Sunday, 19 May 2024
Een patiënt met zuurstof wordt op een brancard binnengereden in een spoedafdeling van een ziekenhuis in Peking, China, op 2 januari 2023. (Getty Images)

CCP wil de wereld besmetten door internationale reisbeperkingen af te wijzen en COVID-gegevens te verbergen: Gordon Chang

Toen eind 2019 voor het eerst een dodelijk nieuw virus opdook in de centrale Chinese stad Wuhan, bagatelliseerde het regime de ernst van het virus en verzweeg het de ware omvang van de uitbraak.

Pas eind januari 2020 maakten Chinese ambtenaren bekend dat het mysterieuze virus in staat was zich tussen mensen te verplaatsen. Door de vertraging in de publieke waarschuwing kon de ziekte zich ontwikkelen tot een wereldwijde pandemie: Tegen de tijd dat Wuhan werd afgesloten, waren er al gevallen gemeld in de Verenigde Staten, Thailand, en verschillende andere landen.

Om de opmars van het virus tegen te gaan, hebben tientallen landen rond februari 2020 reisbeperkingen opgelegd aan Chinese bezoekers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde deze landen ervan “paniek te zaaien”, ook al was een deel van China gesloten.

“Als je die twee dingen samenvoegt, betekent dit dat ze deze ziekte opzettelijk buiten hun grenzen verspreiden,” zei Gordon Chang, auteur en senior medewerker van het Gatestone Institute.

“De reden waarom we die context nodig hebben is omdat we vandaag iets soortgelijks zien. Terwijl deze ziekte door China woedt, openen ze nu de deuren voor Chinezen die het land verlaten voor toerisme. En ze delen geen gegevens. Ze vertellen de wereld niet wat er nu echt aan de hand is in China”, zei de China-expert in een recent interview met het programma “American Thought Leaders” van EpochTV, dat op 7 januari om 19.30 uur ET in première ging.

Gordon Chang, China-analist en auteur van “The Coming Collapse of China”, in de stad New York op 3 januari 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Zijn opmerking kwam er nu het regime steeds bozer wordt over landen die reizigers uit China verplichten een COVID-test af te leggen, maatregelen die werden genomen voordat het regime op 6 januari de grens van het land heropende.

“Wij zullen overeenkomstige maatregelen nemen op basis van het beginsel van wederkerigheid, afhankelijk van de verschillende situaties”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, op dinsdag 3 januari.

China worstelt met een massale uitbraak die zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. De Wereldgezondheidsorganisatie roept op tot transparantie en zegt dat de officiële cijfers van China de werkelijke omvang van de uitbraak onderschatten.

China’s hoogste gezondheidsorgaan is gestopt met het publiceren van dagelijkse infecties en heeft tijdens de huidige uitbraak slechts een handvol sterfgevallen erkend. Maar naar schatting hebben 248 miljoen mensen, ofwel 18 procent van de bevolking van het land, het virus tussen 1 en 20 december opgelopen, volgens een memo van de interne vergadering van de gezondheidsinstantie die online is uitgelekt en die door nieuwsbedrijven zijn bevestigd. Lokale ambtenaren en binnenlandse gezondheidsdeskundigen schatten het besmettingspercentage op meer dan 50 procent in meerdere provincies en op 80 procent in Peking.

Te midden van de explosieve uitbraak heeft het gebrek aan betrouwbare gegevens geleid tot wereldwijde bezorgdheid, met name over de mogelijkheid dat er een nieuwe, gevaarlijkere variant in het land circuleert.

Reizigers van een vlucht uit China betreden het COVID-19 testcentrum op de luchthaven van Parijs-Charles-de-Gaulle in Roissy, buiten Parijs, op 1 januari 2023. (Julien De Rosa/AFP via Getty Images)

De Verenigde Staten en meer dan een dozijn landen eisen nu een negatieve COVID-test voor bezoekers uit China. De Centers for Disease Control and Prevention zei dat de maatregel bedoeld is om de verspreiding van COVID op Amerikaanse bodem tegen te gaan, gezien “het gebrek aan adequate en transparante epidemiologische en virale genomische sequentiegegevens”. Het agentschap overweegt nu maatregelen zoals het nemen van monsters van afvalwater van vluchten uit China om mogelijke nieuwe varianten op te sporen.

Volgens Chang zijn dergelijke maatregelen niet voldoende als het regime opnieuw probeert de wereld “opzettelijk” te besmetten.

“Dat is helemaal verkeerd. Ik bedoel, als China dit weer doet, en het is duidelijk dat ze dat doen, dan moeten we geen binnenkomsten uit China toestaan totdat we weten wat er aan de hand is,” zei hij.

Redenen voor stopzetting van Zero-COVID

Sinds de eerste lockdown van Wuhan had het regime gezworen elke besmetting onder de gemeenschappen uit te roeien door herhaalde tests, snelle lockdowns, langdurige quarantaine en digitale bewaking. Midden oktober, toen de Chinese leider Xi Jinping tijdens het 20e partijcongres een ongekende derde ambtstermijn opeiste, versterkte hij de campagne in communistische stijl, bekend als zero-COVID, ondanks de toenemende economische en menselijke tol.

Na historische landelijke protesten eind november gooide het regime het roer abrupt om en schrapte het grootste deel van het zero-COVID-beleid.

In werkelijkheid stond de lang volgehouden strategie al onder druk vóór de ommekeer, aldus Chang.

“De Wereldgezondheidsorganisatie zei eigenlijk dat het virus al door China woekerde voordat de blokkades op 7 december werden opgeheven, zodat ze zeiden dat het opheffen van de blokkades de piek niet veroorzaakte omdat het er al was”, zei de analist.

“Als je naar de gegevens gaat kijken … zien we dat er echt infecties waren, en nu is het gewoon volledig uit de hand gelopen,” zei hij. De COVID crisis begon al voor de protesten. De officiële dagelijkse infecties schoten omhoog van 3.837 nieuwe gevallen op 5 november tot bijna 40.000 op 27 november, een recordaantal gevallen dat aanleiding gaf tot meer lokale controles. Hoewel de officiële cijfers waarschijnlijk nog steeds een enorme onderschatting zijn, gezien de gewoonte van het communistische regime om gegevens die het imago kunnen schaden, te verdoezelen.

Demonstranten schreeuwen slogans tijdens een protest tegen de strenge zero COVID-maatregelen van de Chinese communistische partij in Peking, China, op 28 november 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Vanaf 26 november braken zeldzame protesten uit tegen de draconische beperkingen in grote steden en op prominente universiteitscampussen in het hele land. Sommige jonge demonstranten in Shanghai gingen nog verder en riepen Xi en de Chinese Communistische Partij (CCP) op om af te treden.

Die moedige stem “maakte de Communistische Partij bang”, zei Chang. “Dat betekent dat de stemming revolutionair was.”

Naast de wijdverspreide woede heeft de strijd tegen COVID een zware tol geëist van de economie. De dagelijkse tests en het voortdurend opsporen van nauwe contacten in de afgelopen drie jaar hebben de lokale financiën uitgeput en de wankele economie van het land onder druk gezet, aldus Chang.

Toen de COVID-uitbraken zich bleven herhalen, was de uitvoering van de dure aanpak “gewoon niet meer mogelijk voor de partij”, zei hij. “Ze hadden gewoon niet de middelen om het te doen.”

Toenemende economische kosten, een vertragende economie, een snelle stijging van de COVID ondanks de verscherpte sluitingen, gecombineerd met de grootste uiting van publieke ontevredenheid in decennia, dwongen het regime er uiteindelijk toe het zero-COVID beleid, dat de CCP lange tijd voorstond, op te geven, aldus Chang.

“Deze vier redenen zijn in wezen de reden waarom de Communistische Partij op 7 december haar beleid niet veranderde, het capituleerde gewoon tot de ziekte. Dit is de ineenstorting van het beleid van de Communistische Partij.”

COVID ‘Veroverd Communisme’

De uitbraken verspreiden zich nu onverminderd door de 1,4 miljard inwoners van het land met een lage natuurlijke immuniteit na drie jaar van strikte afsluiting, waardoor slecht voorbereide ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten en crematoria overladen met lichamen, in wezen een herhaling van wat er begin 2020 in Wuhan en andere Chinese steden gebeurde.

De chaotische taferelen tonen aan dat “het beleid van de communistische partij een mislukking was”, aldus Chang.

De anti-COVID campagne komt voort uit een Chinese communistische ideologie dat de mens boven de hemel staat. “Vechten met de hemel is eindeloze vreugde, vechten met de aarde is eindeloze vreugde, en vechten met de mensheid is eindeloze vreugde,” beweerde Mao Zedong, de eerste leider van de CCP.

“Mao sprak over het veroveren van de natuur, en Xi Jinping dacht kennelijk dat hij de ziekte kon veroveren,” zei Chang.

“We zagen dat de Communistische Partij, ondanks haar grote inspanningen, niet in staat was dit te stoppen. En daarom voltrekt zich nu een tragedie in China.

“En uiteindelijk overwon de ziekte het communisme.”

Jan Jekielek droeg bij aan dit artikel

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 januari 2023): CCP Wants to Infect the World as It Rejects International Travel Curbs, Conceals COVID Data: Gordon Chang

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.