Thursday, 20 Jun 2024
Klanten dineren naast een reuzenscherm waarop nieuwsbeelden worden uitgezonden van vliegtuigen van het Oostelijk Theatercommando van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) die deelnemen aan een gevechtspatrouille en "Joint Sword"-oefeningen rond Taiwan, in een restaurant in Peking, China, op 10 april 2023. (Tingshu Wang/Reuters)

China bereidt zich ernstig voor om Taiwan binnen te vallen volgens oud-kolonel van de Amerikaanse marine

Volgens Grant Newsham, gepensioneerd kolonel bij de marine en senior onderzoeksmedewerker bij het Japanse forum voor strategische studies, bereidt China zich in alle ernst voor op een invasie in Taiwan.

Naar verluidt stuurde China op 8 april 42 gevechtsvliegtuigen en acht marineschepen richting Taiwan als reactie op de ontmoeting van de Taiwanese president Tsai Ing-wen met de voorzitter van het Amerikaanse Huis Kevin McCarthy (R-Calif.) op 5 april in Californië.

De acties van Peking kwamen er toen het leger van de Chinese Communistische Partij (CCP) op 8 april aankondigde dat het drie dagen lang gevechtspatrouilles en “Joint Sword”-oefeningen rond Taiwan begon, waarbij ook politiepatrouilles betrokken waren.

Tijdens de oefeningen zijn tientallen Chinese gevechtsvliegtuigen waargenomen die de middenlijn van de Straat van Taiwan en de zuidwestelijke grensbewaking van Taiwan overschreden.

Zelfs op 11 april, na de driedaagse militaire oefeningen, gingen de provocerende militaire acties van het regime door.

“Ze hebben in feite gezegd dat deze wederzijds overeengekomen demarcatielijn in het midden van de Straat van Taiwan er niet toe doet, en [ze] erkennen die niet, en vliegen er nu voortdurend met hun vliegtuigen overheen”, vertelde Newsham onlangs in “China in Focus” op NTD, het zustermediakanaal van The Epoch Times.

“Het is allemaal bedoeld om Chinese capaciteiten op te bouwen om een effectieve en succesvolle aanval op Taiwan te kunnen uitvoeren,” zei Newsham. “Dus alles wat je hier ziet is geen eenmalige actie waarbij China gewoon zijn spierballen toont om Taiwan een beetje terug te trekken of om de Amerikanen terug te laten trekken,” voegde hij eraan toe.

Net zoals een honkbalteam de voorjaarstraining doorloopt voordat het echte seizoen begint, zei hij, warmt de CCP zich op voor een echte oorlog.

“Dit is allemaal veel belangrijker dan een oefening van een paar dagen,” merkte hij op, en drong erop aan “dat we de Chinezen serieus zouden moeten nemen.”

Newsham wees op China’s lancering van vijf raketten, die naar verluidt in de exclusieve economische zone van Japan zijn geland tijdens de schietoefeningen rond Taiwan na het bezoek van de toenmalige Amerikaanse House Speaker Nancy Pelosi (D-Calif.) aan het eiland in augustus 2022.

De zet, zei hij, is een boodschap aan de Japanners dat China Taiwan kan isoleren wanneer het maar wil.

Een test reactie

Hij voorspelde dat het communistische regime in de herfst een daadwerkelijke landingsoefening zal houden voor de eigenlijke invasie.

“Het maakt deel uit van een reeks stappen van de Chinezen om hun mogelijkheden op te bouwen om Taiwan aan te vallen, maar tegelijkertijd testen zij de reactie van Taiwan, de reactie van Amerika, de reactie van de internationale gemeenschap en ook de reactie van de Europeanen,” zei hij.

Volgens hem kan de CCP de vrijheid van het eiland niet tolereren, aangezien Taiwan “functioneert als een zeer goede gezonde democratie, een regering met consensus, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Als zodanig wordt het als een bedreiging beschouwd voor de CCP, die haar eigen volk met dwang bestuurt.

Gezien de strategische ligging van het eiland, zou controle over het eiland het Chinese leger in staat stellen vrij te opereren, naar het noorden te trekken, Japan te omsingelen, naar het zuiden te trekken. Vervolgens zou het dan Australië kunnen isoleren van Amerika en de rest van Azië.

“China’s doelstellingen zijn veel breder dan alleen de westelijke Stille Oceaan. Het idee is om de hele Stille Oceaan af te sluiten, de Amerikanen daar weg te krijgen. En dan staan ook de Atlantische en de Indische Oceaan op het spel,” merkte hij op.

Een klap voor het prestige van de VS

Newsham zei dat het verlies van Taiwan aan China een klap zou zijn voor het prestige van de VS.

“Als wordt toegestaan dat Taiwan wordt onderworpen, laat dat zien dat het Amerikaanse leger, met al zijn macht, niet in staat was om Taiwan vrij te houden, evenals dat de Amerikaanse economische en politieke financiële macht niet kon voorkomen dat China Taiwan innam,” stelde hij.

“Niemand op aarde zal de Amerikaanse beloften van steun en bescherming nog serieus nemen, en dit zou gewoon een enorme klap zijn voor Amerika en alles waar het land voor staat,” zei hij.

Hij verwees naar China’s bemiddeling bij een vredesakkoord tussen Saoedi-Arabië en Iran in maart en zijn vredesvoorstel voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

“Het is volledig een schertsvertoning van de Chinezen, maar het doet hen wel overkomen als vredesbrengers,” merkte hij op.

“En de Chinezen spelen hier voortdurend op in met het argument dat ‘de Amerikaanse democratie en westerse waarden nutteloos en niet goed zijn’. En dat de Chinese aanpak, de communistische aanpak de betere is, de winnende, en dat de Amerikanen op de terugweg zijn,” zei hij.

“Dus we zitten in een politiek gevecht, een psychologisch gevecht maar ook een militair gevecht,” zei Newsham.

Aldgra Fredly droeg bij aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 april 2023): China Seriously Preparing to Invade Taiwan: Former Marine Colonel.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.