Sunday, 16 Jun 2024
Een kist wordt vanuit een lijkwagen in een opslagcontainer geladen bij het crematorium en uitvaartcentrum Dongjiao, een van de vele in de stad die COVID-19 gevallen behandelen, in Peking op 18 december 2022. (Getty Images)

China kan in januari een piek van 25.000 COVID-doden per dag zien: Verslag

Tot 25.000 Chinezen kunnen volgende maand op het verwachte hoogtepunt van een infectiegolf sterven aan COVID-19, volgens een in Groot-Brittannië gevestigd gezondheidsanalysebureau. Dit is een sombere voorspelling van wat de abrupte ommezwaai van het regime in het pandemiebeleid bij gebrek aan betrouwbare COVID-19-cijfers kan betekenen.

Dat zal naar verwachting gebeuren op 23 januari, rond het Chinese Nieuwjaar, aldus Airfinity in zijn laatste analyse die op 29 december werd gepubliceerd. COVID-19 infecties zullen waarschijnlijk pieken op 13 januari, wanneer 3,7 miljoen mensen het virus kunnen oplopen, schatten de onderzoekers, met de piek van het aantal doden 10 dagen later.

Het land wordt overspoeld door massale uitbraken nadat het regime abrupt is afgestapt van zijn kenmerkende zero-COVID-beleid. De werkelijke omvang en ernst van de uitbraak zijn echter moeilijk te meten bij gebrek aan geloofwaardige infectiecijfers, waardoor deskundigen zich tot proxy-gegevens wenden om de gevolgen voor de wereldeconomie en de gezondheid van de mensen in China te beoordelen.

Het model van Airfinity is gebaseerd op regionale gegevens van Chinese provincies, die de door de centrale gezondheidsautoriteiten gemelde infectiestatistieken ruimschoots overtreffen, en op ervaringen uit Hongkong, Japan, en andere landen nadat deze zich hadden teruggetrokken voor een soortgelijk pandemiebeleid.

De onderzoekers voorspellen dat China eind april in totaal 1,7 miljoen doden zal hebben.

Ondoorzichtige statistieken

Momenteel worden elke dag 1,8 miljoen mensen in China met het virus besmet, met in totaal 20,4 miljoen gevallen sinds 1 december, aldus Airfinity in een verklaring. Dat kan leiden tot 9.000 virusgerelateerde sterfgevallen per dag, aldus Airfinity, bijna een verdubbeling van de schatting van een week geleden.

Dat aantal is aanzienlijk hoger dan de duizenden infecties en een handvol doden die door de Chinese gezondheidsautoriteiten zijn gemeld.

Sinds 7 december, toen het regime abrupt van koers veranderde en zijn draconische zero-COVID-beleid versoepelde, heeft China slechts 10 COVID-doden gemeld. Gezondheidsfunctionarissen hebben onlangs uitgelegd dat zij een COVID-19-dood definiëren als een persoon die is overleden aan ademhalingsproblemen veroorzaakt door COVID-19, waarbij sterfgevallen als gevolg van andere ziekten en aandoeningen worden uitgesloten, zelfs als de overledene positief is getest op het virus.

Lijkwagens staan te wachten om een crematorium in Peking binnen te gaan op 22 december 2022. (STF/AFP via Getty Images)

De enge definitie betekent dat de officiële telling van het aantal COVID-19-doden in China altijd veel lager zal zijn dan in westerse landen, hoewel de mortuaria en crematoria overbelast zijn. Een begrafenisondernemer in Chengdu vertelde Reuters dat ze 200 lichamen per dag verbrandden, tegenover 30 tot 50 voordat de pandemische beperkingen werden opgeheven. “Velen zijn gestorven aan COVID,” zei een andere werknemer.

De ziekenhuizen in het hele land, die onvoldoende voorbereid waren op de plotselinge heropening, zijn ook overstelpt met patiënten, wat erop wijst dat de uitbraak ernstiger kan zijn dan officieel is bekendgemaakt. Een arts uit Shanghai vertelde donderdag aan de staatsmedia dat het aantal mensen dat op de spoedafdelingen aankomt bijna is verdubbeld tot 1.500 per dag, waarvan 80 procent COVID-19-patiënten.

Chinese provincies en steden schatten dat zij dagelijks tienduizenden mensen hebben zien besmet raken. Zhejiang meldde vorige week een miljoen gevallen per dag. Een andere Chinese stad, Qingdao, zag een half miljoen.

Een patiënt met COVID-19 rust in een rolstoel in een gang van het Tangshan Gongren Ziekenhuis in de Chinese noordoostelijke stad Tangshan op 30 dec. 2022. (Noel Celis / AFP via Getty Images)

Er zijn andere aanwijzingen voor explosieve COVID-19-gevallen van lokale autoriteiten. Meer dan 60 procent van de inwoners in het zuidwesten van de provincie Sichuan was besmet met COVID-19, volgens de resultaten van de tweede ronde van enquêtes door de provinciale gezondheidsinstantie die donderdag zijn gepubliceerd.

Van het noorden van Heilongjiang tot Hainan in het zuiden, hebben tientallen Chinese provincies gebruik gemaakt van online vragenlijsten om de huidige golf te meten nadat het regime de eis van massale tests had teruggeschroefd en mensen toestond om thuis vrijwillig antigeentestresultaten te melden.

Het werkelijke besmettingspercentage zou hoger moeten zijn, aangezien bijna 30 procent van de 158.000 deelnemers die koorts, hoest of andere COVID-19-symptomen vertoonden, geen antigeen- of PCR-tests hebben gedaan, zeiden de autoriteiten in een verklaring.

Wantrouwen en reisbeperkingen

Het gebrek aan transparante informatie over de uitbraak en de bezorgdheid over nieuwe varianten hebben de Verenigde Staten, Japan, en verschillende andere landen ertoe aangezet grenscontroles uit te voeren op Chinese binnenkomsten.

Reizigers zitten in de aankomsthal van de internationale luchthaven van Hongkong op 30 december 2022. (Anthony Kwan/Getty Images)

Vrijdag heeft Zuid-Korea zijn grensmaatregelen verder verscherpt door van reizigers uit China te eisen dat zij binnen 24 uur na vertrek een negatief testresultaat voorleggen. Volgens lokale media is het Aziatische land al begonnen met het testen van reizigers uit China met een lichaamstemperatuur van meer dan 37,3 graden C.

“Bij gebrek aan uitgebreide informatie uit China is het begrijpelijk dat landen over de hele wereld handelen op manieren waarvan zij denken dat ze hun bevolking kunnen beschermen”, schreef Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, op 29 december op Twitter.

Ghebreyesus deed nogmaals een oproep voor meer gedetailleerde informatie “om een uitgebreide risicobeoordeling te maken van de COVID-19-situatie ter plaatse in China.”

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (1 januari 2022): China May See a Peak of 25,000 People a Day Die From COVID in January: Report

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.