Thursday, 20 Jun 2024
Een paramilitaire politieagent staat op wacht bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking op 26 juli 2023. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

China neemt zijn toevlucht tot een doofpotoperatie nu de economie in een crisis verkeert

De op een na grootste economie ter wereld is er slecht aan toe.

De Chinese consumentensector is in juli voor het eerst in twee jaar in deflatie geraakt. De wereldwijde vraag naar Chinese producten is verzwakt, waardoor de import en export zijn gekelderd. Miljoenen jongeren zijn werkloos. De enorme vastgoedsector, ooit een pijler onder China’s economische groei, staat op instorten.

Nu de crisis uit de hand loopt en Amerikaanse hedgefondsen Chinese aandelen op agressieve wijze dumpen, grijpt Peking terug naar zijn oude draaiboek: verberg de onflatteuze gegevens.

Aangezien de jeugdwerkloosheidscijfers maand na maand recordhoogten bereiken en nu laten zien dat 1 op de 5 jongeren tussen 16 en 24 jaar werkloos is, zeggen de autoriteiten op 15 augustus dat ze een pauze inlassen voor dergelijke updates, omdat ze hun methodologie opnieuw moeten beoordelen.

“China publiceert geen eerlijke gegevens die je kunt vertrouwen,” vertelde Lucia Dunn, emeritus hoogleraar economie aan de Ohio State University, aan The Epoch Times. “Zodra er iets naar buiten komt dat ongunstig is voor de agenda van de CCP, verwijderen ze het onmiddellijk.”

Het is een vergelijkbaar patroon met wat mevr. Dunn had waargenomen in China’s omgang met COVID-19. Nadat Peking ‘s werelds eerste COVID-19 pandemie lockdown had opgelegd in het epicentrum van het virus, Wuhan, in januari 2020, bestudeerden mevr. Dunn en enkele andere onderzoekers de Chinese infectie- en sterftecijfers door zowel officiële gegevens uit China te gebruiken als verslagen van werknemers van overgelopen crematoria in de stad.

Ze vertelde The Epoch Times destijds dat de Chinese cijfers er “gigantisch naast leken te zitten“.

Eind 2022 zou hetzelfde opnieuw gebeuren, toen een nieuwe massale COVID-19 golf China verwoestte en begrafenisondernemingen en ziekenhuizen lamlegde. Zelfs omdat de mensen uit de bevoorrechte klasse in een alarmerend tempo stierven, werden veel sterfgevallen niet meegeteld in de COVID-19 telling. De autoriteiten hadden een beperkte definitie van COVID-19 sterfgevallen opgelegd die onderliggende ziekten uitsluit, terwijl artsen in interviews aan The Epoch Times vertelden dat ze een waarschuwing hadden gekregen om COVID-19 niet op overlijdenscertificaten te vermelden.

Gegevens over jeugdwerkloosheid zijn niet het enige gebied waar Chinese autoriteiten de toegang blokkeren. Ambtenaren van de China Securities Regulatory Commission hebben onlangs tijdens een vergadering achter gesloten deuren binnenlandse advocatenkantoren opgedragen om de bewoordingen bij het beschrijven van bedrijfsrisico’s met betrekking tot China te verzachten. De ambtenaren adviseerden hen om taal te vermijden die kleinerend is voor het beleid en de zakelijke en juridische omgeving van China en om de standaardinformatie over ongunstige veranderingen in de economische omstandigheden van China te laten vallen. Ze lieten doorschemeren dat als ze hier niet aan zouden meewerken, dit hen de goedkeuring van de regelgevende instanties voor hun offshore beursnoteringsaanvraag zou kunnen kosten.

Begrafenismedewerkers laden lichamen in busjes voor crematie bij een druk plaatselijk uitvaartcentrum in Shanghai op 13 januari 2023. (Kevin Frayer/Getty Images)

“Het maakt deel uit van de jarenlange inspanningen van het regime om een valse indruk te wekken dat de economie van de CCP gezond is,” aldus mevr. Dunn.

“Peking manipuleert ook de waarde van de munteenheid van het land en maakt er “alles van wat ze maar willen”, waardoor waarnemers van buitenaf geen ander instrument hebben om de kracht van de Chinese economie te meten,” merkte ze op.

Valutamanipulatie stelt China in staat om goederen overzee goedkoper te verkopen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën noemde China tijdens de regering-Trump in augustus 2019 officieel een valutamanipulator nadat de Volksbank van China de yuan devalueerde in reactie op nieuwe tarieven van de Verenigde Staten; het ministerie verwijderde het label echter in januari daaropvolgend in de aanloop naar een verwachte ondertekening van een handelsovereenkomst in fase één. In juni plaatste het ministerie van Financiën China als een van de zeven economieën op zijn “controlelijst” voor valutapraktijken, waarbij het verklaarde dat “China’s gebrek aan transparantie en het gebruik van een breed scala aan instrumenten het voor het ministerie van Financiën moeilijker maken om te beoordelen in welke mate officiële acties bedoeld zijn om de wisselkoers te beïnvloeden.”

Mevr. Dunn zei “dat ze in de afgelopen tien jaar veel Chinese afgestudeerde studenten heeft ontmoet en dat ze me altijd vertelden dat ik elk groeicijfer dat China naar buiten brengt, moet halveren, omdat die cijfers gewoon enorm overdreven zijn.”

“Mensen die echt begrijpen hoe China werkt, hadden er vanaf het begin al hun twijfels over, maar ik denk dat het nu duidelijk wordt voor de hele wereld,” zei ze.

Evergrande, de vastgoedgigant die in 2021 failliet ging, heeft op 17 augustus in New York faillissement aangevraagd omdat het bedrijf herstructureringsgesprekken voert om buitenlandse schuldeisers af te betalen.

Twee andere in het land bekende ontwikkelaars, Country Garden en het door de staat gesteunde Sino-Ocean Group Holding, kwamen hun schuldverplichtingen ook niet na. Zhongrong International Trust, een grote Chinese trustfirma met eind 2022 een beheerd vermogen van $108 miljard, verzuimde betalingen te doen voor tientallen producten waarbij bijna 30.000 beleggers betrokken waren.

Het logo van Evergrande is te zien op flatgebouwen in Nanjing, provincie Jiangsu, China, op 18 aug. 2023. (Stringer/AFP via Getty Images)

Aangezien de Chinese vastgoedsector een belangrijke pijler is van de nationale economie, hebben ten minste vier grote makelaars de Chinese groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld.

Ray Dalio, oprichter van het $ 125 miljard kostende hedgefonds Bridgewater Associates en al lange tijd een China-liefhebber en -belegger, zei op 17 augustus dat China te laat is voor een “grote schuldsanering”.

In een poging om de economie te stimuleren verlaagde de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, op 15 augustus onverwacht de rente voor de tweede keer in drie maanden. De verlaging van 15 basispunten op eenjarige leningen met een middellange leenfaciliteit naar 2,5% was de grootste sinds 2020 en zorgde ervoor dat de yuan de zwakste stand van dit jaar bereikte. De Chinese toezichthouder op de effectenhandel verklaarde op 18 augustus dat het de handelskosten kon verlagen, het terugkopen van aandelen kon ondersteunen en langetermijninvesteringen kon aanmoedigen.

Een vrouw rijdt op een scooter langs de bouwplaats van een wooncomplex van Evergrande in Zhumadian, provincie Henan, China, op 14 september 2021. (Foto door JADE GAO / AFP) (Foto door JADE GAO/AFP via Getty Images)

Maar analisten vragen zich af of Peking de economie kan behoeden voor een verdere val.

“Ze hebben retorisch gezegd: ‘Ja, we willen de Chinese markt aantrekkelijk maken, we willen buitenlandse investeringen en we willen dat al deze investeerders binnenkomen en China helpen verjongen’, maar hun daden laten het tegenovergestelde zien”, vertelde Riley Walters, een senior fellow aan het Hudson Instituut die gespecialiseerd is in internationale economie en nationale veiligheid, aan The Epoch Times.

“De nieuwe ondoorzichtige regels in de brede antispionagewet die in juli van kracht werd om de overdracht van informatie die verband houdt met de nationale veiligheid aan banden te leggen, schrikt investeerders echt af en dat geldt ook voor de voorkeursbehandeling van buitenlandse bedrijven,” aldus de heer Walters.

“Het wordt een moeilijk parcours voor Peking,” zei hij.

Mevr. Dunn wees verder op de structurele problemen van het land, zoals het verstoorde evenwicht tussen mannen en vrouwen als gevolg van het decennialange één-kind-beleid, het wijdverbreide risico op commerciële omkoping en mensenrechtenschendingen die “niet in de pas lopen met de rest van de wereld.”

“Chinese autoriteiten hebben andere prioriteiten, namelijk zorgen dat de Partij de macht in handen houdt,” zei ze.

“Ze handelen niet uit primair economische motieven – ze hebben een politieke motief – en dat maakt alles onzeker.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (20 augustus 2023): With Economy in Crisis, China Resorts to Coverup

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.