Wednesday, 17 Jul 2024
Mensen staan in de rij buiten bij een koortskliniek in een ziekenhuis in de ochtend in Peking, China, op 11 dec. 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

China meldt nieuwe Omicron-variant in 9 provincies; bevolking bang, mortuaria overspoeld

Het aantal COVID-19 gevallen in China is toegenomen sinds het regerende communistische regime op 7 december zijn “zero-COVID”-beperkingen heeft versoepeld.

Internetgebruikers melden dat ziekenhuizen en mortuaria worden overspoeld, vooral in negen provincies waar de relatief nieuwe Omicron-coronavirussubvarianten BQ.1 en BQ.1.1 zich snel verspreiden.

Op 14 december maakte het Chinese Center for Disease Control and Prevention voor het eerst bekend dat in negen Chinese provincies 49 gevallen van BQ.1 en ook gevallen van BQ.1.1 waren vastgesteld. De autoriteiten gaven echter niet aan om welke provincies het ging.

BQ.1 en BQ.1.1 zijn afstammelingen van Omicron-variant BA.5, die in april voor het eerst door wetenschappers in Zuid-Afrika werd ontdekt. Zij begonnen in oktober BA.5 over te nemen als de dominante COVID-19-stammen in de Verenigde Staten en zijn in meer dan 50 landen gedetecteerd.

Slechts enkele dagen eerder, op 12 december, meldde de officiële media van de Chinese Communistische Partij (CCP), zich beroepend op Chinese deskundigen, dat de stammen die zich in China verspreiden nog steeds Omicron BA.5.2 en BF.7 waren. Volgens het rapport waren de meeste gevallen in Guangzhou BA.5.2, met een hoog percentage asymptomatische patiënten als gevolg van een mildere klinische toestand dan BF.7, die de oorzaak zou zijn van de meeste infecties in Peking, waar zich ernstigere gevallen hebben voorgedaan.

Maar de aankondiging van 14 december heeft het wantrouwen en de angst in Peking aangewakkerd, wat nog werd verergerd door de vele beweringen op sociale media van inwoners die naar verluidt ernstiger symptomen ondervonden, in tegenstelling tot de typische verkoudheidssymptomen die met eerdere Omicron-varianten werden geassocieerd.

Onzekerheid in Peking

Mensen staan in de rij bij een koortskliniek om zich te laten testen op COVID-19 in Peking op 9 dec. 2022. (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Velen vermoedden al dat een nieuwe variant zich in Peking aan het verspreiden was.

Zij noemden het virus “Hellehond”, een naam die zij passend vonden voor de nijpende situatie, na een sterke toename van het aantal gevallen en verergerende symptomen, waaronder hoge koorts en longinfecties. “Hellehond ” werd in Europa voor het eerst gebruikt door de plaatselijke bevolking die bang was voor een zich sneller verspreidende variant, als verwijzing naar het huisdier van Hades, de Griekse god die de poorten van de onderwereld bewaakte.

Veel inwoners van Peking postten op sociale media dat mensen nu zijn besmet met de “Hellehond ” variant, waarvan velen vermoeden dat het BQ.1.1 is, en beschrijven ernstiger symptomen en talrijke sterfgevallen.

Er zijn nog geen berichten die bevestigen welke variant daadwerkelijk verband houdt met de meldingen van verergerende symptomen.

Medisch personeel draagt persoonsbeschermende middelen als ze aankomen met een patiënt op een brancard in een koortskliniek in Peking op 9 dec. 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

De autoriteiten hadden eerder hun verplichte massale testprogramma ingetrokken en de nationale gezondheidscommissie van het land verklaarde op 14 december dat zij niet langer melding zou maken van asymptomatische gevallen.

Sean Lin, een Amerikaanse viroloog en voormalig directeur van de afdeling Virologie van het Amerikaanse Army Research Institute, vertelde The Epoch Times op 14 dec. dat “veel mensen op het Chinese vasteland symptomen hebben zoals koorts en hoest, maar naast het gemuteerde Omicron-virus kunnen er ook andere factoren zijn, zoals griep”.

“Hoeveel mensen lijden nu aan ernstige symptomen van de luchtwegen en wat is het aantal ziekenhuisopnames, kritieke patiënten en sterfgevallen? De autoriteiten moeten transparant zijn en de cijfers bekendmaken. Maar net als de afgelopen drie jaar zijn de officiële gegevens ondoorzichtig,” zei hij.

In oktober zei dr. Maria Van Kerkhove, technisch hoofd van de WGO voor COVID-19, dat de nieuwe varianten BQ.1 en BQ.1.1 Omicron toen nog niet in verband waren gebracht met een verandering in ernst, hoewel de beoordeling was gebaseerd op zeer beperkte gegevens.

Artsen in Peking hebben video’s op sociale media geplaatst waarin zij patiënten met milde symptomen oproepen om niet naar de spoedafdeling te gaan. Dit is niet alleen om te voorkomen dat het medisch personeel daar wordt besmet, maar ook om de verspreiding van de griep te voorkomen, die de COVID-19-symptomen kan versterken, zeiden ze.

Van veel patiënten in kritieke toestand wordt gezegd dat zij symptomen hebben in de lagere luchtwegen, die meer lijken op de symptomen tijdens de uitbraak in 2020 dan op de typische milde verkoudheidssymptomen van andere varianten van Omicron.

Een internetgebruiker uit Peking meldde dat hij meer dan een dozijn collega’s kent in een bedrijf in het district Chaoyang die besmet zijn met de “Hellehond” en allemaal ernstig ziek zijn. Een 27-jarige collega had vijf dagen achtereen hoge koorts van 40 graden Celsius (104 graden Fahrenheit), waardoor twee van zijn organen ontstoken raakten en hij bloed braakte. Hij ligt momenteel aan de beademing.

Deze internetgebruiker zei ook dat verschillende patiënten op de afdeling “infecties hebben die de longen aantasten, en sommigen lijden aan COVID + hypertensie”.

Li Muyang, verslaggever actualiteit, zei in zijn NTD-talkshow op 13 december: “Afgaande op de informatie in deze berichten op sociale media, is de Hellehond angstaanjagend, met een hoog infectiepercentage, ernstige symptomen en een hoog sterftecijfer”, zei hij over de beschrijving door de internetgebruikers van de situatie in de Chinese hoofdstad, bij gebrek aan informatie van officiële kanalen.

“Als dit het virus is dat zich in Peking verspreidt, is het niet moeilijk om de situatie in de ziekenhuizen en mortuaria te begrijpen.”

Overspoelde ziekenhuizen, mortuaria

De golf van vermoedelijke COVID-19-besmettingen heeft de diensten in de grote steden hard getroffen, vooral in Peking en Guangzhou.

Patiënten hebben naar verluidt koortsklinieken overspoeld en lokale ziekenhuizen lamgelegd, waarbij ook een groot aantal artsen en verpleegkundigen ziek is geworden. De autoriteiten hebben degenen die gematigde symptomen vertonen gevraagd te blijven werken.

Dr. Li van het Beijing Chaoyang Hospital vertelde The Epoch Times op 9 december dat het stijgende aantal COVID-19-infecties ook heeft geleid tot een ernstig tekort aan mankracht bij het medisch personeel.

“We zijn nu ernstig onderbemand. Veel artsen en verpleegkundigen zijn besmet en kunnen niet aan het werk. Hetzelfde geldt voor andere ziekenhuizen. Er zijn veel infecties en een tekort aan mankracht. Verschillende afdelingen in ons ziekenhuis zijn gesloten,” zei Li.

Mensen wachten in de rij om medicijnen te kopen bij een apotheek in Peking op 12 dec. 2022. (STR/AFP via Getty Images)

De hoofdverpleegkundige van een topziekenhuis in Peking, Wan Ling (pseudoniem), vertelde de staatsmedia: “Op dit moment zijn de symptomen van de besmette collega’s in het ziekenhuis relatief ernstig. Ze hebben bijna allemaal hoge koorts van 39 graden en hebben pijn over hun hele lichaam. Geen van hen is asymptomatisch.”

Mevrouw Zhang, een inwoner van Peking, vertelde The Epoch Times op 14 dec. dat bewoners weten dat het nu erg moeilijk is om te verwachten dat ambulances reageren op oproepen om hulp.

Volgens een dispatcher van de hulpdiensten Beijing 120 stort het noodsysteem in. Mensen die om 7 uur ‘s ochtends een ambulance belden, zagen deze pas om 13 uur aankomen, volgens een incident waarover Radio Free Asia berichtte.

Mevrouw Zhang zei dat bezorgdiensten in Peking ook lamgelegd zijn en dat veel koeriers besmet zijn.

“[De goederen] liggen opgestapeld als bergen,” zei ze.

Verschillende medewerkers van mortuaria in Peking hebben ook besmettingen gemeld.

Volgens screenshots van internetgebruiker “Dolfijn Peipei” op het Chinese sociale media platform Weibo, zeiden medische medewerkers van het Oriëntaalse Ziekenhuis van de Universiteit van Traditionele Chinese Geneeskunde in Peking onlangs: “Omdat de begrafenisondernemers de afgelopen twee dagen de een na de ander positief hebben getest, is er een ernstig tekort aan personeel. Door de recente stijging van het sterftecijfer in Peking is de geplande crematietijd minstens 5 tot 7 dagen, en de opstapeling van stoffelijke overschotten is ernstig.”

Video’s op Twitter tonen de lange rij buiten de uitvaartcentra in Peking in afwachting om bediend te worden.

Mr. Lin, een medewerker van Beijing Babaoshan Funeral Home, vertelde The Epoch Times op 14 dec. dat het aantal mensen dat de afgelopen dagen overleed bijzonder hoog is.

“Elke dag is nu erg druk,” zei hij. “Ik heb het nog nooit zo druk gehad. Ik kan de oproepen voor afspraken niet beantwoorden, en veel mensen staan in de rij te wachten.”

Meneer Liu, een medewerker van Tongzhou Funeral Home in Peking, zei: “De afscheidsceremonie is nu helemaal afgelast. Heel Peking is zo, het is een regeling voor de hele stad. De crematie is ingepland tot 22 december.”

Over de redenen voor de achterstand zei hij: “Het heeft te maken met de COVID-epidemie. Maar ik weet niet of de sterfgevallen rechtstreeks worden veroorzaakt door de onderliggende ziekten of door COVID.”

Xiao Lusheng, Luo Ya, Zhao Fenghua, Hong Ning en Reuters hebben bijgedragen aan het verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 december 2022, updated 16 december 2022): China Reports New Omicron Variant Spreading in 9 Provinces; Populace Fearful, Mortuaries Overwhelmed

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.