Saturday, 25 May 2024
(Met dank aan Kokopelli’s Cave)

‘Cave Sweet Cave?’ Geoloog bouwt gezellige grotwoning in verticale rotswand in New Mexico

Verwachtte hij een nucleaire holocaust? Wie haalt het in zijn hoofd om $20.000 uit te geven aan het uitgraven van de zijkant van een klif in een steile vallei voor een paar extra vierkante meter kantoorruimte?

Het was een commandant van de marine-inlichtingendienst. En het was Bruce A. Black die in 1982 tijdens een paar biertjes met een paar mijnwerkers, de gebroeders Zink, de plannen voor zijn grot schetste op een servet.

Dat servettenplan werd de basis voor een verblijf genesteld in een geologisch wonder in een klifvallei van een speciaal soort zandsteen – een formatie die bekend staat als Ojo Alamo – in het noordwesten van New Mexico (hadden we al gezegd dat meneer Black ook geoloog was?).

Het is ook de moeite waard om je af te vragen wie er zo’n gek idee in zijn hoofd heeft gezaaid. Maar misschien is het toch niet zo gek, want de inheemse voorouderlijke Puebloans uit de 12e eeuw woonden hier ooit en bouwden het indrukwekkende Cave Palace op nog geen twee uur ten noorden.

Een grote slaapkamer in een grot met een balkon dat uitkijkt op een steile verticale val van 90 meter in de vallei van de rivier La Plata, New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
Een luchtfoto van het geologische valleiwonder Ojo Alamo in het noordwesten van New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

Sommigen denken dat diezelfde Puebloans hun fort halverwege een klif bouwden, gedeeltelijk beschut in een grot, om zich te verdedigen tegen agressieve stammen.

Of dhr. Black een afgelegen kantoorruimte wilde, een grottenfort of een schuilkelder voor nucleaire fall-outs; uiteindelijk werd het geen van bovenstaande. Het werd Kokopelli’s Cave of Koko’s Cave. Hoewel het in sommige opzichten geïnspireerd is door de architectuur van de Pueblo’s, is het nu ingericht met de meeste voorzieningen die je zou verwachten van een gezellig bed & breakfast.

Dus gebruikten de gebroeders Zink hydroboren en blazen om steen te verwijderen, waardoor er een donutvormige holte in het levende zandsteen ontstond. Binnenin bleef een grote centrale pilaar over om het solide rots dak overeind te houden. Er was een hoofdopening voor een deur en een secundaire doorboring voor een balkon met uitzicht – het kijkt uit over de vallei van de rivier La Plata met een verticale val van 90 meter naar de valleibodem.

Een rotsachtig pad daalt af in de vallei en leidt naar het verblijf van Koko’s Cave in New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
De ingang van de grotwoning van dhr. Black, uitgehouwen uit levend zandsteen op de zijkant van een klif in New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

In het begin was deze ruwe, leegstaande holte onafgewerkt, ongemeubileerd en jarenlang ongebruikt. Het werd een hangplek waar jongeren een feestje gaven. Het werd een blanco canvas voor vandalen en al snel was de binnenkant van de grot bedekt met graffiti en rook van kampvuren.

Uiteindelijk kreeg dhr. Black er genoeg van en versperde de ingang met stalen deuren van een halve centimeter dik en de plek kreeg de legende van een krankzinnig mannenproject. Dat wil zeggen, tot 1993.

De tijd verstreek. Uiteindelijk kwam de zoon van Black terug van zijn eerste periode bij de luchtmacht en hij zou doorgaan waar zijn vader was gebleven. Hij zou van de grot iets anders maken dan een bunker, kantoor of klifpaleis. Het zou ook geen thuis worden, maar iets heel anders.

Een kijkje in Koko’s Cave toont de woonkamer, de open haard en de ingang aan de voorkant. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
Deel van de leefruimte in Koko’s Cave verblijfplaats in New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

“Vader besloot dat de logistiek van het verhuizen van zijn kantoor omslachtig was en hij liet het kantoor voor wat het was,” vertelde de zoon van dhr. Black aan The Epoch Times. “Bij wijze van experiment verplaatsten we mijn verloofde en haar hond er een jaar lang in toen ik mijn carrière als FBI-agent in Las Vegas begon.

In 1994 was het huis af en comfortabel om in te wonen. Nadat zijn zoon trouwde, maakte dhr. Black er een bed & breakfast van, zoals het nu nog steeds is.

Het is comfortabel maar ook de droom van een geoloog. De texturen zijn wonderbaarlijk, want de muren laten zandsteenlagen zien die in Ojo Alamo zijn afgezet vlak boven de grens van de laatste grote uitsterving toen de dinosaurussen verdwenen – in het vroege Cenozoïcum, 65 miljoen jaar geleden.

Zicht op de woonkamer in Koko’s Cave domicilie in New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
Een nagebouwde kiva lijkt op een traditionele Puebloaanse haard. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

Koko’s Cave is geïnspireerd op de ronde stenen haarden waar de Puebloans ooit bijeenkwamen, kiva’s genaamd. Hier zie je een nagebouwde constructie van plaatselijke zandsteen met een orno-open haard. Er zijn vandaag de dag nog steeds veel kiva’s te vinden in Cave Palace.

Moderne gemakken werden geleverd dankzij elektrische en andere voorzieningen die door een schacht van 30 meter naar de klif erboven liepen. Het gat doet ook dienst als ventilatieschacht. Nu hebben ze stromend water voor een jacuzzi met een waterval die dienst doet als douche. Natuurlijk zijn er, zoals bij elk bed & breakfast, een keukentje en wasfaciliteiten.

Een blik op het keukentje in Koko’s Cave in New Mexico. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
(Links) De badkamer heeft een jacuzzi en een watervaldouche; (Rechts) Een kijkje in de keuken van de grot waar ook een wasmachine en droger staan. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

De plattegrond is een vrij vloeiende ring van ongeveer 518 vierkante meter. De badkamer is de enige kamer met een ingebouwde muur. Afvoerpijpen lopen in uitgegraven groeven onder de vloeren naar een septisch systeem in de vallei.

“De grot is met een klein budget gebouwd,” zei de zoon van dhr. Black. “Gelukkig kozen mama en mijn zus uitstekende kleuren voor het tapijt en de werkbladen.

“De grot zit door de natuurstenen muren vol textuur en we hebben bewust vermeden om daar nog iets aan toe te voegen.” Ze richtten de grot in met bekleding van espenhout.

Uitzicht op de grote slaapkamer in Koko’s Cave. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)
Een prachtige zonsondergang gezien vanaf de patio van Koko’s Cave. (Met dank aan Kokopelli’s Cave)

Je kunt Koko’s Cave bezoeken voor een vakantie, overnachten in de gezellige grotkamers en je vergapen aan het prachtige uitzicht, misschien wel zoals de Puebloans dat deden in de 12e eeuw. De eigenaars ontmoeten je op de parkeerplaats van een kerk in het nabijgelegen Farmington. Je rijdt naar de vallei en daalt via een stenen pad halverwege de klif af naar een gezellige alkoof van een ingang (neem een rugzak mee en vermijd omslachtige bagage!).

Farmington is dichtbij, dus je kunt snel naar de supermarkt of uit eten gaan. Je zult je huisdieren thuis moeten laten, want de eigenaars willen de plaatselijke schattige beestjes – eekhoorns, eekhoorns, ringstaartkatten en kolibries – aanmoedigen om bezoekers gezelschap te houden tijdens hun verblijf.

Nu wordt het veel duidelijker waarom iemand, of het nu dhr. Black is of de voorouderlijke Puebloans, een rots grot als woonplaats zou willen. Vind je ook niet?

Deel je verhalen met ons op emg.inspired@epochtimes.com, en blijf je dagelijkse dosis inspiratie krijgen door je aan te melden voor de Inspired-nieuwsbrief op TheEpochTimes.com/nieuwsbrief

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (5 november 2023): ‘Cave Sweet Cave?’ Geologist Builds Cozy Cave Abode in Vertical Cliffs in New Mexico—Here’s Why

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.