Thursday, 20 Jun 2024
Chinese paramilitaire politie marcheert binnen de pas geopende internationale luchthaven Daxing in Peking op 28 september 2019. (Noel Celis /AFP via Getty Images)

China gebruikt onmenselijk systeem van ‘collectieve straffen’ tegen families van mensenrechtenverdedigers

Peking gebruikt collectieve straffen om "bekentenissen af te dwingen, familieleden bang te maken en overzeese critici het zwijgen op te leggen."

De Chinese Communistische Partij (CCP) maakt in toenemende mate gebruik van een “onmenselijk, oneerlijk en extralegaal systeem” om de naasten van mensenrechtenverdedigers te straffen, aldus de in Madrid gevestigde mensenrechtenorganisatie Safeguard Defenders in haar nieuwste rapport.

In het rapport, getiteld “Families in angst: collectieve straffen in het China van de 21e eeuw,” staat dat de CCP collectieve straffen gebruikt om “bekentenissen af te dwingen, familieleden bang te maken en critici in het buitenland het zwijgen op te leggen” en het ook gebruikt als “een instrument voor transnationale repressie” om overzeese doelwitten te dwingen terug te keren naar China.

“Collectieve straffen hebben geen basis in de Chinese wet en zijn in strijd met fundamentele internationale mensenrechtenstandaarden,” aldus het rapport. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een document dat in 1948 werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN, stelt dat “niemand zal worden onderworpen aan willekeurige arrestatie, opsluiting of verbanning.”

“De CCP maakt routinematig en informeel gebruik van collectieve straffen als extra controlemiddel naast de wetshandhaving. Familieleden van mensenrechtenverdedigers zijn vaak het doelwit, maar iedereen kan slachtoffer worden,” staat in het rapport, waarbij wordt opgemerkt dat deze doelwitten ook vriendinnen en vrienden zijn,” staat in het rapport.

De CCP beschouwt leeftijd niet als een factor bij het uitvoeren van de straffen, aangezien “iedereen, van baby’s en peuters tot gepensioneerden, het doelwit is.”

Op basis van mediaberichten en interviews identificeert het rapport minstens 50 gevallen van collectieve straffen van 2015 tot 2022. Uit deze gevallen blijkt dat de tactieken van de CCP bij collectieve straffen kunnen worden onderverdeeld in zes categorieën: verlies van vrijheid, verlies van inkomen, verlies van onderwijs, verlies van onderdak, uitreisverboden en fysiek geweld.

Verlies van vrijheid

Het is bekend dat slachtoffers van de collectieve straffen van de CCP in de gevangenis of in detentie zijn gegooid, onder huisarrest zijn geplaatst en zijn onderworpen aan gedwongen verdwijning of onvrijwillige psychiatrische opname, aldus het rapport.

Een voorbeeld in het rapport betreft Wang Zang, een dichter die voor democratie pleit. Hij werd in mei 2020 gearresteerd en zijn vrouw, Wang Liqin, drie weken later.

“Ik denk dat ik werd gearresteerd om te voorkomen dat ik over de zaak van mijn man zou spreken met de internationale gemeenschap. Ze wilden voorkomen dat ik contact zou hebben met de buitenwereld,” zei mevrouw Wang volgens het rapport.

Terwijl het koppel in hechtenis zat, zette de Chinese politie hun vier jonge kinderen, die op dat moment onder de hoede van hun grootmoeder stonden, onder toezicht, volgens het rapport, en veel van hun familieleden werden “bedreigd, lastiggevallen en kort vastgehouden.”

In november 2022 werd het echtpaar schuldig bevonden aan het zogenaamd “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht”—een algemene aanklacht die het Chinese regime vaak gebruikt tegen dissidenten. Meneer Wang kreeg vier jaar gevangenisstraf en mevrouw Wang 2 1/2 jaar. Een maand later werd ze vrijgelaten vanwege de tijd die ze al had uitgezeten.

“Nadat ik uit de gevangenis was vrijgelaten, vertelden mijn familieleden me dat de politie had gedreigd om me opnieuw op te sluiten, Wang Zang verder te straffen en mijn kinderen naar een weeshuis te sturen als ik online zou gaan,” zei mevrouw Wang volgens het rapport.

Na haar vrijlating merkte ze dat haar kinderen anders waren.

“Ik merkte dat mijn kinderen erg veranderd waren. Mijn oudste zoon doet zichzelf soms pijn, terwijl mijn oudste dochter depressief wordt. Ze rent vaak mijn kamer in om zich te verstoppen en te huilen als ze me mist. Mijn jongste dochter wijkt niet van haar oma’s zijde en is bang om alleen te spelen. En mijn jongste zoon praat niet meer,” zei mevrouw Wang.

Op 30 november plaatste ze een bericht op X waarin ze de hoop uitsprak dat “alles goed is” met haar gevangen man, terwijl ze de maanden aftelde voordat hij vrij zou zijn.

“Veel mensen in China zijn het slachtoffer van collectieve straffen, vooral de families van politieke gevangenen. Ik ben moeder en huisvrouw. Het is ongelooflijk dat de politie me beschuldigd van politieke misdaden,” zei mevrouw Wang volgens het rapport.

Uitreisverbod

Als onderdeel van het collectieve strafprogramma verhindert Peking volgens Safeguard Defenders dat slachtoffers China verlaten. Het rapport wijst bijvoorbeeld op het geval van Lin Shengliang, een Chinese rechtenactivist die nu in ballingschap in Nederland leeft.

In 2019 werd de heer Lin veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij “ruzie zou hebben gemaakt en problemen zou hebben uitgelokt,” een andere allesomvattende beschuldiging die door de CCP wordt gebruikt. Volgens het rapport verliet hij China met zijn oudste dochter in augustus 2021.

Lin zei dat hij geprobeerd had om zijn jongere dochter, de 12-jarige Lin Yuyun, uit China te krijgen. Volgens het rapport werd ze echter verhinderd om op 25 juli Shenzhen, China, te verlaten om vijf dagen later aan boord te gaan van een vlucht van Hong Kong naar Nederland. Chinese grensbeambten zeiden dat het meisje China niet kon verlaten vanwege “nationale veiligheidsredenen.”

“Ik denk dat de CCP-autoriteiten [in dit geval] openlijk internationale verdragen over de bescherming van vrouwen en kinderen en hun eigen wetten hebben geschonden. Hoe kan een 12-jarig kind de nationale veiligheid in gevaar brengen? Dit laat zien hoe slecht en zwak dit regime is,” zei Lin volgens het rapport.

Hij was ook boos over het feit dat zijn jongere dochter op 25 juli urenlang in een kleine kamer werd opgesloten.

“Ze zei dat haar geest leeg blijft als ze terugdenkt aan wat er die dag aan de grens gebeurde. Ze was erg bang en in de war toen ze als een crimineel werd behandeld en door zoveel politieagenten werd omringd,” zei Lin.

“Door mijn dochter te beletten om te vertrekken, gebruikt [de CCP] haar als gijzelaar. Ze proberen me te laten stoppen met het bekritiseren van de Chinese regering.”

Momenteel vraagt het reisadvies van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Amerikaanse burgers om “reizen te heroverwegen” naar China vanwege “de willekeurige handhaving van lokale wetten, inclusief met betrekking tot uitreisverboden, en het risico van onterechte detenties.”

‘Doodgeslagen’

Het rapport documenteert ook de dood van Dong Jianbiao, een voormalige mijnwerker uit de Chinese provincie Hunan, in de gevangenis in 2022. Hij was vooral bekend als de vader van China’s “Ink Girl”, Dong Yaoqiong, die livestreamde hoe ze inkt spatte op een poster van CCP-leider Xi Jinping in 2018.

“De politie viel Dong senior lastig op zijn werkplek, hield hem verschillende keren aan, plaatste hem onder huisarrest en stuurde hem uiteindelijk in 2021 voor drie jaar naar de gevangenis nadat hij ruzie had gemaakt met zijn ex-vrouw over de opsluiting van zijn dochter in psychiatrische inrichtingen,” staat er in het rapport.

De familieleden van Dong waren geschokt toen ze zijn lichaam “bedekt met wonden” vonden in september 2022 en verwierpen volgens het rapport de bewering van de politie dat hij was gestorven door “diabetes”. De politie weigerde het verzoek van de familie voor een autopsie en liet zijn lichaam snel cremeren.

“Voor zijn vrijlating stierf deze vader van middelbare leeftijd, die alleen zijn dochter had willen beschermen, in de gevangenis met verwondingen die overeenkwamen met doodgeslagen te zijn,” zo staat in het rapport te lezen.

Bij collectieve straffen gebruikt de CCP andere tactieken—zoals het ontzeggen van werkrechten, het bevriezen van bankrekeningen, het dwingen tot sluiting van bedrijven en het stopzetten van sociale uitkeringen—als manieren om familieleden van mensenrechtenverdedigers te straffen.

“Bij het verzamelen van gegevens en getuigenissen voor dit rapport bevestigden meerdere bronnen dat de CCP onder Xi Jinping het gebruik van collectieve straffen tegen mensenrechtenverdedigers en hun families heeft geïntensiveerd, niet alleen in termen van frequentie, maar ook door het aannemen van meer gevarieerde soorten collectieve straffen,” aldus het rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 december 2023): China Uses Inhumane System of ‘Collective Punishment’ to Target Families of Rights Defenders: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.