Thursday, 18 Jul 2024
De Chinese premier Li Qiang (R) en de Executive Chairman van het World Economic Forum (WEF), Klaus Schwab, wonen de openingsceremonie bij van de Annual Meeting of the New Champions (AMNC24) van het World Economic Forum in Dalian, in de Chinese provincie Liaoning in het noordoosten, op 25 juni 2024. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

CCP censureert toespraak premier nadat hij Chinese post-pandemische economie vergelijkt met ‘zieke patiënt’

Nieuwsanalyse

De Chinese premier Li Qiang wordt volgens sommige China-analisten geconfronteerd met een reactie van de Chinese leider Xi Jinping over zijn geringschattende opmerkingen over de Chinese economie.

Peking censureerde de toespraak van de premier, die hij vorige maand hield op het zomerforum in Davos, in een poging om de huidige economische staat van China te verbergen te midden van de machtsstrijd binnen de Chinese Communistische Partij (CCP), vertelden de experts aan The Epoch Times.

Het World Economic Forum (WEF) organiseerde van 25 tot 27 juni in de Chinese stad Dalian de 15e jaarlijkse bijeenkomst van de New Champions, oftewel het zomerforum van Davos.

In zijn toespraak vergeleek Li het economische herstel van China na de pandemie met dat van een persoon die herstelt van een ernstige ziekte en stelde hij een oplossing voor om de kwakkelende Chinese economie te stimuleren.

“In plaats van het toedienen van sterke medicatie, moet het nauwkeurig en langzaam worden aangepast volgens de praktijk van de traditionele Chinese geneeskunde, zodat de wortels geleidelijk kunnen worden hersteld,” zei hij.

Het fundament van de zieke economie moet worden “geconsolideerd en versterkt”, voegde hij eraan toe.

Het regime van Xi reageerde door de toespraak van Li te censureren. De opmerking over het versterken van de Chinese economie werd verwijderd uit de berichtgeving van de Chinese staatsmedia over het evenement. Sommige Chinese media in het buitenland, zoals Lianhe Zaobao in Singapore, lieten de opmerkingen van Li echter staan.

Lai Jianping, een voormalige Chinese mensenrechtenadvocaat en voorzitter van de in Canada gevestigde Federatie voor een Democratisch China, zei dat de toespraak van Li de leider van de CCP woedend maakte.

“Het opperbevel over de Chinese economie is in handen van Xi. Voor Xi is het niet aan Li of hij het medicijn kan geven om de economie te genezen,” vertelde Lai op 29 juni aan de Chinese editie van The Epoch Times.

Hij merkte op dat de opmerkingen van Li vergelijkbaar waren met die van zijn voorganger door de werkelijke economische situatie te onthullen – een gewaagde zet die de woede van de eliteleden van de partij opwekte.

Voormalig premier Li Keqiang verklaarde in mei 2020 publiekelijk dat 600 miljoen Chinezen minder dan 1.000 yuan (ongeveer 140 dollar) per maand verdienden.

In reactie daarop kondigde Xi op 1 juli van het volgende jaar, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de oprichting van de CCP, aan dat “China een gematigd welvarende samenleving heeft opgebouwd”.

De macht van de premier verzwakt onder Xi

Sommige China-waarnemers geloven dat Xi het gezag van Li wil inperken.

Xi heeft bijvoorbeeld een andere ambtenaar aangesteld in plaats van Li om op 25 juni een belangrijke conferentie over wetenschap en technologie bij te wonen.

Ding Xuexiang, lid van het Permanent Comité van het Politiek Bureau van het Centraal Comité, woonde het evenement bij en hield een toespraak, waarmee hij voor het eerst in het openbaar verscheen als hoofd van de pas opgerichte Centrale Commissie voor Wetenschap en Technologie.

Chen Pokong, een in de VS gevestigde China-analist, wees er in een YouTube-video op dat het niet logisch is dat Xi Ding benoemt tot hoofd van de commissie in plaats van Li.

“Ding is in zijn politieke carrière nooit betrokken geweest bij wetenschap en technologie of de economie en heeft geen ervaring met lokaal bestuur. Li heeft daarentegen meer ervaring [op die gebieden],” zei hij.

Chen zei dat Xi van plan is om de invloed van de premier teniet te doen. “Toen voormalig premier Li Keqiang het hoofd was van de National Science and Technology Leadership Group, won hij de steun van veel academici. Xi wil geen vergelijkbare situatie.”

Li is de op één na machtigste figuur binnen de CCP. Hij is lid van het Permanent Comité van het Centraal Comité en premier van de Staatsraad.

Ondanks zijn invloedrijke titels krijgt de premier geen speciale behandeling, zei Chen, en in tegenstelling tot zakenmensen die privéjets bezitten, reist Li met gecharterde vliegtuigen als hij naar het buitenland gaat. “Xi wil Li’s macht beperken en wil niet dat de premier te veel aandacht trekt,” voegde hij eraan toe.

De Chinese waarnemer Lai deelde dezelfde mening als Chen.

“De leider van de CCP heeft de functie van Li al duidelijk gedefinieerd, dat wil zeggen dat hij slechts een secretaris is die bevelen uitvoert en niet in de besluitvormingscirkel mag komen,” zei Lai.

Ontmanteling van de Staatsraad

Met betrekking tot de bestuurlijke hervormingen die Peking in het verleden heeft doorgevoerd, merkte Lai op dat de premier van de Staatsraad primair verantwoordelijk was voor het werk van de regering, terwijl de regerende CCP-leider voornamelijk verantwoordelijk was voor de partijzaken. Onder Xi heeft de Staatsraad echter een significante transformatie ondergaan, aangezien de Raad het grootste deel van zijn bestuurlijke macht bij het besturen van het land en de economie heeft verloren.

In maart 2023 nam Li het premierschap van de Staatsraad over. Tijdens de eerste reguliere vergadering en de eerste plenaire zitting van de Staatsraad benadrukte hij herhaaldelijk dat “de Staatsraad eerst en vooral een politiek orgaan is” en dat het “politiek georiënteerd” moet zijn en “het gezag en de gecentraliseerde leiding van het Centraal Comité van de Partij met Xi Jinping in het middelpunt stevig moet ondersteunen”.

Tegelijkertijd bracht de CCP een plan uit voor de hervorming van partij- en staatsinstellingen. In het plan werden comités op centraal niveau opgericht die zich bezighielden met financiële, wetenschappelijke en technologische kwesties en met Hongkong- en Macau-aangelegenheden. De Staatsraad werd een uitvoerend orgaan van deze comités, waarbij de raad werd ontdaan van zijn financiële leiderschap en onder de directe leiding kwam te staan van het Centraal Comité.

Daarnaast zei Lai dat het Centrale Departement voor Maatschappelijk Werk toezicht houdt op de Nationale Administratie voor Openbare Klachten en Voorstellen. Hij voegde eraan toe dat de CCP ook een andere nieuwe organisatie heeft opgericht, het Nationale Data Bureau, onder leiding van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Al deze organisaties opereren onafhankelijk van de Staatsraad.

Xin Ning heeft bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juli 2024): CCP Censors Premier’s Speech for Comparing China’s Post-Pandemic Economy to a Sick Patient

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.