Wednesday, 17 Jul 2024
De Chinese premier Li Qiang (R) spreekt tijdens de 26e ASEAN-China-top op de 43e ASEAN-top in Jakarta, Indonesië, op 6 september 2023. (Yasuyoshi Chiba/Pool/AFP via Getty Images)

China belooft ‘vastberaden’ steun aan Iran in aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas

De Chinese premier Li Qiang zei dat China "zich resoluut verzet tegen elke inmenging van buitenaf in de interne aangelegenheden van Iran."

De Chinese premier Li Qiang zei op 26 oktober dat China Iran “krachtig zal steunen” bij het beschermen van zijn “staatssoevereiniteit, territoriale integriteit en nationale waardigheid” tegen de achtergrond van de oorlog tussen Israël en Hamas.

De heer Li maakte de opmerkingen tijdens zijn ontmoeting met de eerste vicepresident van Iran, Mohammad Mokhber, in de marge van de top van de Shanghai Cooperation Organization in Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, op 26 oktober.

Hij prees het “alomvattende strategische partnerschap” tussen China en Iran en zei dat de twee landen hun bilaterale banden al meer dan 50 jaar onderhouden ondanks “de fluctuerende internationale situatie.”

De heer Li bevestigde opnieuw China’s steun voor Iran en zei dat zijn land “zich resoluut verzet tegen elke inmenging van buitenaf in de interne aangelegenheden van Iran”, aldus een verklaring van de Chinese ambassade in India.

“De twee partijen moeten het alomvattende samenwerkingsplan tussen de twee landen uitvoeren, de Belt and Road-samenwerking bevorderen, wederzijds voordelige samenwerking op verschillende gebieden en uitwisselingen tussen mensen en culturen, waaronder onderwijs, cultuur, toerisme en denktanks, versterken en werken aan nieuwe en duurzame resultaten in de samenwerking tussen China en Iran,” aldus de verklaring.

Dhr. Li beloofde ook om de coördinatie met Iran binnen internationale organisaties te verbeteren, maar hij maakte geen melding van de escalerende spanningen in het Midden-Oosten, die worden aangewakkerd door de voortdurende oorlog tussen Israël en Hamas.

Irans rol in Hamas-aanval

Hoewel er geen duidelijk bewijs is dat Iran direct betrokken was bij de ongekende terroristische aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober, is het islamitische regime altijd de grootste supporter van Hamas geweest.

De dag nadat Hamas zijn verrassingsaanval op Israël begon, gaf Abu Obaidah, woordvoerder van de Al-Qassem Brigades, de militaire vleugel van Hamas, de eer aan Iran voor het mogelijk maken van het bloedbad.

“We danken de Islamitische Republiek Iran, die ons van wapens, geld en andere uitrusting voorzag,” zei hij in een video. “Het gaf ons raketten om Zionistische forten te vernietigen en hielp ons met standaard antitankraketten.

Volgens een rapport uit 2020 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen gezamenlijk tot 100 miljoen dollar per jaar ontvangen van Iran.

Hamasleider Ismail Haniyeh vertelde Al-Jazeera vorig jaar dat Iran 70 miljoen dollar betaalde om de groep te helpen raketten en verdedigingssystemen te ontwikkelen. Hij noemde Iran de grootste sponsor, hoewel hij zei dat andere landen ook geld geven.

China investeert in infrastructuur voor Iran

Ondertussen heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) de dodelijke aanval van Hamas op Israël niet veroordeeld, waarbij de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi het conflict op 24 oktober een “belangrijke keuze tussen oorlog en vrede” noemde.

Gabriel Noronha, een medewerker van de denktank Jewish Institute for National Security of America, zei dat de CCP Iran “een economische levensader” heeft gegeven door vorig jaar voor naar schatting 30 miljard dollar aan ruwe olie van Iran te kopen en “is van plan om in 2023 nog meer te kopen.”

De inspanning is volgens hem van vitaal belang voor de pogingen van Iran om zichzelf te isoleren van de gevolgen van de sancties onder leiding van de Verenigde Staten.

“Het Iraanse regime probeert zichzelf te isoleren van Amerikaanse en Westerse sancties door de economische banden met Rusland en China aan te halen,” zei Noronha in zijn schriftelijke getuigenis voor het House Financial Services Committee op 26 oktober.

Volgens Noronha heeft Iran meer dan 20 miljard dollar geleverd om buitenlandse terreurgroepen in het Midden-Oosten te steunen en voorziet het Hamas van ongeveer 93 procent van zijn militaire budget.

Veel van dat geld vloeit voort uit de verkoop van olie aan China. Uit een rapport uit 2022 bleek dat China recordhoeveelheden Iraanse olie begon te importeren nadat internationale sancties waren opgelegd.

Het regime stopte medio 2022 met het publiceren van gegevens over de import van Iraanse olie. Toch suggereert een inlichtingenrapport dat China nu olie importeert in een 10 jaar hoog tempo, volgens Bloomberg.

Andrew Thornebrooke en Petr Svab hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 oktober 2023): China Vows to ‘Firmly’ Support Iran Amid Ongoing Israel–Hamas War

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.