Thursday, 18 Apr 2024
De Chinese leider Xi Jinping loopt langs erewachten tijdens een welkomstceremonie op de luchthaven Vnukovo in Moskou op 20 maart 2023. (Anatoliy Zhdanov/Kommersant Photo/AFP via Getty Images)

CCP wil een wereld waarin ‘iedereen verliest’

WASHINGTON—China’s communistische regime probeert kritieke technologische sectoren te domineren om de wereldorde omver te werpen en de democratische manier van leven te ondermijnen, aldus een voormalige functionaris van het Witte Huis.

De Chinese Communistische Partij (CCP), die China regeert als een eenpartijstaat, maakt gebruik van economisch beleid om wereldwijd illiberalisme te bevorderen, aldus voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien.

“De [CCP] probeert meedogenloos de manier waarop wij ons leven leiden te veranderen”, zei O’Brien tijdens een lezing op 2 augustus bij het Hudson Instituut, een conservatieve denktank.

“Ze proberen de vrijheid [die we hebben] te veranderen, de manier waarop we leven te veranderen en de manier waarop de wereld georganiseerd is. En dat is gevaarlijk.”

Dhr. O’Brien zei dat het CCP-regime “in elke regio van de wereld” opereert en probeert de invloed van democratische landen te ontwortelen en diplomatieke en economische middelen in te zetten om kleinere landen onder druk te zetten.

CCP wil ‘win-verlies’ competitie

Ondanks de veelgeprezen beweringen van het regime over het tegendeel, zegt Mr. O’Brien dat de CCP fundamenteel streeft naar een “win-verlies” competitie waarin haar communistische autoritarisme wereldwijd wordt geëxporteerd door liberale markteconomieën te vernietigen.

“Ze praten over ‘win-win’, maar in werkelijkheid is het ‘win-verlies’. China wint en alle anderen verliezen”, aldus O’Brien.

“In de ogen van [CCP secretaris-generaal] Xi Jinping kan China alleen winnen als alle anderen verliezen.”

Om dat te bereiken, zei O’Brien dat de Verenigde Staten innovatie en samenwerking thuis en met hun bondgenoten moeten blijven stimuleren en hun wereldwijde partnerschappen moeten benutten terwijl het roofzuchtige beleid van de CCP het internationale vertrouwen in China langzaam ondermijnt.

“Een van de grootste voordelen van Amerika is dat we echte bondgenoten hebben en China heeft geen echte bondgenoten,” zei O’Brien.

Amerikaanse soldaten nemen deel aan een gezamenlijke militaire oefening tussen het Amerikaanse 2nd Infantry Division Stryker Battalion en de Zuid-Koreaanse 25th Infantry Division Army Tiger Demonstration Brigade op een trainingsveld in Paju, Zuid-Korea, op 13 januari 2023. (Jung Yeon-je/AFP via Getty Images)

“Ze kopen bondgenoten, ze huren bondgenoten, maar ze hebben geen echte bondgenoten. Wij hebben bondgenoten in Amerika. We hebben bondgenoten die gelijkgestemd zijn en onze waarden en overtuigingen in vrijheid, de rechtsstaat en open markten delen.”

De voortdurende bevordering van “innovatie en creativiteit” door de Verenigde Staten, zei O’Brien, is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het Westen—een term die O’Brien gebruikt om te verwijzen naar alle democratische naties—zegeviert over de CCP.

“Vrijheid kweekt deze ondernemersgeest”, zei O’Brien.

“Ik denk dat in de vrije wereld, in het Westen, innovatie, ondernemerschap [en] nieuwe ideeën ons sterkste gebied is … Ik denk dat we ons voordeel kunnen behouden door innovatie.”

Amerikaanse bedrijven steunen China ondanks IP-diefstal

Toch, waarschuwde Mr. O’Brien, is de competitie nog lang niet voorbij. Het CCP-regime is bezig met een inspanning van de hele samenleving om systematisch Amerikaans intellectueel eigendom (IP) te stelen dat de FBI heeft omschreven als “een van de grootste overdrachten van rijkdom in de geschiedenis van de mensheid.”

“De [CCP] hebben letterlijk triljoenen dollars van ons gestolen,” zei Dhr. O’Brien.

“Dit is een wedstrijd over wiens manier van leven zal heersen.”

Ondanks jaren van concurrentie en voortdurende diefstal van intellectueel eigendom hebben de Verenigde Staten niet de middelen ontwikkeld die nodig zijn om de voortdurende overdracht van gevoelige Amerikaanse technologieën naar China te voorkomen, aldus Assistant Secretary of the Treasury Paul Rosen.

“Op dit moment zijn we van mening dat we geen effectief instrument hebben om het geld en de geavanceerdheid van de knowhow die in deze gevoelige en cruciale technologieën gaat zitten, te richten op landen die zorgen baren,” zei Rosen tijdens een hoorzitting op 31 mei van de Senaatscommissie voor Bank-, Huisvestings- en Stedelijke Aangelegenheden.

“We lopen het risico dat we een gat laten vallen in onze nationale veiligheidsbelangen,” zei hij.

Rosen voegde eraan toe dat de Biden-administratie vastbesloten was om de Amerikaanse veiligheidsbelangen “ijverig” te verdedigen en deze belangen indien nodig voorrang zou geven boven economische ontwikkeling, maar dat ze daarvoor meer middelen nodig had.

De opmerkingen van de heer Rosen bevestigden de getuigenissen van experts die vorig jaar in het Congres werden afgelegd en waarin werd verklaard dat de CCP zich wereldwijd bezighoudt met concurrentiebeperkende en vrije-marktpraktijken en dat het de Verenigde Staten ontbreekt aan adequate niet-veiligheidsinstrumenten om hun belangen te verdedigen.

Ook senator Sherrod Brown (D-Ohio), de voorzitter van de commissie, zei dat de Verenigde Staten decennialang een beleid hebben gevoerd dat China sterker heeft gemaakt ten koste van het Amerikaanse volk.

Hij zei dat de huidige strijd van de natie tegen China te wijten is aan beleid dat ten goede komt aan bedrijfswinsten in plaats van aan het welzijn van Amerikanen en dat Amerikaanse durfkapitaalbedrijven toestaat om de militaire modernisering van de CCP te steunen op kosten van de VS.

Brown voegde eraan toe dat Amerikaanse beleidsmakers “wisten” dat bedrijven miljoenen Amerikaanse banen zouden schrappen ten gunste van spotgoedkope arbeid in China, maar dat ze het regime in de jaren 90 toch een permanente meestbegunstigde handelsstatus gaven. Sindsdien, zei hij, zijn opeenvolgende regeringen er niet in geslaagd om de onbalans in het voordeel van China te corrigeren.

“Veel te lang heeft ons beleid ten aanzien van China multinationals geholpen en werkende gezinnen in de steek gelaten,” zei Brown. “Het vernietigde lokale gemeenschappen; het holde onze productiebasis en onze internationale concurrentiepositie uit.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 augustus 2023): CCP Seeks World Where ‘Everyone Else Loses’: Former White House Official

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.