capitool, aldus Fox News in een special die op 6 maart werd uitgezonden. (U.S. Department of Justice/Screenshot via The Epoch Times)

“Ik was op de vloer van de Senaat. Ik zat op de stoel van Biden,” vertelde Chansley het Franse televisieprogramma “Quotidien” op de middag van 6 januari. “Het was leuk.”

“De communisten en de globalisten voeren een spirituele oorlog met ons,” zei Chansley. “De manier waarop ze deze spirituele oorlogsvoering voeren is door onze heilige ruimtes te ontheiligen. De Senaat is een heilige ruimte. Het is een harmonische plaats voor de waarheid, en wat het al tientallen jaren vult zijn leugens en verraad.”

“Dus zei ik een gebed in die kamer,” vertelde Chansley aan verslaggeefster Laura Geisswiller. “Ik zei een gebed op in de Senaat, één dat alle kwaad uitbant, één dat opnieuw de Goddelijke Schepper verwelkomt in ons leven en in de Senaat.”

Ray Epps ‘loog’

Een andere grote onthulling tijdens de Fox special ging over hoe de mysterieuze 6 jan. provocateur Ray Epps loog tegen onderzoekers voor de House Jan. 6 Select Committee.

Epps vertelde de 6 januari Select Committee dat toen hij om 14:12 uur op 6 januari een sms naar zijn neef stuurde waarin hij beweerde dat hij de protesten had “georkestreerd” en mensen naar het Capitool had gestuurd, hij het terrein al had verlaten, zei Carlson.

“Vanavond kunnen we u vertellen dat Ray Epps op zijn minst heeft gelogen in zijn verklaring onder ede voor het comité van 6 januari,” zei Carlson. “Epps verklaarde dat toen hij de sms’jes naar zijn neef stuurde, hij het terrein van het Capitool al had verlaten om terug te keren naar zijn hotelkamer. Dat is niet waar.”

Ray Epps moedigt demonstranten aan om het Capitool binnen te gaan de nacht voor de belegering van 6 januari 2021. (Villain Report/Screenshot via The Epoch Times)

“De bewakingsbeelden die we terugvonden laten zien dat Ray Epps nog minstens een half uur in het Capitool bleef,” zei Carlson. “Wat deed Epps daar? Dat kunnen we niet zeggen, maar we weten wel dat hij loog tegen de onderzoekers.”

Epps werd op 5 januari 2021 op een virale video vastgelegd terwijl hij demonstranten aanmoedigde om de volgende dag het Capitool binnen te gaan. Op 6 januari stond hij op de Ellipse bij het Witte Huis en spoorde iedereen aan om naar het Capitool te lopen. Hij was bij het eerste doorbraakpunt van de politie-barricades aan de westelijke voorkant van het Capitool, en ging over de barricades samen met de menigte aan een ander doorbraakpunt.

Epps is nooit gearresteerd of aangeklaagd. Hij heeft herhaaldelijk ontkend als undercoveragent of informant voor de regering te werken.

Carlson had geen goed woord over voor het Select Committee van 6 januari onder leiding van Rep. Bennie Thompson (D-Miss.), die hij beschuldigde van leugens en bedrog.

De rol van het comité “was nooit om iets te onderzoeken,” zei Carlson. “Dit was een showproces in scène gezet voor de camera’s. Vanaf het eerste moment was de toon van de hoorzittingen bijna komisch oververhit en strijdvaardig. De grootste tragedies uit de Amerikaanse geschiedenis werden door de Democraten vergeleken met de protesten van 6 januari.”

Carlson’s serie over de tapes van 6 januari zal op 7 maart worden voortgezet met een interview met de voormalige Lt. Tarik Johnson van de politie van het Amerikaanse Capitool, gebaseerd op onderzoeksrapporten van The Epoch Times.

Johnson was de eerste week van maart in Florida om interviews met Carlson op te nemen. Hij zal het waarschijnlijk hebben over de storing in de radiocommunicatie in het Capitol Police Command Center, en wat hij omschreef als het herhaaldelijk falen van toenmalig assistent-politiechef Yogananda Pittman om toestemming te geven voor de evacuatie van de Amerikaanse Senaat.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 maart 2023): Capitol Police Served as ‘Tour Guides’ for QAnon Shaman on Jan. 6: Tucker Carlson

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.