Wednesday, 12 Jun 2024
Passagiers lopen door de internationale luchthaven van Hongkong op 8 dec. 2022. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

China heft quarantaineregels voor internationale reizen op temidden van sterke toename COVID-19-gevallen

China heeft aangekondigd dat het zijn jarenlange gecentraliseerde quarantaineregels voor overzeese passagiers afschaft – een belangrijke stap naar een versoepeling van de beperkingen op grensverkeer tijdens de massale heropening van het land.

Vanaf 8 januari 2023 zullen internationale bezoekers vrij zijn om de Chinese grens op het vasteland en Macau over te steken met een negatieve P.C.R.-test geldig tot 48 uur na vertrek, kondigde China’s hoogste gezondheidsautoriteit National Health Commission (NHC) maandag laat aan. Momenteel moeten pas aangekomen reizigers in China een uitgebreide gezondheidsscreening ondergaan voordat zij in quarantaine gaan voor acht dagen, waarvan vijf in een aangewezen hotel of quarantainestation plus drie thuis.

Aankomende passagiers zullen nog steeds maskers moeten dragen aan boord, maar zijn vrijgesteld van QR-code gezondheidscontroles bij de landing, zei de commissie, wat betekent dat zij geen COVID-testresultaten moeten voorleggen aan een Chinese ambassade of consulaat vóór de reis.

Door de langdurige “zero-COVID”-beperkingen zijn de grenzen sinds maart 2020 grotendeels gesloten, waardoor vrijwel alle internationale werknemers, studenten en toeristen het land niet meer in kunnen. Ondertussen veroorzaakten de aanhoudende sluitingen in het kader van de poging van de Chinese leider Xi Jinping om China vrij van het virus te houden, wijdverbreide schade aan de economie van het land en aan de wereldwijde toeleveringsketens en handel. Uit officiële gegevens van het Chinese ministerie van Toerisme blijkt dat China in totaal 27,47 miljoen inkomende toeristen heeft gezien – een daling van 81 procent ten opzichte van het jaar voor de pandemie.

De mogelijkheden voor Chinese burgers om internationaal te reizen zullen ook “op een ordelijke manier worden hervat”, aldus de NHC.

In de nasleep van de laatste aankondiging meldden Chinese media een meer dan achtvoudige stijging van het aantal zoekopdrachten naar internationale vliegtickets op het Chinese reisplatform Tongcheng Travel. De top drie van overzeese bestemmingen bleken Japan, Zuid-Korea en Thailand te zijn, en de meerderheid van degenen die de zoekopdrachten uitvoerden was gevestigd in Chinese metropolen zoals Beijing en Shanghai.

De afgelopen drie jaar hebben de Chinese autoriteiten visumaanvragen afgewezen van burgers zonder duidelijke en noodzakelijke redenen om naar het buitenland te reizen.

Passagiers met beschermende kleding wachten voor ze aan boord gaan van een vlucht van China Southern Airlines naar Guangzhou op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs op 12 mei 2020. (Eric Piermont/AFP via Getty Images)

De aankondiging van 26 december maakte deel uit van een bredere officiële beslissing om de classificatie van COVID-19 te verlagen van het huidige topniveau van categorie A naar de minder strenge categorie B.

Overschakeling van “zero-COVID”

China is het laatste grote land ter wereld dat sinds het begin van de pandemie met COVID-19 is gaan leven en het virus als endemisch behandelt.

China maakte eerder deze maand zonder voorafgaande kennisgeving een ommezwaai in het beleid door bijna alle binnenlandse COVID-19-beperkingen te laten vallen. De abrupte beslissing heeft geleid tot lange wachtrijen voor koortsklinieken en tot lege schappen met koortsmedicatie in apotheken in het hele land.

China’s NHC kondigde zondag aan dat het vanaf deze week zal stoppen met de dagelijkse updates van zijn zeer onbetrouwbare COVID-19 cijfers. Ondanks de wijdverspreide video’s van overspoelde ziekenhuizen en overvolle uitvaartcentra op sociale mediaplatforms, geeft het officiële viruscijfer sterfgevallen in één cijfer aan sinds Peking deze maand de meeste beperkingen heeft versoepeld.

Het blijft onduidelijk of de recente aankondiging zal leiden tot een onmiddellijke toename van buitenlandse bezoekers, gezien het gebrek aan transparantie van het regime en de onverwachte ziektebestrijdingsmaatregelen. Uitgelekte notulen van een NHC-vergadering van 21 december, waarover Bloomberg het eerst berichtte, zeiden dat maar liefst 248 miljoen mensen het virus waarschijnlijk hadden opgelopen in de eerste 20 dagen van december.

De autoriteiten zeiden maandag dat de regelingen voor buitenlanders om naar China te komen, zoals voor familiebezoek, werk en zaken, zullen worden verbeterd en de nodige visa zullen worden verstrekt.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 december 2022): Amid Surge in COVID-19 Cases, China Lifts Quarantine Rules for International Travel

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.