Saturday, 25 May 2024
Een Tesla-robot wordt tentoongesteld tijdens de World Artificial Intelligence Conference (WAIC) in Shanghai op 6 juli 2023. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

China onthult plan voor massaproductie van mensachtige robots en noemt het een ‘nieuwe motor’ voor groei

Een nieuwe richtlijn onthult China's ambitie om de robotica-industrie te domineren door middel van een "systeem dat de hele natie omvat".

China is van plan om binnen twee jaar massaal mensachtige robots te produceren, een ambitieus plan waarmee het Peking tot marktleider hoopt te maken.

In een blauwdruk voor lokale overheden in heel China kondigde het ministerie van Industrie en Informatietechnologie het doel aan om een innovatieraamwerk voor humanoïde robots op te zetten en ervoor te zorgen dat het land kernonderdelen van de robots zelf kan maken.

Volgens het plan zullen de producten geavanceerde internationale kwaliteitsnormen bereiken. Ze zullen worden toegepast in ruwe omgevingen, productie- en dienstensectoren, aldus de richtlijn. Net als smartphones, computers en nieuwe energievoertuigen hebben humanoïde robots het “ontwrichtende” potentieel om het leven van mensen te “revolutioneren”, aldus het document.

Het ministerie zei tegen de functionarissen dat ze gebruik moesten maken van de omvang van China’s markt en zijn “hele-natie-systeem” om de ontwikkeling van humanoïde robots te versnellen als pijlerindustrie om China’s productie en digitale dominantie te bevorderen.

Tegen 2025 hoopt Peking twee tot drie bedrijven te hebben met wereldwijde invloed en meer kleine bedrijven te hebben die zich op dit gebied toeleggen. Over nog eens twee jaar is het de bedoeling om een “veilige en betrouwbare toeleveringsketen” voor de technologie te creëren en het land wereldwijd competitief te maken. Op dat moment zullen dergelijke producten diep in de economie worden geïntegreerd en een “nieuwe motor” voor economische groei worden.

De “hersenen”, “cerebellum” en “ledematen” van de robots moeten centraal staan en de industrie moet zich richten op het creëren van “zeer betrouwbare” robots voor zware of gevaarlijke omstandigheden, aldus de richtlijn. Bij het bewaken en beveiligen van “strategische locaties” moeten robots zich kunnen verplaatsen op “zeer ingewikkelde terreinen”, de situatie kunnen inschatten en intelligente beslissingen kunnen nemen, aldus de richtlijn. Er wordt aan toegevoegd dat robots zichzelf beter moeten kunnen beschermen en preciezer moeten kunnen werken in scenario’s zoals reddingswerk of wanneer er explosieven in het spel zijn.

De betrokken autoriteiten moeten de internationale samenwerking verdiepen, buitenlandse bedrijven aanmoedigen om onderzoekscentra in China op te zetten en Chinese producten op de internationale markt brengen, aldus het document.

Peking wil graag deelnemen aan het vaststellen van de wereldwijde standaard voor opkomende technologie en zei dat het “nauw betrokken wil raken bij de internationale regels en het vaststellen van standaarden” en “Chinese wijsheid wil inbrengen” in de ontwikkeling van de industrie, aldus het document.

De richtlijn markeert China’s nieuwste poging om technologische onafhankelijkheid te bevorderen nu de Verenigde Staten hun verbod op de toegang van China tot geavanceerde Amerikaanse chips aanscherpen. Het Bureau of Industry and Security van het Commerce Department breidde de chipcontroles op China vanaf oktober vorig jaar uit en eiste half oktober dat meer Amerikaanse bedrijven een vergunning zouden krijgen voordat ze geavanceerde halfgeleiderchips naar China konden exporteren. Deze stap is volgens hen nodig om te voorkomen dat Peking deze chips voor militaire doeleinden zou gebruiken. Op 23 oktober vertelde de Amerikaanse regering aan Nvidia om te stoppen met het verschepen van de meeste van zijn belangrijkste kunstmatige intelligentiechips naar China.

Video: De alarmbel luiden over AI: een gesprek over de politieke scheidslijn heen | Maatschappelijk debat (Engels)

Zonder de Amerikaanse beperkingen aan te halen, vroeg het document de industrie om AI-chips voor humanoïde robots te ontwerpen die zelflerende en andere mogelijkheden bieden.

Een half dozijn Chinese intelligentiebedrijven zagen hun aandelen de dag na de aankondiging met wel 10 tot 20 procent stijgen, terwijl de aandelenwaarde van andere robotelektronica ook omhoogschoot.

De plannen van Peking betekenen dat het de concurrentie aangaat met internationale bedrijven zoals Samsung, Microsoft en Tesla die investeren in dit gebied.

Elon Musk van Tesla heeft geprobeerd een mensachtige robot te bouwen met de naam Optimus of Tesla Bot. Maar na veel hype vorig jaar voldeed de vertoning van de robot die langzaam over het podium liep en naar het publiek zwaaide niet aan de verwachtingen.

Een man neemt een foto van robots tijdens de World Artificial Intelligence Conference (WAIC) in Shanghai, op 7 juli 2023. (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

In de Chinese media lijkt er een gevoel van optimisme te heersen over het vooruitzicht van de technologie.

Lu Hanchen, directeur van het Gaogong Industry Research Institute, vertelde de staatsonderneming Securities Times dat China weliswaar nog een eind verwijderd is van het op grote schaal produceren van humanoïde robots, maar dat dat doel ook niet zo ver weg is.

Meer dan 10 Chinese bedrijven hebben dit jaar innovaties op het gebied van humanoïde robots onthuld, merkte hij op, eraan toevoegend dat China al een aantal ondersteunende faciliteiten heeft voor de ontwikkeling van industriële robots.

Peking heeft ongeveer 10 miljard yuan opzij gezet om de ontwikkeling van robots te financieren. Op 6 november opende China het eerste innovatiecentrum op provinciaal niveau voor humanoïde robots in de hoofdstad van het land om te werken aan het oplossen van urgente “gemeenschappelijke hoofdproblemen”, waaronder besturingssystemen, open source software en robotprototypes.

Ten minste één Chinees bedrijf, Jiangsu Miracle Logistics System Engineering Co, heeft beloofd zijn eerste humanoïde robot tegen het einde van het jaar te lanceren. De Chinese effectenmakelaar Zheshang Securities schat dat er in 2030 vraag zal zijn naar 1,77 miljoen humanoïde robots.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 november 2023): China Unveils Plan to Mass Produce Human-like Robots, Calling It ‘New Engine’ for Growth

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.