Saturday, 20 Apr 2024
Chinese paramilitaire politieagenten houden de wacht onder een portret van de overleden leider Mao Zedong voor de Verboden Stad op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 4 juni 2014. Op 4 juni 1989 traden Chinese troepen op tegen pro-democratische demonstranten en doodden en verwondden duizenden studenten in wat vandaag de dag bekend staat als het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. (Foto door Kevin Frayer/Getty Images)

CCP snoeit in politiemacht, experts wijzen op economische crisis en ineenstortingen van voormalige communistische regimes in het verleden

De sluiting van lokale politiebureaus door het regime vanwege de hoge schulden van de lokale overheden te midden van de onrust, lijkt op de tekenen van ineenstorting van voormalige communistische blokregimes.

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft onlangs het aantal lokale politiebureaus in China verminderd, ondanks de toenemende sociale onrust.

Waarnemers in China geloven dat dit is gedaan om de crisis van krimpende inkomsten van de lokale overheid aan te pakken, veroorzaakt door de achteruitgang van de Chinese economie, maar ook als signaal van een dreigende ineenstorting van het regime, vergelijkbaar met dat van het voormalige Oostblok van Europese communistische staten in 1989.

Meizhou Daily, een lokaal medium in de stad Meizhou in de provincie Guangdong, meldde op 10 november dat het Meizhou Municipal Public Security Bureau de sluiting van de politiebureaus van Wuzhou en Dongshan had aangekondigd. Als officiële reden werd opgegeven dat het de bedoeling was om “bestaande politiemiddelen effectief te integreren.”

Twee weken geleden kondigden de openbare veiligheidsdiensten van Qingdao, Yantai en Weifang in de provincie Shandong ook plannen aan om lokale politiebureaus te “ontmantelen en consolideren.” Het Qingdao Public Security Bureau meldde in een officiële aankondiging dat vanaf 23 oktober negen politiebureaus zouden worden samengevoegd met negen andere.

Op dit moment blijft de Chinese economie achteruitgaan, de vastgoedmarkt is traag en de schulden van lokale overheden zijn tot recordhoogte gestegen.

“Ze kunnen niet eens salarissen betalen, de financiën zijn onhoudbaar en veel lokale overheden gaan failliet”, zegt Lai Jianping, een voormalig advocaat op het Chinese vasteland. “In feite zijn ze al failliet. Er is geen andere manier. Het maakt niet uit of het hulppolitie is of niet. Het maakt niet uit welke afdelingen, ze ontslaan mensen, snijden in functies en salarissen. Het is echt moeilijk vol te houden.”

Cheng Chin-mo, universitair hoofddocent en hoofd van de afdeling Diplomatie en Internationale Betrekkingen aan de Tamkang Universiteit in Taiwan, vertelde dit aan the Epoch Times: “De schulden van lokale overheden leiden tot salarisverlagingen voor ambtenaren. Om te overleven plunderen en bestelen deze lokale overheden gewone mensen overal, inclusief het verhogen van boetes. Ze grijpen naar alle middelen om geld bij elkaar te schrapen. Dit zal grote sociale onrust veroorzaken.”

Studenten van medische opleidingen die gelijk loon voor gelijk werk eisen, protesteren op de avond van 12 december 2022 in verschillende Chinese provincies, waaronder Yunnan, Sichuan, Jiangxi en Jiangsu. (Video screenshot/The Epoch Times)

De heer Lai zei: “Wanneer de sociale conflicten toenemen, schaffen ze deze stabiliteitsdiensten af of verlagen ze hun salarissen en voordelen. Het zal hun moraal voor het handhaven van stabiliteit aantasten en zeer schadelijk zijn voor het handhaven van hun heerschappij.

“Als de financiën het nog steeds zouden kunnen ondersteunen en handhaven, zouden ze niet tot dit punt komen, vooral niet om de afdelingen zoals de politie, openbare aanklagers en zelfs de hulppolitie en veiligheid te verzwakken.”

De heer Cheng zei: “Dit is onderdeel van de economische ineenstorting in China. Dit is het begin van de ineenstorting van het Chinese communistische regime. Want daarna zullen we veel sociale onrust en chaos zien, in combinatie met de zeer hoge jeugdwerkloosheid. In dit geval denk ik dat dit de val van de CCP versnelt.”

Dhr. Lai zei dat “deze mensen die ontslagen zijn misschien terug zullen vechten.”

“Omdat velen van hen het werk in feite niet deden uit idealen of moraal, zijn ze een groep aan de onderkant van de samenleving die probeert in hun levensonderhoud te voorzien. Dus om in hun levensonderhoud te voorzien, kunnen ze alles doen, zelfs lid worden van bendes,” zei hij.

Teken van instorting

Over de massale inkrimping van de politiemacht door de CCP zei de heer Cheng het volgende: “Uit onderzoek, vooral naar de ineenstorting van de communistische regimes in Centraal- en Oost-Europese landen in die tijd, blijkt dat dit deel uitmaakt van het uiteenvallen van de hele sociale orde.

West-Berlijners drommen samen voor de Berlijnse Muur terwijl ze toekijken hoe Oost-Duitse grenswachten een deel van de muur afbreken op 11 november 1989. (Gerard Malie/AFP via Getty Images)

“Historisch gezien was dit het geval in de voormalige Sovjet-Unie en later in de voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa, zoals Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Later sloten deze werkloze ambtenaren, vooral de politie en zelfs soldaten die werden ontslagen, zich allemaal aan bij het volk en demonstreerden tegen de regimes, wat al snel leidde tot hun ondergang.

“Ik denk dat zelfs het leger de volgende keer ontslagen zal worden. Deze mensen waren georganiseerd en getraind, en ze zullen in de toekomst een anti-regerings organisatiemacht worden.”

Cheng Jing en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (21 november 2023): CCP Cuts Police Force, Experts Point to Economic Crisis and Past Collapses of Former Communist Regimes

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.