Thursday, 20 Jun 2024
Gordon Chang, China-analist en auteur van "The Coming Collapse of China", in New York City op 3 januari 2023.(Samira Bouaou/The Epoch Times)

China en Rusland denken aan het starten van een Wereldoorlog III: Gordon Chang

"China en Rusland zijn van mening dat de Verenigde Staten ten val moeten worden gebracht," aldus Chang.

De leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, en de Russische president Vladimir Poetin overwegen om een Derde Wereldoorlog te beginnen, gedreven door hun gedeelde visie op de toekomstige wereldorde, volgens de bekende China-expert Gordon Chang.

Dhr. Chang, een senior fellow bij de in New York gevestigde denktank Gatestone Institute, verscheen op 25 december op 77 WABC Radio om te praten over zijn nieuwe artikel over China en Rusland. In zijn artikel schrijft hij dat de twee regimes “de kern vormen van een nieuwe as,” en rond deze kern “zijn handlangers en handlangers van handlangers, zoals Iran, Noord-Korea, Algerije en een groot aantal terroristische groeperingen.”

“Xi en Poetin werken over de hele wereld samen”, zei Chang tijdens het interview. “Ze hebben het internationale systeem in tweeën gedeeld. Ze willen de andere helft overnemen. Ze denken er eigenlijk aan om een Derde Wereldoorlog te beginnen omdat ze het voortdurend hebben over het gebruik van kernwapens.”

De bezorgdheid over de relatie tussen het Kremlin en de CCP is toegenomen sinds februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel en de twee buurlanden hun banden aanhaalden tot een partnerschap “zonder grenzen”. China’s nucleaire capaciteiten werden in oktober onder de loep genomen toen het Pentagon in een rapport onthulde dat het communistische regime meer dan 500 operationele kernkoppen in zijn arsenaal heeft, en dat het aantal tegen 2030 naar verwachting tot 1000 zal zijn gestegen. Ondertussen heeft Rusland een voorraad van ongeveer 4.489 kernkoppen, volgens de Federation of American Scientists.

“Wat ze doen is samenwerken in Oekraïne, samenwerken in Gaza en samenwerken in Noord-Afrika. Ze zetten de wereld in brand. En we hebben een regering Biden die zich niet bewust is van wat er aan de hand is,” zei Chang.

De China-expert zei dat China en Rusland kijken naar de reactie van de regering Biden op de islamitische Houthi-rebellengroep in Jemen, die tientallen drone- en raketaanvallen heeft uitgevoerd in de Rode Zee sinds Hamas-terroristen Israël aanvielen op 7 oktober. De door Iran gesteunde Houthi’s hebben zich aangesloten bij Hamas in Gaza.

“We zouden de Houthi-havens moeten aanvallen. En ook de Iraanse havens. Als we dat doen, laten we zien dat we bereid zijn om onszelf te verdedigen,” zei Chang. “Ik denk dat dat de Chinezen en Russen wakker zal schudden, want op dit moment hebben ze de Iraanse aanval op Israël en de Iraanse aanval op de scheepvaart aangewakkerd.”

Hij zei dat door het gebrek aan actie van de regering Biden op zijn aanbevelingen, de Chinezen, Russen en Iraniërs waarschijnlijk denken: “Nou, laten we er op uit gaan en nog wat meer doen.”

Het Witte Huis heeft gezegd dat Teheran “nauw betrokken” was bij de aanvallen van de Houthi’s, een bewering die wordt ontkend door het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Rederijen hebben hun vrachtschepen omgeleid rond Afrika om het Suezkanaal en de Rode Zee te vermijden.

China blijft Rusland steunen ondanks muiterij

In zijn artikel, dat op 25 december werd gepubliceerd, legt Chang uit dat Xi en Poetin geloven dat de Verenigde Staten “zich in een terminale neergang bevinden”, waarbij hij verwijst naar hun gesprek in maart, toen de CCP-leider zijn Russische tegenhanger vertelde dat de twee buren “veranderingen aansturen die in 100 jaar niet zijn voorgekomen.”

De twee leiders geloven ook dat de Verenigde Staten “neergehaald moeten worden”, vandaar de oprichting van hun nieuwe as, volgens het artikel van Chang.

“Xi heeft, onder andere door het uitroepen van een ‘volksoorlog’ tegen Amerika, duidelijk gemaakt dat de VS moet worden vernietigd en Amerikanen moeten worden uitgeroeid. Poetin is minder ambitieus en wil alleen maar dat de VS uit de weg wordt geruimd terwijl hij het Russische Rijk op zijn grootst mogelijke schaal herschept,” luidt het artikel.

Chang sluit zijn artikel af met de vraag wat Poetin zou doen als Xi buurlanden zou binnenvallen. “Dat is niet duidelijk, maar het is zeer waarschijnlijk dat de Russische leider China zal helpen,” schrijft hij.

Het verwachte hoofddoel van een CCP-invasie is Taiwan, een autonoom eiland dat Peking claimt als deel van zijn grondgebied. Xi ziet de overname van Taiwan als een manier om “nationale verjonging” te bereiken, ook al heeft de CCP het eiland nooit geregeerd.

Chang schrijft: “Rusland zou China ook kunnen helpen door te proberen nog meer van de Koereleilanden van Japan af te pakken of door in te grijpen tegen een NAVO-lid, zoals een van de drie Baltische republieken, waardoor de Euraziatische landmassa van de ene kant tot de andere in conflict raakt.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (26 december 2023): China, Russia Think About Starting World War III: Gordon Chang

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.