Sunday, 16 Jun 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty images)

CCP verdoezelt mysterieuze uitbraak van longontsteking bij kinderen

Ik vertrouw niets van wat de Chinezen zeggen—geen woord', zegt een Amerikaanse wetgever nu agentschappen worstelen om duidelijke gegevens van het Chinese regime te krijgen.

Het gevoel van hulpeloosheid dat het Chinese volk sinds het begin van de COVID-19 pandemie drie jaar geleden bij tijd en wijle in zijn greep hield, keert weer terug nu het land worstelt met een ongeïdentificeerde longontsteking die kinderen ziek maakt en ziekenhuizen overspoelt.

Zieke kinderen, in kinderwagens of gedragen door hun ouders, vullen de wachtkamers van ziekenhuizen, de gangen en de hoofdingangen. Ze wachten uren in de hoop dat hun nummer door de luidspreker wordt afgeroepen voordat de dag voorbij is.

Wachttijden tot 12 uur zijn niet ongewoon—als je al in de rij kunt staan. Na een verblijf tot na middernacht in een ziekenhuis waar het krioelde van de mensen, deelde een inwoner van Peking een foto terwijl hij een ticketnummer in de 1800 vasthield—de plaats in de rij van die dag—en toekomstige bezoekers eraan herinnerde een kruk mee te nemen, want “je kunt nergens zitten als je een infuus nodig hebt.”

Van noord tot zuid zorgt de piek in het aantal ziekenhuisopnames van kinderen door ademhalingsproblemen ervoor dat klaslokalen worden gesloten en dat gezondheidsautoriteiten een golf van aankondigingen uitvaardigen om leraren en leerlingen die zich onwel voelen te vertellen dat ze thuis moeten blijven.

“Iedereen in de klas hoest—je kunt niet eens horen wat de leraar zegt,” vertelde een man met de achternaam Chen aan The Epoch Times, over wat hij hoorde van zijn schoolgaande dochter uit Peking.

Net als drie jaar geleden lijkt de Chinese Communistische Partij (CCP) het risico van de ziekte af te wijzen en vertelt ze een bezorgde Wereldgezondheidsorganisatie dat er geen “ongebruikelijke of nieuwe ziekteverwekkers” of klinische symptomen zijn.

Het regime schreef de opleving gedeeltelijk toe aan een upgrade van een bewakingsmechanisme voor de luchtwegen midden oktober en beweerde dat de bestaande Chinese ziekenhuiscapaciteiten voldoende waren om de situatie aan te kunnen.

Patiënten wachten op artsen in een koortskliniek van het Dongguan People’s Hospital in Dongguan, provincie Guangdong, China, op 20 dec. 2022. (VCG/VCG via Getty Images)

De verklaring van Peking, die zowel het internationale gezondheidsagentschap als de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) letterlijk hebben geciteerd, heeft maar weinigen in China of daarbuiten overtuigd.

Maria Van Kerkhove, waarnemend directeur van de afdeling paraatheid en preventie voor epidemieën en pandemieën van de WHO, zei tijdens een persbriefing op 29 november dat de organisatie “de situatie in China volgt” en “de capaciteiten van de gezondheidszorg over de hele wereld” voor de aanpak van dit soort nieuwe infecties beoordeelt.

Sean Lin, microbioloog en voormalig laboratoriumdirecteur van de afdeling virale ziekten van het Walter Reed Army Institute of Research, toonde zich gefrustreerd over de afhankelijkheid van de WHO van het Chinese regime voor informatie.

“Hoe kun je de gegevens van de Chinese regering vertrouwen?”, zei hij tegen The Epoch Times.

Nadat klokkenluider-artsen in de laatste dagen van 2019 alarm sloegen over de COVID-19 uitbraak in Wuhan, duurde het bijna drie weken voordat het Chinese regime erkende dat het virus zich van mens op mens kan verspreiden. In die tijd en daarna berispten de autoriteiten de medici die hun mond open deden, arresteerden burgerjournalisten en muilkorfden verslaggevers, terwijl ze een internetopruiming organiseerden op elke vermelding van de uitbraak die onwenselijk werd geacht voor het imago.

Veel wetgevers in Washington, vooral Republikeinen, zien nu hetzelfde gebeuren in China.

“We kunnen de Chinezen niet vertrouwen”, zei Rep. Morgan Griffith (R-Va.) op 30 november tegen NTD, het zusterblad van The Epoch Times, een dag nadat hij een brief had ondertekend waarin hij eiste dat het CDC de uitbraak in China zou onderzoeken.

China zal er alles aan doen om te voorkomen dat het lijkt alsof zij de oorzaak zijn van een nieuwe pandemie.

“Ze zijn niet toeschietelijk, ze willen hun gezicht niet verliezen en als gevolg daarvan sterven er mensen.”
Parlementslid Greg Murphy (R-N.C.), een praktiserend chirurg, gelooft ook dat “China er alles aan zal doen om niet de indruk te wekken dat ze het begin zijn van een nieuwe pandemie.

“Ik vertrouw niets van wat de Chinezen zeggen, geen woord,” vertelde hij NTD. “Als je je één keer verbrandt, dan verbrand je je niet nog een keer.”

Een medisch medewerker maakt gebaren in een isolatieafdeling van een Rode Kruis ziekenhuis in Wuhan in de Chinese provincie Hubei op 10 maart 2020. De Chinese leider Xi Jinping zei op 10 maart dat Wuhan het tij heeft gekeerd tegen de dodelijke uitbraak van het coronavirus. (STR/AFP via Getty Images)

Een snel verspreidend pathogeen

Vorig jaar rond deze tijd gaf het regime zijn draconische zero-COVID-beperkingen abrupt op, nadat het de Chinese bevolking jarenlang had gedwongen om te leven in een op- en neerwaartse sperperiode, waarbij voedsel en andere basisbehoeften op het spel stonden.

In de eerste 20 dagen van december 2022 liepen naar schatting honderden miljoenen mensen het virus op. Door de toevloed van infecties en sterfgevallen werden ziekenhuizen en crematoria overbelast.

Kinderen zijn bijzonder hard getroffen tijdens de huidige uitbraak van longontsteking. Grote Chinese kinderziekenhuizen in heel China meldden dat ze de afgelopen weken tot 10.000 patiënten per dag ontvingen.

Een dagelijks record van 13.171 patiënten onlangs in het Tianjin Children’s Hospital was zo’n schok dat de directeur, Liu Wei, een emotionele brief schreef waarin ze pleitte voor begrip van het publiek. De medische werkers, benadrukte ze, zijn ook ouders, sommigen met hun eigen zieke kinderen.

Andere gezondheidswerkers uit de noordoostelijke megastad bevestigden dat hetzelfde patroon zich overal in Tianjin herhaalt, zo niet elders. Naar de dokter gaan in een ziekenhuis betekent voor veel Chinezen in de vroege uurtjes voor hun computerscherm wachten op een plaatsingsnummer, dat dagelijks beperkt is.

“Zelfs als onze kinderen ziek worden, hebben we moeite om een nummer te krijgen. We moeten ook het scherm blijven verversen om te zien of er een nummer beschikbaar komt,” vertelde een medewerker van het Beichen Ziekenhuis aan The Epoch Times. Verder naar het noorden, in de provincie Jilin, zei een medewerker van het Tweede Ziekenhuis van de Universiteit van Jilin dat het ziekenhuis voor de komende zeven dagen volgeboekt was.

Lijkwagens wachten om een crematorium in Peking binnen te gaan op 22 december 2022. Het Chinese regime heeft plotseling besloten om jarenlange afsluitingen, quarantaines en massale testen op te heffen. (STF/AFP via Getty Images)

In sommige ziekenhuizen zaten de wachtkamers zo vol dat kinderen en hun familie voor de poort van het ziekenhuis in de rij moesten gaan staan. Tenten, campingbedjes, opvouwbare stoelen en dekens werden allemaal in gebruik genomen, terwijl degenen die intraveneuze behandeling nodig hadden hangers en hijshaken meenamen om zelf een infuus toe te dienen tijdens het wachten.

De autoriteiten in de Noord-Chinese stad Sanhe voelden de druk en stuurden medewerkers in beschermende pakken om de campussen te ontsmetten. Een man uit Peking, de heer Liu, vertelde The Epoch Times dat het ziekenhuis waar hij verbleef een maskermandaat had ingesteld en familiebezoek had beperkt tot een periode van twee uur per avond.

Mensen die er middenin zitten, vertellen hoe snel en hardnekkig de ziekte is.

Op de Chinese sociale mediasite Weibo deelde een basisschoollerares uit de Zuid-Chinese provincie Hunan hoe de hele klas ‘s nachts ziek werd en thuis bleef. De lerares meldde zich ook ziek na een nacht met hoge koorts, trillende handen, suizende oren en een droge hoest die scherpe pijn in de longen veroorzaakte.

Een moeder van twee kinderen in Peking, wier hele familie onlangs aan de ziekte leed, verwees naar een plaatselijke school waar de helft van de leerlingen ondanks alle voorzorgsmaatregelen besmet raakte.

Mensen wachten op een arts in het First Affiliated Hospital of Zhengzhou University, het grootste ziekenhuis van het land qua aantal bedden, in Zhengzhou, provincie Henan, China, op 30 januari 2023. (VCG/VCG via Getty Images)

“Er is niet veel wat je kunt doen,” vertelde ze The Epoch Times. “Je kunt je maskeren en bedekken zoveel je wilt, maar je raakt toch besmet.”

Het is ook moeilijk om het helemaal van je af te schudden, voegde ze eraan toe. Dagen nadat het hoesten en niezen ophield, kreeg een student van wie gedacht werd dat hij hersteld was, weer koorts.

Je kunt je maskeren en bedekken zoveel je wilt, maar je raakt toch besmet.

Een moeder van twee kinderen uit Peking, wier hele gezin onlangs ziek werd door longontsteking

Zelfs volgens de cijfers van de Chinese autoriteiten, die voortdurend onflatteuze gegevens bagatelliseren, is het beeld nijpend: Peking alleen al meldde meer dan 72.000 besmettingen in de week die eindigde op 26 november.

“China is de grootste verspreider van leugens en bedrog. Gelukkig zijn ze er tot nu toe duidelijk niet in geslaagd om dit in de doofpot te stoppen,” vertelde Rep. Dan Crenshaw (R-Texas) aan NTD.

Vijf Republikeinse senatoren schreven op 1 december een brief aan president Joe Biden waarin ze erop aandrongen het reizen tussen de Verenigde Staten en China te beperken om tijd te winnen om de gevaren van de ziekte te bestuderen.

“Een reisverbod nu kan ons land behoeden voor doden, sluitingen, mandaten en verdere uitbraken later,” schreven de senatoren.

De uitbraak bagatelliseren

De statistieken die zijn vrijgegeven door de Peking Municipal Health Commission zijn tot nu toe het enige gegeven om de ernst van de huidige uitbraak te meten.

Er werden 16 infectiebronnen aangewezen, waaronder griep en mycoplasma—een bacterie die infecties aan de luchtwegen en longontsteking kan veroorzaken—waarmee de officiële retoriek werd herhaald dat andere bronnen dan COVID-19 verantwoordelijk zijn voor het stijgende aantal patiënten.

Een arts bekijkt de CT-scan van een patiënt in een tijdelijk ziekenhuis dat is opgezet voor COVID-19-patiënten in een sportstadion in Wuhan, in de Chinese provincie Hubei in het midden van China, op 5 maart 2020. (STR/AFP via Getty Images)

Chinese staatsmedia hebben de afgelopen maand geprobeerd om het publiek gerust te stellen dat de uitbraak slechts een routine winterpiek is van veel voorkomende ziekteverwekkers van de luchtwegen en dat er weinig reden tot paniek is.

De officiële spreekbuis van de Communistische Partij, People’s Daily, publiceerde een artikel waarin stond dat mycoplasma longontsteking “te voorkomen en te beheersen is”, zinnen die het regime in januari 2020 had gebruikt toen de COVID-19 uitbraak in China internationale bezorgdheid begon te wekken.

Maar de focus op mycoplasma zou wel eens een opzettelijke stap kunnen zijn om te misleiden en af te leiden, volgens de heer Lin, de viroloog.

“De Chinese Communistische Partij wil niet dat de internationale gemeenschap vermoedt dat er in China weer een COVID-golf is,” zei hij, en hij noemde de nadruk op gewone ziekteverwekkers “puur politiek.”

“Er zijn zoveel algemene ziekteverwekkers voor de luchtwegen en de overheid kan ze allemaal de schuld geven, maar dat is niet het echte plaatje,” zei hij.

Het verhaal van de Chinese autoriteiten dat de ziekte waarschijnlijk mycoplasma longontsteking is, roept meerdere vragen op.

Mycoplasma verspreidt zich meestal over een langere periode via druppeltjes, volgens het CDC, dat zegt dat de meeste mensen “niet geïnfecteerd raken” wanneer ze een korte tijd met de geïnfecteerden doorbrengen.

De ziekte is zo mild dat ze niet eens voorkomt bij de 59 soorten meldingsplichtige ziekten op de Chinese CDC-website.

In tegenstelling tot COVID-19 leidt mycoplasma niet tot het “witte long syndroom”—waarbij longgebieden wit oplichten op röntgenfoto’s van de borstkas door vochtophoping—waar Chinese kinderen de laatste tijd wel last van hebben, aldus Dong Yuhong, een analist infectieziekten met 12 jaar ervaring bij de Zwitserse multinational Novartis.

Geen enkel vorig seizoen van ademhalingsziekten heeft de omvang bereikt waarmee China nu worstelt. Een arts van het Anhui Provincial Children’s Hospital, een nationaal medisch centrum, vertelde Chinese media dat zijn ziekenhuis dagelijks gemiddeld 50 “longwasprocedures” uitvoert voor besmette kinderen met ernstige longcomplicaties, tegenover ongeveer 10 per dag in normale periodes. Het hoogste aantal dat ze hebben behandeld is 67 gevallen op één dag.

Conventionele behandelmethoden voor mycoplasma longontsteking hebben ook niet gewerkt. Een kinderarts die ziek werd, vertelde The Epoch Times dat ze “alle mogelijke medicijnen tegen mycoplasma longontsteking heeft gebruikt, maar geen enkele bleek effectief.”

Kinderen krijgen een infuus in een kinderziekenhuis in Peking op 23 november 2023. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft China om meer gegevens gevraagd over een ademhalingsziekte die zich verspreidt in het noorden van het land. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

Volgens de heer Lin is COVID-19 waarschijnlijk nog steeds de drijvende kracht achter de huidige golf.

Waarschijnlijk, zei hij, “hebben sommige van de andere ziekteverwekkers van de luchtwegen hun afweermechanisme van de bovenste luchtwegen vernietigd, dus nu gaat COVID er gewoon recht op af.”

Kinderen kunnen de eerste groep zijn die getroffen wordt, zei hij, maar de infecties hebben zich ook verspreid naar volwassenen.

Chinese media slaan nog steeds een positieve toon aan, maar lijken hun boodschap aan te passen om de verwachtingen naar beneden bij te stellen. Een artikel in de People’s Daily van 27 november citeerde meerdere experts die verklaarden dat er geen “wondermiddel” bestaat voor aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Bij gebrek aan effectieve farmaceutische behandelingen zijn de ziekenhuizen in Peking in een race verwikkeld om afdelingen te openen die traditionele Chinese medische behandelingen aanbieden. Een ziekenhuis in de Oost-Chinese provincie Shandong huurt ervaren kinderartsen in met het oog op de menigte hoestende kinderen die voor de deur staat.

Yiwu, een stad in het oosten van China, gaf nog een noodsignaal af: iedereen—van de overheid tot werkplekken en scholen—werd opgeroepen om tot 15 dagen voedsel in te slaan, waardoor de angst voor een dreigende lockdown werd aangewakkerd.

Censuur

COVID-19 is nog steeds de olifant in de kamer.

Terwijl Xi Jinping zich voorbereidde op zijn recente bezoek aan San Francisco om China te verkopen als een vriendelijke markt voor buitenlandse investeerders, gaf hij ambtenaren persoonlijk de opdracht om de ernst van de uitbraak te verdoezelen en aan te tonen dat een COVID-mutatie niet de oorzaak was, zodat internationale bezoekers niet zouden worden afgeschrikt, vertelde een klokkenluider dicht bij het centrale partijkader in Peking’s Zhongnanhai en het Chinese leger aan The Epoch Times.

In die geest mogen Chinese staatsmedia alleen gezondheidstips promoten die gericht zijn op kinderen, maar niet op volwassenen, zei de persoon.

Het regime geeft nu zes landen in Europa en Azië visumvrije toegang in een poging om het toerisme te stimuleren, dat was gekelderd als gevolg van het strenge zero-COVID beleid.

Passagiers op de internationale luchthaven Peking Daxing in de Chinese hoofdstad op 28 april 2023. (JADE GAO/AFP via Getty Images)

In de noordoostelijke provincie Jilin zei een vrouw wiens zoon witte longsymptomen vertoonde en gediagnosticeerd werd met mycoplasma longontsteking, dat een arts die ze kende haar vertelde dat COVID de hoofdoorzaak was.

“Het is gemuteerd en kan niet worden gedetecteerd door testen,” vertelde de vrouw, mevrouw Li, aan NTD. “De overheid staat niet toe dat mensen erover praten.”

Mevrouw Jin uit Xi’an, centraal China, hoorde hetzelfde van haar neefje die in het ziekenhuis lag: de dokter vertelde hem dat hij COVID had.

“Ze noemden het gewoon onder een andere naam”, vertelde ze aan The Epoch Times, terwijl ze de woorden van de dokter herhaalde.

Het is hetzelfde draaiboek dat het regime een jaar geleden volgde op het hoogtepunt van de verwoestende COVID-golf in december 2022. Peking paste de criteria voor het classificeren van COVID-doden aan en telde alleen degenen die stierven aan COVID of ademhalingsproblemen en sloot iedereen met onderliggende aandoeningen uit.

Mensen die betrokken waren bij het uitgeven van overlijdensakten, waaronder meerdere artsen, vertelden The Epoch Times dat ze de opdracht hadden gekregen om COVID niet te vermelden.

“Schrijf welke oorzaak dan ook, alleen geen COVID,” vertelde een medewerkster van een woonwijk in de noordoostelijke stad Changchun destijds aan The Epoch Times. Op een overlijdensakte van de schoonvader van een lokaal politiebureau die thuis overleed, schreef ze “hersenbloeding.”

Als COVID in het papierwerk werd gespecificeerd, zullen ziekenhuizen, die de lichamen van thuisgestorvenen moeten verwerken, het niet accepteren, zei de medewerker.

In sommige gebieden is zelfs een publieke vermelding van ziekte taboe. Ten minste twee ouders uit Peking en Tianjin vertelden The Epoch Times dat leraren ouders hebben geïnstrueerd om de ziekte van hun kinderen niet in de chatgroepen op school te vermelden uit angst voor “negatieve gevolgen voor anderen.”

“Alles is een nationaal geheim,” vertelde de heer Wei uit Peking aan The Epoch Times.

Ouders met kinderen die lijden aan ademhalingsziekten staan in de rij bij een kinderziekenhuis in Chongqing, China, op 23 november 2023. (CFOTO/Future Publishing via Getty Images)

Historisch patroon

Als de pandemie van drie jaar al een leidraad is, dan is het dat de huidige wetenschappelijke kennis veel te beperkt is om de toekomst te voorspellen, zei Lin.

“We moeten heel nederig zijn tegenover de kracht van de natuur”, zei hij, eraan toevoegend dat het volgens hem tijd is om verder te kijken dan de conventionele perspectieven op het gebied van volksgezondheid en na te denken over “wat er mis is in de samenleving en welke fundamentele manieren er zijn om te verbeteren.”

Hij is niet de enige die voor een holistische benadering kiest.

De oprichter van de spirituele praktijk Falun Gong, Li Hongzhi, vertelde eind augustus aan The Epoch Times dat het virus gericht is tegen de CCP en degenen die de partij blindelings volgen en verdedigen.

Plagen en pest, schreef de heer Li in een essay getiteld “Rationaliteit” in maart 2020, zijn gericht op “het verval van het menselijk hart en moraliteit evenals de massale opbouw van karma.”

Hij adviseert mensen om “ver weg te blijven van de kwaadaardige CCP en zich niet aan te sluiten bij de kwaadaardige Partij.”

Jonathan Liu, een beoefenaar van traditionele Chinese geneeskunde in Ontario, vergeleek het huidige China met de nadagen van opeenvolgende oude keizerlijke dynastieën, waar vernietigende plagen de bevolking decimeerden en de controle van de heersers verslapten.

Epidemieën braken om de twee of drie jaar uit rond de laatste drie decennia van de Oostelijke Han Dynastie, die ook gepaard ging met grootschalige opstanden en gevechten tussen militaire facties.

Een man steekt een lege snelweg over in Wuhan, provincie Hubei, China, op 3 februari 2020. (Getty Images)

Bij de grootste, die drie jaar voor de ineenstorting van het Han-rijk plaatsvond, stierven mensen per clan uit en vrijwel elk huishouden was in rouw, volgens geschriften van Cao Zhi, een volleerd dichter en de zoon van een van de top drie krijgsheren uit die tijd.

“De traditionele Chinese cultuur benadrukt de eenheid tussen de mens en de Hemel,” vertelde Liu aan The Epoch Times. “Als mensen moreel corrupt worden, volgen er rampen. Zo kijken de ouden hiernaar door de lens van vergelding.”

China heeft de afgelopen jaren geen gebrek aan problemen gehad. Naast pandemieën hebben een reeks droogtes en overstromingen op historische schaal gewassen vernietigd, waardoor de angst voor een voedseltekort nog groter is geworden.

Het toerisme is gedaald, de vastgoedsector is in beroering en buitenlandse investeerders trekken steeds vaker weg, waardoor Peking niet over de gebruikelijke hefbomen beschikt om een haperende economie te verlichten. De spanningen met de Verenigde Staten hebben niet geholpen.

In de eeuw van haar bestaan heeft de communistische partij in China gedijt op geweld en bedrog, met een geschiedenis van bloedige politieke strijd en onderdrukking van de mensenrechten die heeft geresulteerd in de dood van tientallen miljoenen Chinezen.

Twee politieagenten in burger arresteren een Falun Gong beoefenaar op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 31 december 2000. (AP Foto/Chien-min Chung)

Het regime heeft steeds geavanceerdere surveillancetechnologieën ingezet om de Chinese bevolking in de gaten te houden, waarbij elk geruis van afwijkende meningen, zowel on- als offline, in bijna realtime wordt gewist. Maar de controle over het publiek lijkt af te nemen.

In een reeks sporadische protesten die in november 2022 uitbraken, gingen jonge Chinezen de straat op en riepen voor het eerst op tot de val van de regerende partij.

Afgevaardigde Roger Williams (R-Texas) beschouwt zulke gebaren als meer dan symbolisch.

“Het laat zien waar de mensen zijn, toch?” vertelde hij NTD.

“Waar ook ter wereld, je wilt je leven, je wilt keuzes hebben. Dat is waarvoor ze opstaan tegen het regime in China.”

Luo Ya en Li Shanshan hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 december 2023): CCP Deploys Cover-Up for Mysterious Pneumonia Outbreak in Children

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.