Sunday, 16 Jun 2024
Minister van Defensie Lloyd Austin tijdens een evenement in de Rose Garden van het Witte Huis in Washington, D.C., op 25 mei 2023. (Madalina Vasiliu/De Epoch Times)

CCP streeft ernaar wereldorde te ondermijnen temidden van communicatiestilstand

De hoogste defensiefunctionaris van het land zei dat de voortdurende weigering van China om communicatie met de Verenigde Staten te accepteren een bedreiging is voor de nationale veiligheid.

Minister van Defensie Lloyd Austin maakte zijn opmerkingen na de aankondiging dat zijn Chinese collega Li Shangfu had geweigerd hem te ontmoeten tijdens de komende Shangri-La Veiligheidsdialoog in Singapore deze week, hoewel beiden aanwezig zullen zijn.

Ongeacht de beslissing, zei Austin, blijven de Verenigde Staten openstaan voor communicatie met China.

“Ik vind dat jammer”, zei Austin tijdens een persbijeenkomst op 1 juni in Tokio. “Ik zou elke gelegenheid om met Li in gesprek te gaan verwelkomen.”

Austin zei dat Li’s beslissing om hem niet te ontmoeten problematisch was vanwege verschillende gevaarlijke ontmoetingen tussen hun militaire vliegtuigen in de afgelopen maanden.

Eerder deze week voerde een Chinese straaljager een “onnodig agressief” manoeuvre uit in de buurt van een Amerikaans vliegtuig boven de Zuid-Chinese Zee, volgens het Pentagon.

Austin toonde zich bezorgd dat zonder open communicatielijnen een soortgelijk incident “zeer snel uit de hand zou kunnen lopen”.

Hij herhaalde de belofte van de regering om de communicatielijnen open te houden, ongeacht het stilzwijgen van China.

“Het provocerend onderscheppen van onze vliegtuigen en die van onze bondgenoten is zeer verontrustend en we hopen dat ze hun acties zullen aanpassen,” zei Austin. “Ik denk dat de defensiedepartementen op routinebasis met elkaar moeten praten of open communicatiekanalen moeten hebben.”

Oproepen naar China ‘onbeantwoord’

De Chinese Communistische Partij (CCP), die China regeert als een eenpartijstaat, heeft het afgelopen jaar systematisch de communicatie verbroken met ambtenaren van de regering Biden op elk niveau.

Het regime verbrak voor het eerst de regionale militaire communicatie met de Verenigde Staten na het bezoek van toenmalig Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan vorig jaar.

Sindsdien heeft de CCP talloze verzoeken om ontmoetingen met Austin, regionale militaire commandanten en zelfs civiele medewerkers van het ministerie van Defensie afgewezen, aldus Assistant Secretary of Defense for Indo-Pacific Security Affairs Ely Ratner.

“We hebben veel problemen gehad”, zei Ratner tijdens een gesprek op 25 mei met de denktank Center for Strategic and International Studies. “Die verzoeken zijn herhaaldelijk afgewezen of niet beantwoord.”

De regering Biden probeert China nu weer aan tafel te krijgen uit angst dat het gebrek aan communicatie zou kunnen leiden tot een catastrofale miscommunicatie, zoals die waar Austin op zinspeelde.

De regering blijft volharden in haar strategie om Peking te charmeren, over te halen of te dwingen weer met elkaar te gaan communiceren, als onderdeel van de wens om de schijnbare vooruitgang die werd geboekt tijdens de persoonlijke ontmoeting van president Joe Biden met CCP-leider Xi Jinping op Bali afgelopen november, te herhalen.

Tijdens een persgesprek vorige maand beschreef John Kirby, de coördinator voor strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad, het proces als een poging van de hele regering om de “geest van Bali” te herstellen, die het Witte Huis aanvankelijk begroette als een dooi in de Chinees-Amerikaanse betrekkingen voordat een Chinese spionageballon over het vasteland van de Verenigde Staten scheerde.

Sindsdien heeft de regering geworsteld om het Bali-moment te herbeleven. Ambtenaren halen het vaak aan in hun diplomatieke inspanningen, maar het levert weinig op.

VS is ‘zeer bezorgd’

Ondanks de romantisering van Bali door de regering en de voortdurende afwijzingen van de CCP, is het onduidelijk wat de eerdere contacten van de regering met het regime eigenlijk voor goeds hebben opgeleverd.

Toen Austin bijvoorbeeld vorig jaar tijdens de Shangri-La top een ontmoeting had met Li’s voorganger, Wei Fenghe, maakte de toenmalige minister van Defensie van de gelegenheid gebruik om de Verenigde Staten te bedreigen en zwoer hij “een oorlog te beginnen” over Taiwan.

Het is mogelijk dat een ontmoeting met Li de geloofwaardigheid van de VS in Europa zou hebben ondermijnd, aangezien Li sinds 2018 onder sancties valt voor zijn rol in de aankoop van Russisch militair materieel voor China.

Die paar ontmoetingen op hoog niveau tussen China en de VS, zoals de recente ontmoeting van minister van Handel Gina Raimondo met haar CCP-tegenhanger in Washington D.C., hebben geen vruchten afgeworpen.

Volgens Austin blijft het regime vastbesloten om de Verenigde Staten en de internationale orde die zij handhaven te ondermijnen, ongeacht de huidige stand van de internationale communicatie.

“We maken ons grote zorgen over het dwingende karakter van [China] en zijn pogingen om de op regels gebaseerde orde te ondermijnen”, aldus Austin.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 juni 2023): CCP Committed to Undermining World Order Amid Communications Blackout, Austin Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.