Sunday, 23 Jun 2024
De politie blokkeert Wulumuqi-straat, genoemd naar Urumqi in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

China activeert noodcensuur na massale protesten

Volgens berichten hebben Chinese functionarissen het hoogste niveau van censuur toegepast op de protesten en hebben ze het hardhandig optreden tegen tools die gebruikt worden om de internetcontrole van het land te omzeilen geïntensiveerd. Dit biedt een glimp op hoe het communistische regime reageert op een van de grootste uitdagingen in decennia.

Van de hoofdstad Beijing tot de afgelegen provincie Korla gingen Chinese burgers de straat op om een einde te maken aan de strenge COVID-beperkingen en om vrijheid te eisen. In Shanghai richtten de inwoners hun woede op de Chinese Communistische Partij en haar hoogste leider en eisten dat zij zouden aftreden.

Volgens een uitgelekt bericht dat is gepubliceerd door China Digital Times, een in Berkeley gevestigde website die zich bezighoudt met het archiveren van in China gecensureerde inhoud, riepen de autoriteiten websites op “hun content management te versterken”.

De uitgelekte richtlijn werd naar verluidt uitgevaardigd na een vergadering van de Chinese Cyberspace Administration, de internetregulator van het land, op 28 november, tijdens welke ambtenaren de onlineplatforms opdroegen “Internet Emergency Response Level I, het hoogste niveau van content management” in te stellen.

“Gezien de recente spraakmakende gebeurtenissen in verschillende provincies” moet informatie over straatprotesten en daarmee verband houdende berichten van buitenlandse nieuwszenders die op het internet van het land worden gedeeld “snel worden geïdentificeerd, behandeld en gemeld”, aldus het bericht, dat voor het eerst werd gepubliceerd door een Twitter-gebruiker onder de naam Li Laoshi, een verzamelaar van protestgerelateerde informatie.

Mensen zingen slogans terwijl ze zich verzamelen op een straat in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Met het meest uitgebreide en geavanceerde online censuur- en bewakingsapparaat ter wereld, bekend als de Grote Firewall, blokkeerden de Chinese autoriteiten de toegang tot websites van Google tot The New York Times. Westerse sociale media zijn ook verboden in het land.

Ambtenaren moeten zeer alert blijven en “voorafgaande inhoudscontroles” verscherpen op aankomende “gevoelige data”, waaronder 10 december, de werelddag voor de mensenrechten.

Toegang tot VPN’s beperken

In een afzonderlijke mededeling wordt de ambtenaren opgedragen een “grondige schoonmaak” te houden van virtuele particuliere netwerken, bekend als VPN’s, en andere tools die mensen gebruiken om de internetbeperkingen van het land te omzeilen.

De autoriteiten vragen platforms ook om video’s en andere documenten te verwijderen waarin wordt uitgelegd hoe de firewall kan worden omzeild, wat in de uitgelekte mededeling “schadelijke inhoud” wordt genoemd. Ook worden zoekmachines gevraagd resultaten voor gerelateerde zoektermen te verwijderen.

Een man wordt gearresteerd terwijl mensen zich verzamelen om te protesteren op een straat in Shanghai op 27 november 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Toen afgelopen weekend de protesten losbarstten, hebben Chinese gebruikers van sociale media creatieve manieren ontwikkeld om de censuur te omzeilen in een race om video’s en foto’s over de protesten te verspreiden. Alle details over het protest die met succes opdoken op het streng gecontroleerde internet werden snel weggehaald.

China’s censoren onderdrukken ook commentaren en beelden van wit papier, nu een symbool van verzet nadat jonge demonstranten een leeg vel wit A4-papier omhoog hielden.

Temidden van de binnenlandse censuur werd Twitter, dat van het internet van het land is afgesloten, een platform voor Chinese internetburgers om updates van demonstraties te delen. Mensen gebruiken VPN’s en andere middelen om beelden en opnamen van protesten in heel China met de rest van de wereld te delen.

Eerder deze week vroeg de politie in Beijing om de telefoons van reizigers te inspecteren om te zien of ze VPN’s en buitenlandse apps hebben die in China zijn geblokkeerd, volgens berichten en online video’s.

Bij eerdere demonstraties in Beijing en Shanghai werd zware beveiliging gezien na de ongekende protesten die afgelopen weekend in minstens 10 Chinese steden uitbraken. De laatste keer dat China dergelijke grootschalige protesten zag was in 1989, toen tienduizenden studenten zich verzamelden op het Tiananmenplein in Beijing om op te roepen tot democratie en hervormingen. De CCP reageerde door tanks en troepen te sturen om de jonge demonstranten te verpletteren.

Te midden van patrouilles te voet en zwaailichten van rijen politievoertuigen werden geplande protesten in Beijing de afgelopen dagen naar verluidt afgelast. Op 2 december waren er weinig tekenen van verdere samenscholing.

Terwijl Guangzhou en verschillende andere Chinese steden op 1 december de COVID-beperkingen tot op zekere hoogte versoepelden, vertelden ambtenaren in Jinzhou, een stad in de noordwestelijke provincie Liaoning, de inwoners dat zij de zero-COVID-benadering zullen blijven toepassen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 december 2022): China Activates Emergency Level of Censorship Following Mass Protests

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.