Sunday, 23 Jun 2024
Covid-19 coronavirus patiënten liggen op ziekenhuisbedden in de lobby van het Chongqing No. 5 People's Hospital in China's zuidwestelijke stad Chongqing op 23 dec. 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

China schat dat 248 miljoen mensen zijn besmet met COVID in 20 dagen

Maar liefst 37 miljoen mensen lopen op een enkele dag COVID-19 op in China, volgens uitgelekte notulen van een vergadering van het hoogste gezondheidsorgaan van het land, die door meerdere persbureaus zijn bevestigd.

In de eerste 20 dagen van december zijn waarschijnlijk 248 miljoen mensen – ongeveer 18% van de bevolking – met de ziekte besmet geraakt, zeiden ambtenaren tijdens de interne vergadering van de Nationale Gezondheidscommissie op 21 december. Het cijfer is exponentieel hoger dan de officiële viruscijfers van het regime en als het juist is, zou dit betekenen dat China’s uitbraak de grootste ter wereld is.

Na bijna drie jaar onder het strenge zero-COVID-beleid van het regime heeft het Chinese publiek weinig natuurlijke immuniteit tegen de zeer besmettelijke Omicron-variant van COVID-19, die in het land niet meer onder controle lijkt te zijn.

Uit een screenshot van de op Chinese sociale media circulerende notities blijkt dat het virus meer dan de helft van de inwoners van de hoofdstad Peking en de provincie Sichuan in het zuidwesten van China heeft getroffen. Sichuan is ook een van de drie provincies met meer dan 20 miljoen besmettingen, terwijl zes andere provincies en steden, waaronder Peking, een besmette bevolking van 10 tot 20 miljoen inwoners hebben, aldus de schattingen. Bloomberg en andere media bevestigden de nota’s met anonieme ambtenaren die bij de besprekingen betrokken waren.

In de notulen worden 12 Omicron-subvarianten genoemd. De drie meest voorkomende zijn BA.5.2, BF.7 en BM.7. Terwijl functionarissen zeiden dat ze geen varianten hebben geïdentificeerd met “significante veranderingen in overdraagbaarheid, pathogeniteit en immuunontwijking”.

Hoe het agentschap aan deze cijfers is gekomen, blijft onduidelijk aangezien het land eerder deze maand heeft afgezien van verplichte massale virustests.

De cijfers lijken niettemin overeen te komen met anekdotisch bewijs van een piek in infecties en sterfgevallen in het hele land, ook in de elitekring van het regime. Ze komen tevens overeen met een analyse van Britse onderzoekers die uitgaan van 167 tot 279 miljoen gevallen in het hele land, wat kan leiden tot 1,3 tot 2,1 miljoen doden.

Gezondheidswerkers vervoeren een patiënt naar een koortskliniek in een ziekenhuis te midden van de COVID-19-pandemie in Beijing op 21 dec. 2022. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

De virusgolf heeft de mortuaria en ziekenhuizen in heel China overbelast. Het Beijing Tongzhou Civil Affairs Bureau vertelde het staatsbedrijf Beijing Youth Daily dat het uitvaartcentrum in zijn district vanaf 22 december 140 tot 150 lichamen per dag cremeert, een schril contrast met de werkdruk van 40 per dag in het verleden. Meer dan zes begrafenisondernemingen hebben de afgelopen dagen tegenover The Epoch Times een soortgelijke situatie bevestigd.

Een inwoner van Beijing vertelde The Epoch Times dat hij in tien dagen tijd vijf familieleden heeft verloren, waarvan er minstens twee COVID-positief waren. Ze waren allemaal gevaccineerd met vaccins van eigen bodem van Sinovac, dat in het verleden zwaar onder vuur heeft gelegen vanwege vermeende bijwerkingen van diabetes tot leukemie.

“Deze nepvaccins hebben echt geen bescherming geboden”, zei hij woensdag in een interview, waarbij hij verzocht zijn naam om veiligheidsredenen niet te noemen. “De gewone mensen die COVID oplopen hebben niets anders dan hun eigen immuniteit als verdediging.”

Mensen wachten op medische hulp bij de koortskliniek in het Tongren ziekenhuis in het Changning-district in Shanghai, op 23 dec. 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

“Het is te moeilijk voor mij om te verdragen,” zei hij. “Ik ben de afgelopen dagen bijna ingestort.”

“De regering zegt niets over het aantal COVID-doden, ook al zijn er in Peking zoveel mensen gestorven”, voegde de inwoner eraan toe.

De heer Song uit Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi in Centraal-China, beschreef ook een grimmig beeld in zijn stad.

Onder zijn familieleden die het virus hebben opgelopen, bevinden zich zestigers en jonge pasgetrouwden, die volgens Song pijn ervoeren alsof een mes in hun lichaam sneed. Zij waren allemaal gevaccineerd en niemand zocht hulp in ziekenhuizen, die volgens hem zo vol zaten dat patiënten op straat intraveneuze infusen moesten krijgen.

“De infuusslangen hangen aan de straatbomen, ook al is het weer zo koud,” vertelde hij aan The Epoch Times, waarbij hij alleen zijn achternaam noemde. Song, die zich niet heeft laten vaccineren, zei dat hij zelf lichte ongemakken in de keel had ondervonden, maar dat die inmiddels zijn verdwenen.

“Ik kan me niet voorstellen wat er zal gebeuren als het zo doorgaat”, zei hij, en noemde het een “humanitaire ramp”.

De Epoch Times heeft de Nationale Gezondheidscommissie om commentaar gevraagd over de bijeenkomst.

Chang Chun en Hong Ning hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 december 2022): China Estimates 248 Million People Infected With COVID in 20 Days: Reports

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.