Thursday, 18 Jul 2024
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg spreekt in Boedapest, Hongarije, op 12 juni 2024. (Attila KISBENEDEK / AFP)

China is ”grootste supporter” van Ruslands oorlog in Oekraïne

Als je bang bent voor Chinese agressie in de Zuid-Chinese Zee of in Taiwan, dan zou je je grote zorgen moeten maken over Oekraïne", zei hoofd van de NAVO Jens Stoltenberg.

Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO is het communistische China de belangrijkste partner van Rusland in zijn oorlog tegen Oekraïne.

“China is de belangrijkste ondersteuner van de Russische oorlogsinspanningen in Europa, in Oekraïne,” zei Stoltenberg tijdens een virtuele toespraak voor de Wilson Center denktank op 17 juni.

Stoltenberg voegde eraan toe dat als Rusland de overwinning op Oekraïne zou behalen, de Chinese Communistische Partij (CCP) deze overwinning zou beschouwen als een vrijbrief om haar eigen agressie in de Indo-Pacific uit te breiden en mogelijk een democratisch Taiwan te veroveren.

“Als je bang bent voor Chinese agressie in de Zuid-Chinese Zee of in Taiwan, dan zou je je grote zorgen moeten maken over Oekraïne,” zei hij.

Stoltenberg deelde niet alleen een autoritaire visie op een multipolaire wereldorde, maar zei ook dat de voortdurende steun van communistisch China aan de oorlog van Rusland ook het delen van cruciale technologieën op grote schaal inhield.

“Peking deelt hoogwaardige technologieën zoals halfgeleiders en andere producten voor tweeërlei gebruik met Rusland”, zei hij. “Vorig jaar importeerde Rusland 90 procent van zijn micro-elektronica uit China, die gebruikt worden om raketten, tanks en vliegtuigen te produceren.”

“De oorlog in Oekraïne laat zien dat onze veiligheid niet regionaal is. Het is mondiaal.”

De heer Stoltenberg voegde eraan toe dat de CCP er ook aan werkt om Rusland te voorzien van verbeterde satellietcapaciteiten en beeldvormingsdiensten, die de militaire effectiviteit van Rusland op de slagvelden van Oekraïne direct zouden kunnen verbeteren.

De CCP is niet het enige autoritaire regime dat zich achter de oorlogsmachine van Rusland schaart. Noord-Korea heeft sinds september vorig jaar meer dan 1 miljoen patronen naar Rusland gestuurd en Iran heeft honderden eenrichtingsdrones geleverd voor gebruik tegen Oekraïense doelen.

Stoltenberg zei dat het verkeerd zou zijn om Chinese en Russische agressie als afzonderlijke fenomenen te beschouwen. Het is eerder zo dat de CCP-leider Xi Jinping de oorlog van Rusland expliciet steunt omdat die de Verenigde Staten en hun bondgenoten ondermijnt.

“Ik denk dat het idee dat we een onderscheid kunnen maken tussen de bedreigingen in Europa die uitgaan van Rusland en de bedreigingen in Azië en de Stille Oceaan die uitgaan van China… verkeerd is.”

“Voor de VS is het een enorm voordeel om de NAVO aan boord te hebben wanneer je de uitdaging van China aanpakt. Ik denk dat dat het punt is, en daarom is president Xi zo onvermurwbaar tegen de NAVO. Het is in zijn belang om de NAVO te verzwakken, en daarom zou het in het belang van de VS moeten zijn om de NAVO te versterken.”

De opmerkingen komen in de aanloop naar een NAVO-top in Washington die volgende maand wordt gehouden ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het bondgenootschap.

Het defensieve bondgenootschap heeft nu 32 lidstaten die zich allemaal verplichten tot collectieve verdediging via artikel 5 van de NAVO, dat garandeert dat een aanval op een lid een reactie van alle leden zal uitlokken.

Al meer dan zeven decennia heeft die wederzijdse verzekering op één na voorkomen dat een open oorlog de NAVO-leden in een oorlog stortte.

De enige keer dat er een beroep werd gedaan op artikel 5 was in de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september, toen de NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten zich aansloten bij de daaropvolgende oorlog in Afghanistan.

Na de oorlog in Afghanistan begon het bondgenootschap kritiek te krijgen van sommigen in de Verenigde Staten, waaronder voormalig president Donald Trump, die vaak opmerkingen maakte over de relatief lage investeringen van de Europese leden in defensie.

Sinds 2014 hebben de NAVO-leden afgesproken om te streven naar een basisniveau van defensie-uitgaven gelijk aan twee procent van het BBP. In 2014 haalden slechts drie NAVO-leden dat doel.

Die stand van zaken is echter aan het veranderen door de Russische agressie op de oostflank van Europa. Tegen het einde van dit jaar zullen ten minste 20 leden van de alliantie die drempel hebben overschreden, zei Stoltenberg.

“De Europeanen verhogen hun defensie-uitgaven tot een recordhoogte,” voegde hij eraan toe.

“We zijn samen gewoon veiliger dan alleen… vooral in een wereld waarin we niet alleen bang zijn voor Rusland, maar ook voor de veiligheidsgevolgen van China.”

Stoltenberg zei dat de Verenigde Staten ook niet immuun zijn voor dat voordeel. Hoewel de individuele NAVO-leden klein mogen zijn in vergelijking met de Verenigde Staten, zei hij, is de alliantie als geheel meer dan twee keer zo sterk als de Verenigde Staten.

Hij zei ook dat die calculus van belang zou moeten zijn wanneer het Amerikaanse leiderschap zijn kansen afweegt in een potentieel conflict met China.

“De NAVO is goed voor de Europese veiligheid, maar de NAVO is ook heel goed voor de Amerikaanse veiligheid,” zei Stoltenberg. “De Verenigde Staten zijn groot, maar niet zo groot.

“Dat doet ertoe. De grootte doet er wel degelijk toe.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 juni 2024): China the ‘Main Supporter’ of Russia’s War in Ukraine: Stoltenberg

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.