Sunday, 16 Jun 2024
Patiënten staan in de rij voor een spoedcontrole in het nieuwe pediatrische gebouw van het Xinhua Hospital in Shanghai, China, in de nacht van 25 september 2023. De polikliniek voor spoedeisende hulp en nachtzorg is overvol met kinderen en familieleden die wachten op behandeling. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

CCP spreekt eerdere reactie aan WHO tegen in nieuw gezondheidsrapport

Nieuwe bekentenissen van Chinese gezondheidsautoriteiten over COVID-19 onthullen dat de Chinese Communistische Partij haar patroon van leugens over SARS-CoV-2 voortzet.

Chinese gezondheidsautoriteiten hebben toegegeven dat een nieuwe COVID-19 variant infecties heeft veroorzaakt tijdens een snel verergerende uitbraak van longontsteking in heel China, nadat ze de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eind november hadden verteld dat er zich geen nieuwe variant in het land verspreidde.

De Chinese communistische overheidsdienst voor ziektecontrole en -preventie gaf op 15 december een vraag en antwoord vrij over de JN.1 variant van COVID-19. Het zei dat sinds de eerste ontdekking van de lokale JN.1-variant in november en vanaf 10 december, de autoriteiten zeven lokale gevallen in China hebben gedetecteerd.

Volgens eerdere berichten van Chinese media op het vasteland, zoals Economic Observer en The Paper, bleek echter uit gegevens van het Nationaal Biologisch Informatiecentrum van de regerende Chinese Communistische Partij (CCP) dat er al op 11 oktober gevallen van besmetting met de JN.1-variant waren gemeld in Shanghai.

De laatste aankondiging van de CCP staat in contrast met wat ze de WHO op 23 november vertelden nadat het internationale agentschap officieel om gegevens had gevraagd over China’s “ongediagnosticeerde longontsteking” uitbraak, vooral bij kinderen, te midden van meldingen van het “witte long” syndroom dat vaak voorkomt bij ernstige COVID-19 gevallen. CCP-functionarissen reageerden op het verzoek van de WHO door te zeggen dat er geen “ongebruikelijke of nieuwe ziekteverwekkers” waren gevonden in de verschillende regio’s van China, waaronder Peking en de provincie Liaoning, en dat er ook geen abnormale klinische manifestaties waren gevonden.

De golf van longontsteking begon zich in september in China te verspreiden, bereikte een piek halverwege oktober en verergerde verder in november, terwijl de uitbraak zich over het hele land bleef verspreiden. De CCP schreef de uitbraak toe aan kruisinfecties van griep, mycoplasma longontsteking, respiratoir syncytieel virus, rhinovirus en andere luchtweginfecties, terwijl COVID-19 werd vermeden en gebagatelliseerd.

In november meldden verschillende landen in Azië, Europa en de Verenigde Staten dat het aantal gevallen van longontsteking bij kinderen sterk was gestegen ten opzichte van oktober.

JN.1 Variant

JN.1 is de tweede generatie subtak van de COVID-19 Omicron BA.2.86 variant en wordt verondersteld besmettelijker te zijn.

Tussen 1 en 3 december heeft de CCP vijf nieuwe Chinese COVID-19-vaccins voor “noodgebruik” goedgekeurd, waarvan één gericht op de BA-stam van het SARS-CoV-2-virus dat COVID-19 veroorzaakt, naast de XBB-varianten.

Dr. Dong Yuhong, een Europese expert op het gebied van virologie en infectieziekten en medewerker van The Epoch Times, vertelde The Epoch Times op 18 december dat Chinese media op het vasteland zeiden dat JN.1 al in oktober in China was gemeld, maar de CCP zei later dat het virus voor het eerst in november was ontdekt. Volgens officiële gegevens van de Chinese autoriteiten zijn er in twee maanden tijd echter maar zeven gevallen geweest.

Ondertussen verspreidt ongediagnosticeerde longontsteking zich al een paar maanden over China, met overweldigende berichten op sociale media die melden dat veel mensen besmet zijn. Hun symptomen, China’s overvolle ziekenhuizen en wachtrijen voor begrafenisondernemingen zijn een herhaling van de taferelen die te zien waren tijdens de massale COVID-19 uitbraak in januari van dit jaar, nadat de CCP in december vorig jaar haar strenge afsluitingsmaatregelen had opgeheven uit angst voor massale protesten en onrust onder de bevolking.

De CCP is door de internationale gemeenschap beschuldigd van het ernstig onderrapporteren van COVID-19-gerelateerde gegevens en het verdoezelen van de omvang van de COVID-19-uitbraak in China sinds de eerste uitbraak in Wuhan eind 2019. COVID-19 werd oorspronkelijk “Wuhan longontsteking” genoemd vanwege de oorsprong en symptomen van de ziekte.

Dr. Dong gelooft dat COVID een grote bijdrage levert aan de golf van longontstekingen die inwoners van China treft. Ze wees er echter op dat in veel ziekenhuizen “wanneer ze ernstige gevallen zien met het ‘witte long’ syndroom, de artsen direct zeggen dat het ‘mycoplasma longontsteking’ is en niet eens testen op de COVID-19. Dit is onredelijk in termen van statistische epidemiologie. Dit is onredelijk vanuit het oogpunt van statistische epidemiologie.”

China’s CDC heeft meestal “mycoplasma longontsteking” de schuld gegeven van de huidige uitbraak van longontsteking.

Dr. Dong zei dat JN.1 meerdere eigenschappen heeft. Naast de snelle overdrachtssnelheid, die zeven tot acht keer sneller is dan de originele XBB, heeft het ook een verbeterde immuunontwijkingscapaciteit vanwege twee nieuwe mutaties.

Op 12 december vertelde Wang Pengfei, een onderzoeker aan de School of Life Sciences van de Fudan University in Shanghai, aan The Paper dat gezien de daling van het aantal antilichamen na de vorige COVID-19 infectiegolf en de sterke immuunontwijking van JN.1, het mogelijk is dat de ziekte in 2024 in China van januari tot maart een piek bereikt. Vanwege de complexe infectieachtergrond van de huidige bevolking is het echter moeilijk om de intensiteit van de nieuwe ronde van ziekte-uitbraak te voorspellen.

Patiënten worden verzorgd door familieleden en medisch personeel terwijl ze op bedden liggen in het atrium van een druk ziekenhuis in Shanghai, China, op 13 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

De JN.1 subvariant werd voor het eerst gedetecteerd in monsters verzameld in Luxemburg op 25 augustus. Sindsdien is de ziekte gemeld in meer dan een dozijn landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal, Spanje, Nederland en IJsland.

Op 8 december nam de U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) JN.1 voor het eerst apart op in zijn COVID-virus nowcast (SARS-CoV-2 Nowcast), met de mededeling dat JN.1 momenteel de snelst groeiende COVID-virusvariant in de Verenigde Staten is. Vanaf die dag schatte het CDC dat JN.1 15 tot 29 procent van de heersende mutantstammen in de Verenigde Staten uitmaakte. Aan het einde van oktober was het slechts goed voor minder dan 0,1 procent van de COVID-19 mutante stammen in de Verenigde Staten.

Dr. Dong zei: “Met zo’n snelle groei van infecties in het buitenland klinkt het heel vreemd dat de groei in China zo traag is en het aantal gevallen nog steeds op een niveau van één cijfer ligt. Omdat we tijdens de pandemie van de afgelopen jaren hebben gezien dat de uitbraak in China in principe synchroon loopt met de uitbraken in het buitenland.”

Wat betreft de timing van de erkenning door de CCP van de nieuwe variant die de infectie veroorzaakt, vertelde commentator Zhong Yuan op 18 december aan The Epoch Times dat de CCP eerder had geweigerd om te erkennen dat COVID-19 varianten de uitbraak konden veroorzaken, omdat ze hoopten de schuld op andere landen te kunnen schuiven.

“De CCP geeft niet toe dat er weer een golf COVID in het land is en zegt alleen dat het griep of longontsteking is. Het heeft echter opnieuw preventiemaatregelen ingevoerd die precies hetzelfde zijn als de vereisten voor COVID-epidemiepreventie en is stilletjes opnieuw begonnen met COVID-19 PCR-tests,” zei hij.

Snel verergerende uitbraak

De uitbraak van longontsteking op het Chinese vasteland verergert snel en een groot aantal mensen in het hele land is besmet. Burgers hebben aan de media verteld en op sociale media gepost dat de ernst van de epidemie het voorstellingsvermogen te boven gaat.

Een behandelend arts van de afdeling Traditionele Chinese Geneeskunde van een tertiair ziekenhuis plaatste een video op haar geverifieerde account “TCM Inheritance Health,” dat 1,31 miljoen volgers heeft, waarin ze op 15 december zei dat “de nieuwe COVID-19 mutante stam is gekomen en dat de infectie explosief toeneemt. Er kan een piek van infecties zijn rond Nieuwjaarsdag.”

Ze voegde eraan toe dat de recente uitbraak van “mycoplasma longontsteking” in Xi’an, de provinciehoofdstad van Shaanxi, nog steeds voortduurt. Als een kind eenmaal geïnfecteerd is, zal het erg pijnlijk zijn en als je niet oppast, zal het “witte longen” veroorzaken.

Artsen bekijken een CT-beeld van een long in een ziekenhuis in Yunmeng county, stad Xiaogan, in de Chinese provincie Hubei in het midden van China op 20 februari 2020. (AFP via Getty Images)

Tao Yuan, plaatsvervangend hoofdarts van de afdeling Oogheelkunde van het Tweede Volksziekenhuis van Jinan, zei op 13 december in een video dat de uitbraak van “mycoplasma longontsteking” in de provincie Anhui in het oosten van China de laatste tijd steeds ernstiger is geworden. En “mycoplasma longontsteking” begint zich op grote schaal te verspreiden in de provincie Shaanxi in het noordwesten van China, waar veel ziekenhuizen vol liggen met kinderen die hoesten en koorts hebben.

De plaatsvervangende hoofdarts van het Departement voor Traditionele Chinese Geneeskunde zei in een post op sociale media op 15 december dat er een grote uitbraak is van “mycoplasma longontsteking” in de provincie Shaanxi.

Mevrouw Hong, die in het district Weicheng van de stad Xianyang in de centrale provincie Shaanxi woont, vertelde op 13 december aan The Epoch Times: “Ik heb ook verkoudheidsachtige symptomen en voel me erg ongemakkelijk. Veel buren zijn besmet. Mijn familieleden die besmet zijn, zijn naar het ziekenhuis gegaan maar konden geen ziekenhuisbed krijgen. Ik had niet verwacht dat de uitbraak nu zo ernstig zou zijn. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven en het is weer een grote golf.”

Mensen met beschermende maskers lopen op de Nanjing-weg in Shanghai, China, op 11 dec. 2022. (Hu Chengwei/Getty Images)

De autoriteiten van Xianyang hebben onlangs een bericht uitgevaardigd dat alle inwoners verplicht om de nieuwe COVID-19 vaccinaties te halen.

Mevrouw Wang uit Xianyang City vertelde The Epoch Times: “In de namiddag van 12 december heeft onze gemeente de oproep gedaan. Maar het lijkt erop dat niemand zich wil laten vaccineren. Het hervatten van de vaccinatie laat zien dat de COVID-19 epidemie zich opnieuw verspreidt, en het is al zeer ernstig.”

Een netizen in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China, wiens accountnaam “Ginseng Tree Takes You Travel” is, zei in haar programma op sociale media op 15 december dat haar tweelingdochters allebei besmet waren met “mycoplasma longontsteking.” De toestand van de jongste dochter is ernstiger. Een röntgenfoto van haar borst toonde aan dat haar “mycoplasma longontsteking” was uitgegroeid tot emfyseem. Het Zunyi Medical University Hospital had een groot tekort aan bedden en ze konden alleen ter observatie in de polikliniek blijven. Pas de volgende dag werden de tweelingmeisjes op de afdeling opgenomen.

Mycoplasma longontsteking infecties leiden meestal niet tot ernstige ademhalingsaandoeningen zoals emfyseem of “witte long” syndroom.

De netizen onthulden dat de wegen naar het ziekenhuis erg druk waren, met mensen die vanuit omliggende provincies en steden naar het topziekenhuis in de provincie kwamen voor behandeling.

Ning Haizhong, Luo Ya, Fang Xiao en Li Xi hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 december 2023): CCP Contradicts Earlier Response to WHO in Latest Health Update

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.