Saturday, 20 Apr 2024
De Britse premier Rishi Sunak verlaat Downing Street 10 om Prime Minister's Questions bij te wonen in het Lagerhuis in Londen op 2 november 2022. (Dan Kitwood/Getty Images)

China is ‘grootste staatsbedreiging’ voor economische veiligheid Groot-Brittannië, zegt Rishi Sunak

De Britse premier Rishi Sunak heeft journalisten op weg naar de G20-top in Indonesië verteld dat China de “grootste staatsdreiging voor onze economische veiligheid” vormt.

China’s leider en hoofd van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, zal aanwezig zijn op de G20-top in Bali en Sunak zei: “Hopelijk krijg ik de kans om met hem te praten.”

Sunak zei tegen verslaggevers in het vliegtuig: “Mijn visie is dat China een systematische uitdaging vormt voor onze waarden en belangen en de grootste staatsdreiging vormt voor onze economische veiligheid.”

Hij zei dat de regering de nieuwe National Security Investment Act zou gebruiken om vitale Britse infrastructuur te beschermen tegen het in handen vallen van bedrijven die de nationale veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen.

“Maar ik denk ook dat China een onbetwistbaar feit is in de wereldeconomie en dat we gedeelde mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering of volksgezondheid, of zelfs het omgaan met Rusland en Oekraïne, niet kunnen oplossen zonder een dialoog met hen,” voegde hij eraan toe.

Sunak zei ook dat Groot-Brittannië zou overwegen wapens te sturen naar Taiwan om zich te helpen verdedigen in geval van een aanval door het regime in Peking.

Sunak herhaalt oproep tot “vreedzame oplossing” van de kwestie Taiwan

Sunak zei: “Ons beleid ten aanzien van Taiwan is duidelijk in de mate dat er geen unilaterale verandering van de status mag komen en dat er een vreedzame oplossing voor de situatie moet worden gevonden. Wij staan klaar om Taiwan te steunen, zoals wij ook klaarstaan om weerstand te bieden aan Chinese agressie.”

Taiwan, dat formeel bekend staat als de Republiek China, wordt door de CCP beschouwd als een schurkenprovincie van China die ooit met het vasteland zal worden herenigd.

Taiwan opereert echter als een soeverein land met een eigen regering, wetgevende macht en rechtsstelsel, onafhankelijk van het communistische regime.

De CCP heeft herhaaldelijk gedreigd met een invasie en het militair afdwingen van de eenwording als Taiwan zich onafhankelijk zou verklaren.

Een jaar nadat de CCP in 1949 de nationalistische Kuomintang had verslagen, erkende Groot-Brittannië in 1950 het regime in Peking en verminderde het zijn betrekkingen met Chiang Kai-Shek, die zich in Taiwan had teruggetrokken.

Het was de eerste westerse mogendheid die dit deed – de Verenigde Staten namen dezelfde stap pas in 1979, zeven jaar nadat president Richard Nixon Beijing had bezocht – maar pas in 1972 ondertekende Groot-Brittannië een overeenkomst (pdf) waarin het erkende dat “Taiwan een provincie van China is en de regering van de Volksrepubliek China erkent als de enige wettelijke regering van China”.

De Amerikaanse president Joe Biden (R) en de Chinese leider Xi Jinping (L) ontmoeten elkaar in de marge van de G-20-top in Nusa Dua op het Indonesische vakantie-eiland Bali op 14 november 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

De Amerikaanse president Joe Biden voerde maandag besprekingen met Xi, waarin hij Beijing beschuldigde van “dwingende en steeds agressievere acties” ten aanzien van Taiwan.

Sunak wordt door veel politieke analisten gezien als een minder harde tegenstander van Beijing dan zijn voorganger, Liz Truss, die in oktober aftrad na een miserabele 49 dagen als premier.

Maar Londen en Peking hebben aanzienlijke meningsverschillen over de eerbiediging van de mensenrechten in Hongkong en in de provincie Xinjiang – waar een grote islamitische Oeigoerse minderheid woont die de afgelopen jaren is vervolgd – en over de weigering van de CCP om de banden met de Russische president Vladimir Poetin te verbreken na de invasie in Oekraïne.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 november 2022): China Is ‘Biggest State-Based Threat’ to Britain’s Economic Security, Says Rishi Sunak

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.