Wednesday, 17 Jul 2024
Passagiers staan in de rij om door de douane te gaan na aankomst op Hangzhou Xiaoshan International Airport in het oosten van de Chinese provincie Zhejiang op 8 januari 2023. (STR/AFP via Getty Images)

CCP verscherpt uitreiscontroles nu het aantal burgers dat China ontvlucht sterk toeneemt

De CCP zou de controle op buitenlandse reizen van Chinese burgers hebben verscherpt om haar imago te redden aangezien zoveel burgers het land proberen te ontvluchten.

De sterke toename van het aantal Chinese burgers dat China probeert te ontvluchten, zowel op legale als illegale wijze, heeft internationale aandacht getrokken, vooral sinds de draconische “zero-COVID” lockdowns van de Chinese Communistische Partij (CCP) die drie jaar hebben geduurd en talloze humanitaire tragedies hebben veroorzaakt.

De meesten van hen hebben verschillende routes genomen naar de Verenigde Staten, hun ultieme bestemming.

Ondertussen wordt er gerapporteerd dat de CCP de controle op buitenlandse reizen van Chinese burgers heeft verscherpt om haar imago te redden nu er zoveel burgers op de vlucht zijn, in tegenstelling tot de bewering van de CCP dat er nog steeds “vertrouwen” is in haar systeem.

Verschillende routes

Volgens mediaberichten en getuigenissen van vluchtende Chinese burgers aan The Epoch Times, nemen deze Chinese staatsburgers, die afkomstig zijn uit alle lagen van de bevolking, verschillende routes naar de Verenigde Staten.

Mensen met voldoende geld kunnen Mexico binnenkomen via een Schengenvisum of een visum voor kort verblijf. Sommigen gebruiken een Koreaans visum om zonder visum Panama binnen te komen, en sommigen krijgen rechtstreeks een Mexicaans visum via een reisbureau en steken via de kortste route de zuidgrens van de V.S. over.

Andere Chinezen hebben langere routes genomen en vliegen eerst naar Thailand, dan naar Turkije en dan naar Ecuador. Anderen vliegen naar Turkije via Hong Kong.

Meneer Lu, die zaken doet in Thailand, vertelde aan The Epoch Times dat het Chinese regime de uitreiscontroles heeft verscherpt. Zijn volledige naam en die van anderen die in dit artikel worden vermeld, worden uit veiligheidsoverwegingen niet genoemd.

Als mensen een groepsreis maken, zullen ze geen last hebben van grenscontroleagenten. Maar mensen die zelfstandig reizen zullen waarschijnlijk voor langere tijd ondervraagd worden door de douane over hun redenen om naar Thailand te reizen.

“De autoriteiten zijn bang dat mensen nadat ze naar Thailand zijn gegaan, van Thailand naar Turkije of Zuid-Amerika zullen doorreizen om vervolgens de Verenigde Staten te kunnen bereiken,” zei hij. “Sommige mensen uit Chengdu, Luoyang en andere delen van China vertelden me dat wanneer ze China als individu probeerden te verlaten, ze allemaal eerst werden ondervraagd, en de kortste ondervragingstijd was 25 minuten.”

Meneer Lu denkt dat de douane reizigers op deze manier ondervraagt omdat ze orders van hogerhand hebben gekregen om de redenen te achterhalen waarom mensen vertrekken.

Meneer Zhang, die net uit China is gevlucht, vertelde aan The Epoch Times dat toen ze China in september 2023 via Turkije verlieten, het relatief normaal was en er nog niet veel beperkingen waren. Maar sinds begin december vorig jaar begon het land de beperkingen aan te scherpen.

Migranten lopen langs de Amerikaanse kant van de grensmuur van de Verenigde Staten nadat ze zijn overgestoken door een open gat in Jacumba, Californië, op 6 december 2023. (John Fredricks/De Epoch Times)

Zhang zei dat toen een van zijn vrienden in december naar Turkije reisde, de situatie helemaal was veranderd.

“Hij kocht een ticket dat een tussenstop in Chengdu in China vereiste. Dat wil zeggen, hij vloog van Bangkok naar Chengdu en vervolgens naar Turkije,” zei hij. “Toen hij op de luchthaven van Chengdu aankwam, hield het Chinese luchthavenpersoneel hem tegen en probeerde hem uit de internationale zone te sleuren, waardoor hij niet zou kunnen vertrekken. Gelukkig bleef hij bij een andere passagier die Turks is in de internationale zone van de luchthaven en stak hij niet over naar de Chinese kant van de luchthaven. Als hij in het Chinese deel van de luchthaven was beland, had hij het land zeker niet kunnen verlaten. Hij dacht er achteraf over na en vond het nogal eng.”

CCP verscherpt controle om imago te redden

Meneer Yang, een Chinese expat in Thailand, vertelde aan The Epoch Times: “De Chinezen die de middelen hebben om te vluchten, zijn ondertussen al vertrokken nadat de CCP de COVID-19 restricties had afgeschaft. Er vertrekken nu nog meer mensen die eerst tijd nodig hadden om voor hun familie, kinderen, onroerend goed en bedrijven in China te zorgen, dus langzaam maar zeker vertrekken ze.” Hij zei dat het zeker is dat het communistische regime dit probeert te onderdrukken, omdat er nu te veel Chinezen het land ontvluchten.

“Veel Chinezen zijn niet ondervraagd door de nationale veiligheidsdienst van de CCP. Ze hebben niet de aandacht getrokken van de CCP, of lagen niet in het vizier van de CCP, dus konden ze vertrekken. De mensen die ondervraagd zijn door de nationale veiligheidsdienst mogen China niet verlaten, dus moeten ze manieren vinden om het land illegaal te verlaten,” zei hij.

Meneer Wei, die vorig jaar naar de Verenigde Staten kwam, vertelde aan The Epoch Times: “Ik heb van veel mensen gehoord dat de uitreiscontrole in veel [lucht]havens in China momenteel wordt verscherpt.”

Li Beixing, die vorig jaar naar de Verenigde Staten reisde, vertelde aan The Epoch Times: “Het douanepersoneel van de CCP vroeg me om alles uit mijn tas te halen. Daarna namen ze mijn mobiele telefoon mee om mijn communicatie te controleren. Ze ondervroegen me minstens twee uur lang en stelden elke vraag die ze maar konden bedenken.”

Advocaat Liang Shaohua, voormalig chief compliance officer van een vermogensbeheerder op het Chinese vasteland, vertelde The Epoch Times dat iedereen op het Chinese vasteland vroeger een paspoort kon aanvragen, maar dat lijkt nu niet meer het geval te zijn. Degenen die een paspoort hebben, mogen het ook niet verlengen.

Een bericht op Chinese sociale media heeft de afgelopen dagen veel aandacht getrokken. Hieruit blijkt dat het district Lianjiang in de provincie Fujian een bijeenkomst hield met de titel “bijeenkomst van het district Lianjiang om hard op te treden tegen mensensmokkel naar de Verenigde Staten en de controle van de belangrijkste personeelsleden die betrokken zijn bij fraude” om zich te richten op de “vlucht” beweging in het district.

Meneer Wu uit Fujian vertelde The Epoch Times dat het waar is wat er in Lianjiang is gebeurd. “Als iemand daar wordt betrapt, wordt hij beboet tot hij failliet gaat,” zei hij.

Wu zei dat het district Lianjiang de woonplaats is van overzeese Chinezen en bekend staat om de mensensmokkel vanuit het land. Na drie jaar van COVID-19 lockdowns en strenge restricties is een groot aantal mensen weer op de vlucht geslagen en worden veel mensen naar andere landen gesmokkeld, de meesten naar de Verenigde Staten.

“Waarom [moet de CCP] zo hard optreden? De mensen zijn allemaal vertrokken, er is hier niemand meer en dat klinkt niet goed in de internationale gemeenschap,” zei Wu.

Meneer Li in Lianjiang bevestigde ook tegenover The Epoch Times dat Lianjiang de laatste tijd bijzonder streng is geworden. “Het is omdat de CCP bang is voor imagoverlies, dus de hogere ambtenaren onderdrukken lokale functionarissen, en nu mensen gearresteerd worden voor mensensmokkel zullen ze veroordeeld worden tot gevangenisstraf.”

Een agent van de Border Patrol houdt een Chinees koppel aan dat net de Rio Grande vanuit Mexico is overgestoken naar Eagle Pass, Texas, op 25 januari 2022. (Charlotte Cuthbertson/De Epoch Times)

In mei vorig jaar publiceerde de internationale mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders een rapport waarin stond dat de CCP “steeds vaker haar toevlucht neemt tot uitreisverboden om mensenrechtenactivisten en hun families te straffen, maar ook gijzeling van mensen om doelwitten in het buitenland te dwingen terug te keren naar China (een praktijk die ‘persuade to return’ wordt genoemd, een vorm van transnationale onderdrukking), controle van etnisch-religieuze groepen, een gijzeldiplomatie en intimidatie van buitenlandse journalisten”.

Het uitreisverbod van de CCP en andere maatregelen zijn “onwettig en in strijd met het beginsel van bewegingsvrijheid van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, aldus het rapport.

Song Tang en Yi Ru hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 februari 2024): CCP Tightens Exit Controls Amid Sharp Increase in Citizens Fleeing China

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.