Wednesday, 12 Jun 2024
Het hoofdkantoor van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta op 23 april 2020. (Tami Chappell/AFP via Getty Images)

CDC antwoordt op beweringen over maskerplicht

De U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft gereageerd op speculaties dat het agentschap opnieuw maskermandaten zou invoeren voor het openbaar vervoer of voor federale ambtenaren.

Een woordvoerder van de CDC vertelde The Epoch Times op 29 augustus dat het aantal COVID-19 ziekenhuisopnames “momenteel laag is voor meer dan 96 procent” van de Verenigde Staten, maar dat het bureau aanraadt dat transportmedewerkers, reizigers, passagiers en anderen het COVID-19 vaccin krijgen “voordat ze op reis gaan.”

“Iedereen kan ervoor kiezen om een masker te dragen in drukke of slecht geventileerde binnenruimtes, ook in het openbaar vervoer en in vervoersknooppunten,” zei de CDC-woordvoerder.

Het agentschap heeft momenteel ook geen mandaat van kracht en het “advies van het CDC voor individuele en gemeenschappelijke acties rond COVID-19 zijn gekoppeld aan het aantal ziekenhuisopnames”, aldus de woordvoerder.

Eerder deze week vertelde een CDC-woordvoerder aan NBC News dat er geen discussies zijn geweest over het terugbrengen van maskermandaten, nadat een handvol ziekenhuizen en kantoren in het hele land deze deze deze maand opnieuw begonnen op te leggen. Er wordt ook gespeculeerd dat federale ambtenaren de mandaten weer zullen opleggen of zelfs zullen aandringen op lockdowns, vergelijkbaar met wat er in 2020 gebeurde.

Tegelijkertijd heeft het CDC geen bijgewerkte richtlijnen met betrekking tot maskermandaten op zijn website gepubliceerd.

Ongeveer een week geleden beweerde een rapport van Alex Jones’s InfoWars dat een hoge ambtenaar van de Transportation Security Administration (TSA), die niet bij naam werd genoemd, hem had verteld dat er in de herfst weer vergrendelingen en mandaten zouden komen. Die persoon noemde discussies tussen ambtenaren van het agentschap als basis voor zijn beweringen.

Een woordvoerder van de TSA vertelde The Epoch Times op 25 augustus echter dat deze beweringen onjuist zijn en dat het agentschap “geen nieuwe eisen heeft en dat er geen vergadering over dit onderwerp is geweest.”

Hoewel de “TSA de bevoegdheid heeft om masker-gerelateerde eisen op te leggen om maskerorders van het CDC met betrekking tot transportsystemen uit te voeren,” “legt de TSA op dit moment geen masker-gerelateerde eisen op,” aldus het bureau.

Benjamin Haynes, een woordvoerder van het CDC, vertelde rond dezelfde tijd aan The Associated Press dat berichten over aanstaande lockdowns “volstrekt onjuist” zijn.

De afgelopen weken is het aantal ziekenhuisopnames door COVID-19 in het hele land gestegen, volgens gegevens van het CDC. Ondanks de stijging is het een van de laagste aantallen ziekenhuisopnames sinds het begin van de pandemie begin 2020.

“Een opleving is geen toename; het is zelfs geen golf”, vertelde Dr. Shira Doron, hoofd infectiecontrole van Tufts Medicine, vorige week aan ABC News. “Wat we zien is een heel geleidelijk en klein stijgend traject van gevallen en ziekenhuisopnames, zonder dat er echt doden vallen, wat geweldig nieuws is.”

Op 29 januari 2021 vaardigde de CDC een bevel uit dat mensen verplichtte om maskers te dragen in het openbaar vervoer, inclusief vliegtuigen, en in vervoersknooppunten, dat werd uitgevoerd en gehandhaafd door de TSA. Een federale rechter in Florida verwierp het mandaat op 18 april 2022, omdat hij vond dat het CDC het bevel niet had gerechtvaardigd en dat het niet de juiste regelgevingsprocedures had gevolgd.

Mandaten

In de afgelopen twee weken zijn een handvol ziekenhuizen in de Verenigde Staten begonnen met het opnieuw invoeren van de verplichting, hoewel sommige ziekenhuizen alleen maskers verplicht hebben gesteld voor personeel, verpleegkundigen en artsen, terwijl patiënten en bezoekers zijn vrijgesteld van de regel. Enkele ziekenhuizen hebben echter maskers verplicht gesteld voor iedereen die de instelling binnengaat.

In Massachusetts bevestigde het UMass Memorial Hospital in een verklaring op 24 augustus dat het opnieuw maskers zou verplichten voor het personeel. Patiënten en bezoekers zijn vrijgesteld van de verplichting, aldus het ziekenhuis.

“We hebben de afgelopen twee weken een dramatische toename gezien van het aantal COVID-19 positieve medewerkers, wat heeft geleid tot blootstelling van zowel collega-verzorgers als patiënten”, luidde de verklaring. “Als reactie hierop, en als beschermingsmaatregel voor onze medewerkers en patiënten, eisen we met onmiddellijke ingang dat zorgverleners zich verplicht afschermen voor alle ontmoetingen met patiënten in alle gelicentieerde klinische ruimten.”

In New York hebben verschillende ziekenhuizen in het noorden van de staat vereist dat iedereen die het ziekenhuis binnengaat een masker draagt. Hiertoe behoren United Health Services in Binghamton, Auburn Community Hospital in Auburn en University Hospital in Syracuse.

In Californië zei een vestiging van Kaiser Permanente in Santa Rosa dat ze het masker opnieuw zouden verplichten, maar een paar dagen later gaven ze een verklaring uit waarin ze zeiden dat het alleen voor het personeel gold.

“Onze bedoeling was om te communiceren dat we vanaf dinsdag de maskeerplicht voor onze medewerkers en artsen hebben uitgebreid naar medische kantoren en klinieken; we verontschuldigen ons voor eventuele verwarring onder de lezers van de Press Democrat,” aldus de bijgewerkte verklaring van het ziekenhuis aan de lokale media.

Behalve ziekenhuizen kondigden ook Lionsgate-studio’s in Zuid-Californië en een universiteit in Atlanta de terugkeer van maskers aan. Maar net als bij Kaiser Permanente zei Lionsgate later dat het maskers niet meer verplicht zal stellen en het suggereerde dat het bedrijf onder druk werd gezet door het Los Angeles Department of Health.

“Het LA County Department of Public Health heeft ons gisteren laten weten dat we de maskereisen met onmiddellijke ingang konden opheffen, en dat hebben we gedaan,” vertelde de studio aan TheWrap. De verklaring voegde eraan toe dat “Lionsgate nooit haar eigen maskerbeleid heeft gewijzigd. Het LA County Department of Health gaf ons de opdracht om de tijdelijke maskerplicht in te stellen nadat we een cluster van COVID-gevallen aan hen hadden gemeld en we zijn verplicht om hun orders op te volgen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (31 augustus 2023): CDC Responds to Mask Mandate Claims

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.