Thursday, 18 Apr 2024
Chinese politieagenten lopen buiten het nieuw gebouwde Museum van de Communistische Partij van China in Peking op 25 juni 2021. (Kevin Frayer/Getty Images)

CCP breidt censuur uit over de hele wereld, met hulp van Amerikaanse technologie

"De censuur van de CCP vormt een grote bedreiging voor de diplomatieke, economische en nationale veiligheidsbelangen van de VS," aldus het rapport.

Het Chinese regime heeft het “meest uitgebreide en doordringende” controlesysteem ter wereld, dat bepaalt wat Chinese burgers kunnen zeggen. In de afgelopen tien jaar is de censuur van Peking steeds meer wereldwijd doorgedrongen, wat een grote uitdaging vormt voor de Amerikaanse belangen, volgens een nieuw rapport van het Congres.

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft haar inspanningen verdubbeld om de verspreiding van meningen en verhalen die zij schadelijk acht voor haar belangen over de hele wereld te belemmeren, volgens een rapport van de U.S.-China Economic and Security Review Commission (USCC) dat op 20 februari is uitgebracht.

“Deze onderneming heeft meerdere sporen nagelaten, waaronder het straffen van Amerikaanse particuliere bedrijven en personen die standpunten verkondigen die de CCP bezwaarlijk acht, het beperken van de toegang van de VS tot economische gegevens en het voeren van desinformatiecampagnes gericht op het zaaien van verdeeldheid binnen de Amerikaanse samenleving,” aldus het rapport.

Volgens het rapport heeft de Partij enorme bedragen gestoken in het bevorderen van haar vermogen om de wereldwijde opinie vorm te geven. Om bijvoorbeeld de discussie over Pekings mensenrechtenschendingen in Xinjiang en Tibet of andere gevoelige onderwerpen zoals Taiwan te beperken, hebben Chinese censoren regelmatig overzeese sociale mediaplatforms overspoeld met irrelevante inhoud.

Assistentie door Amerikaanse technologie

Volgens het rapport gebruikt de CCP censuur als instrument om haar monopolie op politieke legitimiteit te behouden en het gedrag van haar burgers te controleren.

Een groot deel van de rigide controle over het internet is echter gebaseerd op Amerikaanse technologie en expertise. Volgens het rapport heeft China in het verleden grotendeels vertrouwd op hardware onderdelen en software uit de Verenigde Staten om zijn internetcensuur op te zetten en uit te voeren.

Eén voorbeeld, aldus het rapport, was dat China begin jaren 2000 gebruik maakte van routers, firewalls en antivirusproducten van Amerikaanse bedrijven als Cisco en Symantec, waardoor het regime geavanceerde censuur kon uitvoeren.

“Hoewel het regime de afgelopen jaren heeft gestreefd naar industriële onafhankelijkheid, is het censuurapparaat van de CCP nog steeds afhankelijk van Amerikaanse importen, vooral die welke worden gebruikt in opkomende technologieën zoals AI, machine learning en big data-toepassingen,” aldus de onderzoekers.

“Veel van deze AI-gebaseerde hulpmiddelen voor het sturen van de publieke opinie zijn afhankelijk van kant-en-klare componenten die uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd, zoals algemene verwerkingseenheden (GPU’s) en cloud computing-infrastructuur,” aldus het rapport. In het rapport wordt een rapport uit 2019 aangehaald waarin wordt gesuggereerd dat Amerikaanse techgiganten zoals Google en IBM mogelijk samenwerken met Chinese bedrijven om bij te dragen aan het censuurregime van de CCP.

Sommige van de Amerikaanse bedrijven steunen misschien onbedoeld het censuurapparaat van het regime, maar in veel gevallen, zo concludeert het rapport, verbergen buitenlandse bedrijven die in China werken opzettelijk hun banden met China’s veiligheidsdiensten, wat het moeilijk maakt om de nodige zorgvuldigheid te betrachten om te voorkomen dat ze bijdragen aan het censuurapparaat.

COVID-19

“Onder het huidige hoofd van de CCP, Xi Jinping, heeft de CCP de reikwijdte en strengheid van haar censuurapparaat aanzienlijk uitgebreid, met een bijzondere focus op het verstevigen van haar controle over internetinhoud,” aldus het rapport.

In plaats van absolute controle uit te oefenen op alle onderwerpen, hanteert de CCP een flexibele benadering van censuur die een beperkte discussie over gevoelige onderwerpen toestaat, zoals corruptie en wanbeheer door lokale ambtenaren, zolang ze geen bedreiging vormen voor de machtsgreep van de Partij. Op die manier kan het Chinese publiek zijn grieven uiten terwijl de Partij de schuld kan afschuiven op lagere ambtenaren die de bevelen van de centrale autoriteiten “verkeerd” zouden hebben uitgevoerd.

De verscherpte onderdrukking van informatie in eigen land vormt ook een bedreiging voor mensen in het buitenland. Het rapport belicht hoe de CCP reageerde op de uitbraak van COVID-19, die eind 2019 voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan, om de vreselijke kosten van de toenemende censuur van het regime te illustreren.

Dr. Li Wenliang, een oogarts uit Wuhan, probeerde in december 2019 te waarschuwen voor een “SARS-achtig” virus, maar hij werd berispt door de lokale politie en beschuldigd van het verspreiden van geruchten, terwijl de autoriteiten de ernst van de uitbraak probeerden te bagatelliseren. Dr. Li overleed later aan COVID-19.

“Toen de wereld de oorsprong van de COVID-19 pandemie wilde onderzoeken, smoorde China onderzoekers door te beperken wat er gepubliceerd mocht worden en vervolgens overspoelde het binnenlandse en internationale mediaplatforms met desinformatie,” aldus het rapport.

Chinese studenten en hun supporters herdenken dr. Li Wenliang, die de klokkenluider was van COVID-19, dat zijn oorsprong vond in Wuhan, China, en de dood van de arts veroorzaakte in die stad, buiten de UCLA-campus in Westwood, Californië, op 15 februari 2020. (Mark Ralston /AFP via Getty Images)

Om de censuur van het regime tegen te gaan, gaf het rapport, opgesteld door Exovera’s Center for Intelligence Research and Analysis, een denktank uit Virginia, een reeks aanbevelingen aan Amerikaanse beleidsmakers, zoals meer samenwerking met privébedrijven en het ondersteunen van de ontwikkeling en verspreiding van tools gericht op het voorkomen van veelgebruikte ‘informatieverzadigingstechnieken’, zoals het gebruik van botnets om online conversaties over gevoelige onderwerpen te kapen en algoritmisch te manipuleren.

Het stelde voor dat de Verenigde Staten een “openbare advieslijst” zouden opstellen van in China gevestigde bedrijven die hebben bijgedragen aan de censuur van de CCP, inclusief hun dochterondernemingen en lege vennootschappen. Door dit te doen kunnen Amerikaanse technologiebedrijven veel beter hun zorgvuldigheidsplicht nakomen en voorkomen dat ze onbedoeld het censuurregime van China steunen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (23 februari 2024): CCP Expands Its Censorship Efforts Across the Globe, With the Help of US Technology: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.